Tortilla de patatas – hiszpański omlet z ziemniakami

Tortilla de patatas to jeden z klasyków kuchni hiszpańskiej. Jest to odmiana omletu z ziemniakami. Potrawa ta bywa elementem tapas bądź funkcjonuje jako samodzielne danie. Omlet odgrywa pewną rolę w ostatnim filmie Pedro Almodovara, „Matki równoległe”. Poznajcie przepis na tortilla de patatas.

Hiszpański omlet z ziemniakami
fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Hiszpański omlet z ziemniakami to potrawa sycąca, smaczna i zaskakująco lekka, biorąc pod uwagę fakt, że przyrządza się ją w głębokim tłuszczu. Tortillę de patatas można podawać zarówno na śniadanie, obiad i kolacje. Może być jedynie dodatkiem, przystawką, jak i głównym bohaterem posiłku. O tym klasycznym hiszpańskim daniu niedawno przypomniał film Pedro Almodovara, „Matki równoległe”. Główna bohaterka, Janis, w którą wcieliła się Penelope Cruz, w jednej ze scen przyrządza tortillę wraz z nową znajomą. Precyzyjniej ujmując, Janis uczy ją przyrządzić. Naukę rozpoczyna już od obierania ziemniaków i sposobu ich krojenia. Można śmiało powiedzieć, że jest to jedna z ciekawszych scen kulinarnych w ostatnich latach.

Hiszpański omlet z ziemniakami

Samo przyrządzenie hiszpańskiego omletu nie jest jednak bardzo skomplikowane, nie wymaga wielu składników i nie jest zbyt czasochłonne. Jeśli szukamy niedrogiego, sycącego posiłku jest to zdecydowanie dobry wybór.

Warto dodać już na wstępie, że hiszpański omlet przyrządza się wyłącznie na patelni. Nie zapieka się go jak włoską frittatę. Oznacza to, że omlet należy przewrócić w trakcie smażenia, aby ściął się z obu stron. Poznajcie zatem przepis na hiszpański omlet – tortilla de patatas.

Przeczytaj także: Omlet ze szpinakiem – przepis na idealne śniadanie



PRZEPIS NA OMLET HISZPAŃSKI Z ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI:
(na patelnię o średnicy ok. 21 cm, dla 2-3 osób)
ok. 450 g obranych ziemniaków
5 jaj
1/2 cebuli
olej do smażenia
sól i pieprz

  1. Obrane ziemniaki pokrój w równej wielkości kawałki. Najlepiej sprawdzają się połówki talarków. Plasterki powinny być cienkie. Im grubiej pokroimy, tym dłużej trzeba będzie je smażyć.
  2. Warto po pokrojeniu włożyć ziemniaki do miski z zimną wodą i przemieszać lekko. Dzięki temu stracą nieco skrobi. Po wyjęciu z wody należy je dobrze osuszyć.
  3. Napełnij patelnie do mniej więcej połowy wysokości olejem i rozgrzej tłuszcz.
  4. Ostrożnie przełóż ziemniaki do patelni. Wszystkie powinny być zanurzone w oleju. W razie potrzeby można dodać tłuszcz.
  5. Ziemniaki należy smażyć na średnim ogniu aż będą w pełni miękkie. W trakcie smażenia należy je mieszać co jakiś czas. Średnio trwa to od 10 do 15 minut.
  6. Na kilka minut przed końcem smażenia do patelni należy dodać pokroją w piórka cebulę.
  7. Gdy ziemniaki są już gotowe, patelnię należy zdjąć z ognia. Zawartość można wyjąć na dwa sposoby – używając łyżki cedzakowej lub sitka. Duże sitko najlepiej umieścić na garnku i zlać do niego całą zawartość patelni. Tłuszcz można wykorzystać ponownie.
  8. Ziemniaki należy lekko oprószyć solą.
  9. W osobnym naczyniu roztrzep jajka z solą i pieprzem. Warto dodać nieco więcej soli, niż się wydaje. Ja dodaję niecałą płaską łyżeczkę.
  10. Do jajek należy przełożyć ziemniaki i wymieszać całość.
  11. Na tą samą patelnię dodajemy tłuszcz z garnka, tak aby przykrył dno, i rozgrzewamy patelnię.
  12. Na patelnię przekładamy jajka z ziemniakami i wyrównujemy wierzch. Warto patelnię przykryć pokrywką.
  13. Gdy dół będzie już porządnie ścięty i będzie mieć lekko brązowy kolor, czyli po ok. 5 minutach, należy przewrócić omlet. Najlepiej zsunąć go z patelni na duży płaski talerz. Następnie nakryć drugim takim samym i obrócić całość nad zlewem. Z pewnością nieco płynnej masy jajecznej ucieknie, ale nie należy się tym przejmować. Jeśli omlet zachowa integralność, obrócenie się udało i można go z powrotem zsunąć na patelnię.
  14. Po kolejnych pięciu minutach omlet powinien być gotowy.
Hiszpański omlet z ziemniakami
Hiszpański omlet z ziemniakami
Hiszpański omlet z ziemniakami
Hiszpański omlet z ziemniakami
Hiszpański omlet z ziemniakami
Hiszpański omlet z ziemniakami
Hiszpański omlet z ziemniakami


About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.