Jeśli lubicie masło orzechowe tak jak ja, to ciasto powinno przypaść wam do gustu. Ma formę musu na chrupiącym spodzie, a całość jest pokryta czekoladową polewą. Autorem przepisu jest Dominique Ansel, a całość jest celebracją masła orzechowego.
Jestem wielbicielką masła orzechowego – mogę je jeść łyżkami. Starając się przekonać do tego przysmaku moich bliskich, zaczęłam szukać przepisów na desery z wykorzystaniem masła orzechowego. Tak trafiłam na ten przepis. Jego autorem jest Dominique Ansel. To uznany cukiernik francusko-amerykańskiego pochodzenia. Sam jest wielkim miłośnikiem masła orzechowego – pokrewna dusza! Stworzył on ciasto bez pieczenia o konsystencji musu. Lekkie wnętrze jest osadzone na chrupiącym spodzie, a całość przykrywa polewa czekoladowa.
Niektórzy nazywają to ciasto wytrawną wersją Reese’s Peanut Butter Cups. Są to popularne w USA czekoladki z nadzieniem z masła orzechowego (dostępne także w Polsce). Jest w tym stwierdzeniu sporo prawdy. Muszę was jednak uczciwie ostrzec, że przyrządzenie tego ciasta jest czasochłonne, a niektórym może się wydać trudne. Za pierwszym razem ja też popełniłam kilka błędów, ale mogę zapewnić, że warto podjąć rękawicę.
Przeczytaj także: Boston cream pie – przepis na ciasto z Bostonu
PRZEPIS NA LEKKIE CIASTO Z MASŁA ORZECHOWEGO
SPÓD:
ok. 70 g dmuchanego ryżu
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
100 g wybranej czekolady
ORZECHOWY MUS:
1 łyżka żelatyny
60 ml wody
2/3 szklanki mleka
5 żółtek
100 g cukru
ok. 225 g kremowego masła orzechowego
ok. 400 ml śmietany kremówki
POLEWA CZEKOLADOWA:
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki mleka
220 g czekolady (polecana jest gorzka, ale można dodać połowę mlecznej)
1,5 łyżki masła
- Najpierw należy przygotować chrupiący spód. Ryż przesyp do dużej miski dodaj miód i cukier. Miód powinien być płynny. Można go podgrzać w mikrofalówce, aby go rozrzedzić. Wymieszaj dokładnie.
- Ryż przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie. Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut, aż zmieni kolor na złoto-brązowy. Odstaw do wystygnięcia.
- Rozpuść czekoladę w wodnej kąpieli i dodaj do niej cały ryż. Wymieszaj dokładnie. Do lekko natłuszczonej foremki średnicy 23 cm wsyp większość ryżu i wyłóż nim spód, dociskając mocno. Trochę ryżu odstaw do późniejszej dekoracji. Foremkę wstaw do lodówki.
- Przygotowanie musu. Żelatynę wymieszaj dokładnie w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia.
- Jajka i cukier utrzyj lekko w dużej misce. W rondlu zagotuj mleko. Zestaw z ognia. Gdy wciąż jest gorące, dodaj odrobinę do jajek i energicznie wymieszaj. Dodaj jeszcze trochę i znów mieszaj. Jest to tzw. temperowanie. Potem przelej całość do rondla z pozostałym mlekiem i gotuj na wolnym ogniu często mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestaw z ognia. Może to zając od kilku do kilkunastu minut.
- Gdy masa jest gorąca, dodaj masło orzechowe oraz żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
- Ubij zimną kremówkę. Nie powinno się jej ubić na sztywno, należy przerwać, kiedy będzie już miała kremową konsystencję, ale jeszcze nie sztywną. Gdy masa z masłem będzie już w pokojowej połącz ją delikatnie ze śmietaną.
- Masę wylej na spód z dmuchanego ryżu. Wierzch wyrównaj i wstaw do lodówki aż stężeje.
- Przygotowanie polewy. Śmietanę z mlekiem zagotuj w rondlu. Czekoladę i masło włóż do miski. Zalej gorącą śmietaną czekoladę. Całość mieszaj aż czekolada się rozpuści i stworzy gładką masę.
- Blachę do pieczenia wyłóż folią spożywczą. Na nią postaw kratkę do pieczenia. Na kratce postaw ciasto, zdejmij boki torownicy. Na środek wylej całą polewę i szpatułką delikatnie spychaj ją na boki. Wyrównaj polewę i uzupełnij braki. Polewę, która zleciała na blachę możesz ponownie wykorzystać. Udekoruj ciasto pozostawionym ryżem dmuchanym i wstaw do lodówki.