Idealne ciasto do kawy z cynamonową posypką

Masz ochotę na coś słodkiego do codziennej kawy? To ciasto sprawdzi się idealnie. Miękkie wnętrz o delikatnym smaku z nutą cynamonu, przyjemnie kontrastuje z chrupiącą posypką. Do tego robi się je szybko i prosto – w sam raz na codzienną przekąską.

fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

W weekendowe wypieki jesteśmy z reguły skłonni włożyć nieco więcej pracy. Tymczasem w te na co dzień już niekoniecznie. Wolimy, żeby były proste, szybkie, choć równie satysfakcjonujące w smaku. Wszystkie te zadania spełnia to ciasto. Jest to idealne ciasto do kawy z cynamonową nutą i chrupiącym wierzchem.

Przepis ten pochodzi z Nowej Szkocji – prowincji Kanady leżącej nad Atlantykiem. Prawdopodobnie narodził się w latach 80. i jest modyfikacją innego z podobnych ciast. Wszak tego typu ucierane ciasta są popularnym dodatkiem do kawy. Wielkim atutem tego przepisu, jest dodatek cynamonowej posypki, jak i cynamonu do środka ciasta, co sprawia, że smak jest bogatszy, a doznania z jedzenia ciekawsze.

Przeczytaj także: Proste i szybkie ciasto z makiem oraz cytrynową nutą



Idealne ciasto do kawy z cynamonową nutą

PRZEPIS NA CIASTO DO KAWY Z CYNAMONOWĄ POSYPKĄ

CYNAMONOWA POSYPKA:
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
CIASTO:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
113 g masła
1 szklanka cukru
2 duże jaja
1 szklanka maślanki

  1. Brązowy cukier wymieszaj w małej miseczce z cynamonem.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. W osobnej misce ucieraj masło (w pokojowej temperaturze) z cukrem. Miksuj przez 3-4 minuty.
  4. Dodawaj do masła po jednym jajku, ucierając starannie za każdym razem. Gdy składniki się połączą, dodawaj na przemian mąkę i maślankę, cały czas miksując.
  5. Keksówkę natłuść i dno wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do środka połowę masy i wyrównaj wierzch. Rozsyp równomiernie około połowy posypki cukrowo-cynamonowej. Następnie wlej pozostałą masę. Wierzch posyp resztą posypki.
  6. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 minut. Przed wyjęciem sprawdź drewnianym patyczkiem czy wnętrze jest suche.
Idealne ciasto do kawy z cynamonową nutą
Idealne ciasto do kawy z cynamonową nutą
Idealne ciasto do kawy z cynamonową nutą


About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.