Masz ochotę na coś słodkiego do codziennej kawy? To ciasto sprawdzi się idealnie. Miękkie wnętrz o delikatnym smaku z nutą cynamonu, przyjemnie kontrastuje z chrupiącą posypką. Do tego robi się je szybko i prosto – w sam raz na codzienną przekąską.

W weekendowe wypieki jesteśmy z reguły skłonni włożyć nieco więcej pracy. Tymczasem w te na co dzień już niekoniecznie. Wolimy, żeby były proste, szybkie, choć równie satysfakcjonujące w smaku. Wszystkie te zadania spełnia to ciasto. Jest to idealne ciasto do kawy z cynamonową nutą i chrupiącym wierzchem.
Przepis ten pochodzi z Nowej Szkocji – prowincji Kanady leżącej nad Atlantykiem. Prawdopodobnie narodził się w latach 80. i jest modyfikacją innego z podobnych ciast. Wszak tego typu ucierane ciasta są popularnym dodatkiem do kawy. Wielkim atutem tego przepisu, jest dodatek cynamonowej posypki, jak i cynamonu do środka ciasta, co sprawia, że smak jest bogatszy, a doznania z jedzenia ciekawsze.
Przeczytaj także: Proste i szybkie ciasto z makiem oraz cytrynową nutą

PRZEPIS NA CIASTO DO KAWY Z CYNAMONOWĄ POSYPKĄ
CYNAMONOWA POSYPKA:
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
CIASTO:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
113 g masła
1 szklanka cukru
2 duże jaja
1 szklanka maślanki
- Brązowy cukier wymieszaj w małej miseczce z cynamonem.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- W osobnej misce ucieraj masło (w pokojowej temperaturze) z cukrem. Miksuj przez 3-4 minuty.
- Dodawaj do masła po jednym jajku, ucierając starannie za każdym razem. Gdy składniki się połączą, dodawaj na przemian mąkę i maślankę, cały czas miksując.
- Keksówkę natłuść i dno wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do środka połowę masy i wyrównaj wierzch. Rozsyp równomiernie około połowy posypki cukrowo-cynamonowej. Następnie wlej pozostałą masę. Wierzch posyp resztą posypki.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 minut. Przed wyjęciem sprawdź drewnianym patyczkiem czy wnętrze jest suche.



