Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn smakowy. Łatwo go zrobić samemu i nie znudzi się tak szybko jak ten podstawowy. Zobaczcie, jak zrobić popcorn karmelowy, o smaku curry oraz popcorn serowy.
Popcorn to niezastąpiona przekąska podczas oglądania filmów i telewizji. Zwykły popcorn może się jednak szybko znudzić. Dlatego warto nieco urozmaicić jego smak. Domowy popcorn o smaku karmelu, curry bądź parmezanu będzie świetną przekąską nie tylko na wieczór filmowy. Można go podać na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi czy piknik. Największą jednak zaletą tej domowej przekąski jest łatwość wykonania – popcorn smakowy zawsze się udaje. Trudno też znaleźć osobę, której by nie smakował. Moim osobistym faworytem jest popcorn karmelowy, gdzie smak słodki miesza się z nutą słonego. Podoba mi się też przyjemna chrupkość karmelu. Poznajcie wszystkie trzy smakowe propozycje i wybierzcie swojego faworyta.
Przepis na popcorn karmelowy
Najpierw przygotuj popcorn bez żadnych dodatków. W tym celu rozgrzej w rondlu bądź głębokiej patelni olej. Wsyp odpowiednią dla siebie ilość popcornu i nałóż przykrywkę. Gdy kukurydza przestanie strzelać, popcorn jest gotowy.
Do wykonania popcornu z karmelem potrzebny jest jedynie cukier, najlepszy będzie trzcinowy, ala może być też biały oraz odrobina soli. Do garnka o grubym dnie należy wsypać 150 g cukru. Jeśli popcornu jest bardzo dużo, możesz zwiększyć ilość cukru. Dodaj odrobinę soli oraz wodę i postaw garnek na ogniu. Poczekaj aż cukier się roztopi i przybierze złocisty odcień. Zestaw z ognia. Wsyp popcorn do dużego naczynia i wylej na niego cały karmel. Wymieszaj dokładnie. Następnie przełóż całość na blachę wyłożoną nieprzywierającym papierem. Gdy całość ostygnie, a karmel stanie się chrupki, popcorn jest gotowy.
Przepis na popcorn curry
Włóż go garnka ok. 150 g masła, 2 łyżeczki sproszkowanego curry oraz ok. 1/4 łyżeczki soli. Rozpuść masło i mieszaj całość energicznie. Gdy masło zacznie się pienić, zestaw z ognia. Umieść przygotowany wcześniej popcorn w dużym naczyniu i polej go rozpuszczonym masłem z curry. Od razu zacznij całość energicznie mieszać. Odstaw popcorn curry na co najmniej kilkanaście minut. Po tym czasie jest już gotowy do jedzenia.
Przepis na popcorn serowy
W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło, ok. 2-3 łyżek. Dodajemy do niego starty parmezan, ewentualnie przyprawy. Z parmezanem dobrze się komponuje rozmaryn. Całość mieszamy i dodajemy do gotowego popcornu tuż po jego ugotowaniu zanim jeszcze wyjmiemy go z garnka. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem. Zostawimy do ostygnięcia.
Photos © Anna Oporska / Learning from Hollywood
Świetne przepisy 🙂 napewno wypróbuję