Dzień Dziękczynienia, czyli Thanksgiving Day, to najbardziej amerykańskie ze wszystkich świąt. Upamiętnia bowiem pierwsze udane żniwa pierwszych osadników, którzy przybyli na nowy ląd. Tego dnia Amerykanie okazują wdzięczność za to, co mają. Z Dniem Dziękczynienia wiąże się wiele zwyczajów i tradycji. Jedzenie odgrywa wśród nich ważną rolę.
Dzień Dziękczynienia, Thanksgiving Day obchodzony jest co roku w czwarty czwartek listopada. Dla Amerykanów dzień ten jednocześnie oznacza początek sezonu bożonarodzeniowego. Tradycyjnie tego dnia wszyscy obywatele, niezależnie od wyznania, pochodzenia i koloru skóry spotykają się w gronie rodziny i przyjaciół, aby wspólnie biesiadować. W naturalny sposób jedzenie znajduje się w centrum zainteresowania. A obiad tego dnia jest bardzo uroczysty i koniecznie pełen tradycyjnych potraw. Co więc Amerykanie jedzą w Dniu Dziękczynienia?
Przeczytaj także: Co Amerykanie jedzą na śniadanie? Od płatków po hash browns
Słynny obraz Normana Rockwella pod tytułem „Freedom from Want” (wolność od pragnienia) znany powszechnie jako Dzień Dziękczynienia. Pochodzi z serii „Cztery Wolności”.
Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia
Dla nikogo chyba nie będzie zaskoczeniem, że Amerykanie w Dzień Dziękczynienia jedzą pieczonego indyka. Jest to tradycyjna potrawa, która pojawia się na każdym świątecznym stole. Widzieliśmy tysiące scen w filmach i serialach, gdzie bohaterowie uroczyście kroją i spożywają indyka. Dlaczego indyk stał się symbolem tego święta? Tego dokładnie nie wiadomo. Na stołach pierwszych osadników raczej nie serwowano tego ptaka. Przeważały ryby, owoce morza i dziczyzna. Nie ulega jednak wątpliwości, że indyk to rodowity ptak Ameryki Północnej. Benjamin Franklin twierdził nawet, że to właśnie indyk powinien zostać symbolem narodowym USA, a nie orzeł bielik. Choć nie udało mu się co prawda nikogo przekonać do zmiany godła państwowego, to jednak trzeba mu przyznać rację. Indyk jest najbardziej rozpoznawalnym ptakiem amerykańskim.
Przeczytaj także: Dzień Dziękczynienia – co to za święto? Wszystko o Thanksgiving Day
Na Dzień Dziękczynienia indyk jest pieczony w całości i nadziany mieszanką na bazie chleba. Indyk jest zazwyczaj podawany z sosem żurawinowym, puree ze słodkich ziemniaków lub białych oraz sosem pieczeniowym – gravy. Jako dodatki pojawiają się także na stole kukurydza, brukselka, zielona fasolka, marchew i inne sezonowe warzywa, głównie korzenne, najczęściej pieczone. Często przyrządzane są w formie zapiekanki zwanej casserole. Jej nazwa wzięła się od naczynia, w którym zarówno zapieka się danie, jak i je podaje. Na casserole można znaleźć setki różnorodnych przepisów, których spoiwem są warzywa i zapiekanie. Tylko czasami przed indykiem podaje się zupę, a jeśli tak, to jest to zapewne krem z dyni. Na stole nie może też zabraknąć chleba, w tym chleba kukurydzianego, który trafia na stoły we wszystkich stanach.
Puree ze słodkich ziemniaków i chleb kukurydziany. Fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood
Na deser podczas Dnia Dziękczynienia serwowane są ciasta w formie tart, przede wszystkim placek z dyni (pumpkin pie), klasyczny apple pie, czyli amerykańska szarlotka i placek z pekanów (pecan pie). Ewentualnie pojawia się placek jagodowy, brownie, placek czekoladowy czy muffiny. Wszystko to popija się zazwyczaj cydrem bądź ponczem. Z bezalkoholowych napojów króluje lemoniada i mrożona herbata.
Apple pie, Pumpkin pie, Pecan pie. Fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood
Co jeszcze pojawia się na stole w Dniu Dziękczynienia?
Wymienione potrawy to absolutna klasyka. W Dniu Dziękczynienia pojawiają się dosłownie na każdym świątecznym stole. W ten dzień serwowane są też rozmaite dania na bazie kukurydzy, batatów, pekanów i dyni. Niektórzy próbują zastąpić indyka kaczką albo kurczakiem. Rzadziej na stół trafiają ryby, które zapewne spożywali pierwsi osadnicy. Osoby preferujące bezmięsne świętowanie sięgają po warzywa korzenne czy obowiązkową tego dnia dynię. Robią z nich najczęściej zapiekanki, rzadziej zupy czy jednogarnkowe potrawki.
Pomimo wielu prób unowocześnienia świątecznego menu, ten tradycyjny zestaw trzyma się mocno. Okazuje się, że Amerykanie są bardzo silnie przywiązani do swojej tradycji. W końcu jest to najstarsze amerykańskie święto, obchodzone od 1621 roku. Oczywiście w poszczególnych stanach pojawiają się lokalne potrawy, jednak tych podstawowych nie może zabraknąć.
Kadr z filmu „Hannah i jej siostry”
<!– Composite Start –>
<!– Composite End –>
NAJPRAWDOPODOBNIEJ INDYK był najłatwiejszą do zdobycia dziczyzną….