Finger sandwiches, czyli eleganckie kanapeczki idealne na piknik….

Finger sandwiches to popularne w Wielkiej Brytanii i USA małe kanapeczki podawane zazwyczaj do popołudniowej herbatki i na podwieczorkach. Uchodzą za eleganckie, mimo iż są niezwykle proste w wykonaniu. Dla mnie to idealne przekąski na piknik i zwykłe spotkanie ze znajomymi.

Finger sandwitches

 

Brytyjczycy słyną z obowiązkowej five o’clock, czyli popołudniowej herbatki. My nazwalibyśmy ten zwyczaj raczej podwieczorkiem, tym bardziej, że do herbaty zazwyczaj są podawane ciastka i kanapki. Te kanapki to tak zwane finger sandwiches bądź tea sandwiches. Pierwsza nazwa nawiązuje do ich niewielkich rozmiarów, druga do pory spożywania. Choć wykonane z powszechnie dostępnych produktów uchodzą za elegancką przekąskę. Dla mnie osobiście zdecydowanie lepiej niż do herbaty nadają się na piknik. Łatwo je bowiem spakować do pudełka na lunch, do ich jedzenia nie potrzebne są talerze i jedna wystarcza na dosłownie dwa kęsy, dzięki czemu nie są zapychające i można popróbować wielu rzeczy. Na to czym wypełnimy finger sandwiches jest niemal nieskończona ilość możliwości. Ja poniżej prezentuję wam pomysły na dwie wersje tych kanapek, które są proste i smakowite. Właśnie je lubię najbardziej. Dobra wiadomość jest taka, że można samemu stworzyć dowolne kompozycje smakowe.

Przeczytaj także: Kanapka BLT – amerykański klasyk

 



 

PRZEPIS NA FINGER SANDWICHES 1

biały chleb tostowy
serek kanapkowy typu Philadelphia
ogórek

koperek
gęsta śmietana
masło

Finger sandwiches

  1. Posiekaj drobno koperek i wymieszaj razem z serkiem. Na każde 150 g serka należy użyć pęczek koperku i 1 łyżkę śmietany.
  2. Ogórek obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  3. Jedną kromkę posmaruj grubą warstwą serka z koperkiem. Wyłóż całość pasterkami ogórka. Drugą kromkę posmaruj cienko masłem i przykryj nią drugą kromką.
  4. Odetnij skórki i przekrój na pół.

 

 

PRZEPIS NA FINGER SANDWICHES 1

chleb żytni razowy
serek kanapkowy typu Philadelphia
suszona żurawina
szynka z indyka
marmolada brzoskwiniowa
masło

Finger sandwiches

  1. Serek wymieszaj z marmoladą i żurawiną. Na każde 150 g serka należy użyć garści żurawiny i dwóch łyżek marmolady.
  2. Na jednej kromce rozsmaruj serek z żurawiną, nałóż na wierzch plasterki indyka. Drugą kromkę posmaruj cienko masłem i przykryj całość.
  3. Odkrój skórki i przekrój na pół.

 

Finger sandwiches

Finger sandwiches

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *