Nóż do chleba to jeden z niezbędnych akcesoriów w każdym domu. Dzięki niemu kroisz dokładnie takie kromki, na jakie masz ochotę. W końcu sama myśl o świeżym pieczywie z masłem sprawia, że cieknie ślinka! Kiedy chleb jest jeszcze gorący, nie powinno się go kroić na krajalnicy. To właśnie noże do pieczywa wtedy wkraczają do akcji. Aby jednak było to komfortowe, powinny spełniać pewne kryteria. A jakie wybrać?
Pewnie zastanawiasz się jakie cechy charakterystyczne powinny mieć dobre noże do pieczywa. Spośród pozostałych wyróżnia je długość oraz ząbki. Nie tylko ważny jest wybór dobrego noża, ale również odpowiednie korzystanie z niego i pielęgnacja. Dowiesz się, na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu i jakie materiały zapewniają wysoką jakość noży do chleba. Podpowiemy też jak o nie dbać, by długo Ci służyły.
Z czego powinny być wykonane dobre noże do chleba?
Jednym z czynników, który zapewnia wysoką jakość produktów, jest materiał wykonania. Należy do nich między innymi stal nierdzewna. Wykazuje wysoką odporność na uszkodzenia, ale również korozję. W zależności od marki spotkasz się z różnymi jej rodzajami. Nóż do chleba marki Zwilling wykonywany jest w opracowanej przez nich technologii FRIODUR. Polega na hartowaniu ostrza w lodzie. Zwieger do produkcji używa wyjątkowo odpornej stali X50CrMoV15. Obie marki są przodującymi w dziedzinie noży.
Co zapewnia długą żywotność noży do pieczywa?
Jeśli chcesz, aby Twój nóż ze stali nierdzewnej długo służył, zwróć uwagę również na typ wykonania ostrza. Szczególnie polecamy te typu full-tang. Cały sekret tkwi w tym, że ostrze stanowi całą długość. Dzięki temu noże do pieczywa nie złamią się podczas krojenia. Bardzo ciekawą technologią jest SIGMAFORGE opracowana przez niemiecką markę. Noże Zwilling mają ostrza wykute z jednego kawałka stali. To nowoczesne konstrukcje, które zapewniają długotrwałość produktu.
Jak dbać o noże do chleba?
Pewnie zastanawiasz się, w jaki sposób możesz zadbać o nóż do krojenia chleba. Kiedy w Twoje ręce trafi ten idealny, warto odpowiednio go używać. Przede wszystkim:
- myj tak, jak zaleca producent (najczęściej ręcznie),
- używaj zgodnie z przeznaczeniem,
- stosuj specjalne deski, które nie tępią ostrzy,
- regularnie ostrz na ostrzałce przeznaczonej do noży z ząbkami lub skorzystaj z usług firmy, która je wyprodukowała.
Jeśli będziesz przestrzegać tych kilku zasad, dobrej jakości nóż posłuży Ci lata.
Nóż do chleba — komfort i bezpieczeństwo użytkowania
Bezpieczeństwo podczas użytkowania zwłaszcza ostrych narzędzi jest najważniejsze. Przy tym warto, aby było ono komfortowe. W tym celu szczególną uwagę zwróć na rękojeść. Noże Zwieger wykonują ją z tworzywa POM. Dzięki temu są bardzo ergonomiczne i zapewniają wygodne oraz bezpieczne używanie. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Nóż do chleba powinien być dobrze wyważony i pewnie leżeć w Twojej dłoni. Dlatego zwracaj uwagę na wyprofilowanie rękojeści oraz sposób połączenia jej z ostrzem.
Nóż do krojenia chleba — osobno lub w zestawie
Nóż do pieczywa jest jednym z najbardziej popularnych modeli. Znajdziesz go jako pojedynczy element, ale również w zestawach. Ciekawym rozwiązaniem są te, które zawierają dodatkowe elementy jak ostrzałka czy deska do krojenia. Jeśli zależy Ci na tym, aby mieć go pod ręką, to zwróć uwagę na zestaw noży w bloku. Pięknie prezentują się na blacie, a nowoczesna technologia pozwoliła na stworzenie takich, które są samoostrzące. Otwory wyłożone kamieniami szlifierskimi ostrzą nóż, gdy odkładasz go na miejsce.
Jak naostrzyć nóż do chleba?
Dobrze naostrzony nóż do pieczywa poradzi sobie nawet z chrupiącą skórką. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu bochenków, aby zachowały swoją świeżość. Może być to na przykład chlebak Brabantia. Ze względu na charakterystyczne ząbki nóż do chleba wymaga specjalnego ostrzenia, a należą do nich:
- specjalna ostrzałka przystosowana do noży z ząbkami,
- blok samoostrzący,
- „Gwarancja Wieczystej Ostrości” od marki Zwilling, dzięki której raz w roku przysługuje Ci profesjonalne ostrzenie w serwisie.
Dobry nóż do chleba pozwoli przygotować pyszne śniadanie każdego dnia
Nóż do pieczywa świetnie sprawdza się również do przekrawania bułek. Jeśli będziesz odpowiednio go użytkował, posłuży Ci długie lata i pozwoli przygotowywać pyszne kanapki. Pamiętaj, że krojenie, nie tylko pieczywa, powinno być bezpieczne i wygodne. Warto więc zdecydować się na nóż marki, która budzi w Tobie największe zaufanie. Długoletnie gwarancje i doświadczenie, świadczą o bardzo wysokiej jakości i dbałości o klienta. Czas spędzony w kuchni z akcesoriami jak dobry nóż do pieczywa będzie jeszcze przyjemniejszy.