Ciasto marchewkowe – przepis

Ciasto marchewkowe stało się modne kilka lat temu. Trudno się dziwić, to pyszne i szybkie ciasto obok słodyczy ma także nieco witamin. Dzięki temu można je zajadać z mniejszymi wyrzutami sumienia niż inne słodkości. Marchew obok karotenu i koloru nadaje mu wilgotnej konsystencji. To wszystko sprawia, że można je jeść bez przerwy i nie mieć dość.

Ciasto marchewkowe
 

Ciasto marchewkowe to ponadczasowy klasyk idealny na każdą okazję. Marchew sprawia, że ciasto jest wilgotne i ma przyjemny kolor. Do tego możemy założyć, że jest odrobinę zdrowsze niż inne słodkie wypieki, choć nie przywiązujcie się do tej informacji 😉 Mi ciasto marchewkowe kojarzy się przede wszystkim z wiosną i Wielkanocą. Nie jest zbyt ciężkie, ani przesadnie słodkie, a przy tym ma naprawdę ciekawy smak. W zależności od upodobań można do niego dodać przyprawy korzenne, ale też orzechy włoskie czy rodzynki. Ja najbardziej je lubię w wersji podstawowej z kremem o słonawym posmaku. Krem jednak można zastąpić polewą czekoladową lub po prostu cukrem pudrem. Poznajcie wyjątkowo prosty przepis na ciasto, które zawsze się udaje.

Przeczytaj także: Ciasto z jabłkami, kremem i karmelem



PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE

6 jaj
1 1/2 szklanki startej marchwi
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie:
1 łyżeczka cynamonu
garść posiekanych orzechów włoskich
KREM:
serek kanapkowy naturalny
2 łyżki masła
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka cukru pudru

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść okrągłą foremkę, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem. Dodawaj stopniowo olej, nie przestając ucierać.
  3. Wymieszaj sypkie składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Partiami przesypuj do masy jajecznej. Mieszaj do dokładnego połączenia składników.
  4. Odciśnij nadmiar wody z marchwi i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Opcjonalnie dodaj cynamon, odrobinę gałki muszkatołowej czy posiekane orzechy. Całość przelej do przygotowanej formy.
  5. Piecz ok. 50-55 min. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Odstaw do ostudzenia.
  6. Przygotuj krem. Rozmiksuj masło. Dodaj serek ok. 100 g i wymieszaj mikserem. Dodaj syrop klonowy i cukier. Po rozmieszaniu wyłóż na wierzch ciasta. Udekoruj orzechami włoskimi.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe

 

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pamiętam takie ciasto ze swojego rodzinnego domu. Chyba czas przypomnieć mamie, że tęskni się za takimi pysznościami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *