Domowy popcorn smakowy na trzy sposoby

Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn smakowy. Łatwo go zrobić samemu i nie znudzi się tak szybko jak ten podstawowy. Zobaczcie, jak zrobić popcorn karmelowy, o smaku curry oraz popcorn serowy.

Przepis na domowy popcorn smakowy

 

Popcorn to niezastąpiona przekąska podczas oglądania filmów i telewizji. Zwykły popcorn może się jednak szybko znudzić. Dlatego warto nieco urozmaicić jego smak. Domowy popcorn o smaku karmelu, curry bądź parmezanu będzie świetną przekąską nie tylko na wieczór filmowy. Można go podać na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi czy piknik. Największą jednak zaletą tej domowej przekąski jest łatwość wykonania – popcorn smakowy zawsze się udaje. Trudno też znaleźć osobę, której by nie smakował. Moim osobistym faworytem jest popcorn karmelowy, gdzie smak słodki miesza się z nutą słonego. Podoba mi się też przyjemna chrupkość karmelu. Poznajcie wszystkie trzy smakowe propozycje i wybierzcie swojego faworyta.

Przepis na popcorn karmelowy

Najpierw przygotuj popcorn bez żadnych dodatków. W tym celu rozgrzej w rondlu bądź głębokiej patelni olej. Wsyp odpowiednią dla siebie ilość popcornu i nałóż przykrywkę. Gdy kukurydza przestanie strzelać, popcorn jest gotowy.

Domowy popcorn

Do wykonania popcornu z karmelem potrzebny jest jedynie cukier, najlepszy będzie trzcinowy, ala może być też biały oraz odrobina soli. Do garnka o grubym dnie należy wsypać 150 g cukru. Jeśli popcornu jest bardzo dużo, możesz zwiększyć ilość cukru. Dodaj odrobinę soli oraz wodę i postaw garnek na ogniu. Poczekaj aż cukier się roztopi i przybierze złocisty odcień. Zestaw z ognia. Wsyp popcorn do dużego naczynia i wylej na niego cały karmel. Wymieszaj dokładnie. Następnie przełóż całość na blachę wyłożoną nieprzywierającym papierem. Gdy całość ostygnie, a karmel stanie się chrupki, popcorn jest gotowy.

Przepis na popcorn curry

Włóż go garnka ok. 150 g masła, 2 łyżeczki sproszkowanego curry oraz ok. 1/4 łyżeczki soli. Rozpuść masło i mieszaj całość energicznie. Gdy masło zacznie się pienić, zestaw z ognia. Umieść przygotowany wcześniej popcorn w dużym naczyniu i polej go rozpuszczonym masłem z curry. Od razu zacznij całość energicznie mieszać. Odstaw popcorn curry na co najmniej kilkanaście minut. Po tym czasie jest już gotowy do jedzenia.

Domowy popcorn curry

Przepis na popcorn serowy

W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło, ok. 2-3 łyżek. Dodajemy do niego starty parmezan, ewentualnie przyprawy. Z parmezanem dobrze się komponuje rozmaryn. Całość mieszamy i dodajemy do gotowego popcornu tuż po jego ugotowaniu zanim jeszcze wyjmiemy go z garnka. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem. Zostawimy do ostygnięcia.

Domowy popcorn serowy

 

 

Domowy popcorn smakowy na trzy sposoby

Photos © Anna Oporska / Learning from Hollywood

 

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Świetne przepisy 🙂 napewno wypróbuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.