Crostata z jabłkami, czyli rustykalna tarta prosto z Włoch

Jesień to sezon na jabłka. Warto to wykorzystać i przyrządzić z nimi ciasto. Jeśli jednak nie macie ochoty na tradycyjną szarlotkę, koniecznie wypróbujcie crostatę. Jest to rodzaj rustykalnej tarty wywodzącej się z Włoch. Jest prosta w wykonaniu i bogata w smaku, w sam raz na jesienne wieczory. 

Crostata jabłkowa, czyli rustykalna tarta prosto z Włoch

 

Francuzi mają tartę, a Włosi mają crostatę. Oba terminy oznaczają mniej więcej to samo – rodzaj placka na kruchym spodzie. Crostat jest przy tym bardziej rustykalna, nie musi być tak starannie przyozdobiona, co czyni ją znakomitym deserem na niezobowiązujące spotkania w gronie najbliższych. Choć istnieje wiele wariacji na jej temat, to na jesień idealna jest wersja z jabłkami. Pozwala wykorzystać to, co o tej porze roku najlepsze. Do tego stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej szarlotki. Do tej crostaty z jabłkami i kruszonką nie potrzebna jest specjalna foremka, a jedynie blacha do pieczenia. Placek się rozwałkowuje, a następnie zawija brzegi formując kształt. Dzięki temu zawsze jest inna i nieco nieprzewidywalna.

Przeczytaj także: Tarta Tatin – przepis na francuskie ciasto z jabłkami



PRZEPIS NA CROSTATĘ Z JABŁKAMI

2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
125 g zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
ok. 1-1,5 kg jabłek
1/4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
KRUSZONKA
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki przyprawy korzennej
4 łyżeczki masła

  1. Składniki na ciasto zagnieć. Podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażalnika do następnego pieczenia. Drugą włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Jabłka obierz i pokrój w cienkie piórka. Dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
  3. Przygotuj kruszonkę, łącząc wszystkie składniki. Można to zrobić w robocie kuchennym. Ciasto powinno przypominać grudkowaty piasek.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj placek o średnicy ok. 30 cm. Przełóż na blachę. Na środku rozłóż jabłka, zostawiając kilka centymetrów wolnego ciasta po brzegach. Posyp jabłka obficie kruszonką. Zawiń boki ciasta, formując koło.
  7. Piecz ok. 20-25 minut.

Crostata jabłkowa, czyli rustykalna tarta prosto z Włoch

Crostata jabłkowa, czyli rustykalna tarta prosto z Włoch

 

 

 

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Bookmark the permalink.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *