Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia. Co Amerykanie jedzą w Thanksgiving?

Dzień Dziękczynienia, czyli Thanksgiving Day to najbardziej amerykańskie ze wszystkich świąt. Upamiętnia bowiem pierwsze udane żniwa pierwszych osadników, którzy przybyli na nowy ląd. Tego dnia Amerykanie okazują wdzięczność za to co mają. Z Dniem Dziękczynienia wiąże się wiele zwyczajów i tradycji. Jedzenie odgrywa wśród nich ważną rolę.

Wielki MikeKadr z filmu „Wielki Mike”

Dzień Dziękczynienia, Thanksgiving Day obchodzony jest co roku w czwarty czwartek listopada. Dla Amerykanów dzień ten jednocześnie oznacza początek sezonu świątecznego. Tradycyjnie tego dnia wszyscy obywatele, niezależnie od wyznania, pochodzenia i koloru skóry spotykają się w gronie rodziny i przyjaciół, aby wspólnie biesiadować. W naturalny sposób jedzenie znajduje się w centrum zainteresowania. A obiad tego dnia jest bardzo uroczysty i koniecznie pełen tradycyjnych potraw. Co więc Amerykanie jedzą w Dniu Dziękczynienia?

Norma Rockwell Dzień DziękczynieniaSłynny obraz Normana Rockwella pod tytułem „Freedom from Want” (wolność od pragnienia) znany powszechnie jako Dzień Dziękczynienia. Pochodzi z serii „Cztery Wolności”.


Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia

Dla nikogo chyba nie będzie zaskoczeniem, że Amerykanie w Dzień Dziękczynienia jedzą pieczonego indyka. Jest to tradycyjna potrawa, która pojawia się na każdym świątecznym stole. Widzieliśmy tysiące scen w filmach i serialach, gdzie bohaterowie uroczyście kroją i spożywają indyka. Dlaczego indyk stał się symbolem tego święta? Tego dokładnie nie wiadomo. Na stołach pierwszych osadników raczej nie serwowano tego ptaka. Przeważały ryby, owoce morza i dziczyzna. Nie ulega jednak wątpliwości, że Indyk to rodowity ptak Ameryki Północnej. Benjamin Franklin, twierdził nawet, że to właśnie indyk powinien zostać symbolem narodowym dla USA, a nie orzeł bielik. Nie udało mu się co prawda nikogo przekonać do zmiany godła państwowego, to jednak trzeba mu przyznać rację. Indyk jest najbardziej rozpoznawalnym ptakiem amerykańskim.

Indyk na Dzień Dziękczynienia Fot. isfera/CCO

Na Dzień Dziękczynienia indyk jest pieczony w całości i nadziany mieszanką na bazie chleba. Indyk jest zazwyczaj podawany z sosem żurawinowym, puree ziemniaczanym, słodkimi ziemniakami oraz sosem gravy. Jako dodatki pojawiają się także na stole kukurydza, brukselka, zielona fasolka i inne sezonowe warzywa, najczęściej pieczone. Nie może też zabraknąć chleba, w tym chleba kukurydzianego, który na pewno trafia na stoły w południowych stanach. Na deser z kolei serwowane są ciasta, przede wszystkim placek z dyni, klasyczny apple pie, czyli amerykańska szarlotka i placek z pekanów. Wszystko to popija się zazwyczaj cydrem bądź ponczem. Z bezalkoholowych napojów króluje lemoniada.

Amerykańskie ciastaPekan pie, pumpkin pie, apple pie. Fot. CCO Creative Commons

Wymienione potrawy to absolutna klasyka. W Dniu Dziękczynienia pojawiają się dosłownie na każdym świątecznym stole. Coraz częściej jednak w ten dzień serwowane są też rozmaite dania na bazie kukurydzy, pekanów i dyni. Niektórzy próbują zastąpić indyka kaczką albo kurczakiem. Rzadziej na stół trafiają ryby, które zapewne spożywali pierwsi osadnicy. Mimo wielu prób unowocześnienia świątecznego menu, ten tradycyjny zestaw trzyma się mocno. Okazuje się, że Amerykanie są bardzo silnie przywiązani do swojej tradycji. W końcu jest to najstarsze amerykańskie święto, obchodzone od 1621 roku. Oczywiście w poszczególnych stanach pojawiają się lokalne potrawy, jednak tych podstawowych nie może zabraknąć.

Hannah i jej siostryKadr z filmu „Hannah i jej siostry”

Przyjaciele Kadr z serialu „Przyjaciele”

Bookmark the permalink.