Choinka z piernika idealna na święta

Choinka z pierniczków w kształcie gwiazdek to zarazem świetny przysmak na Boże Narodzenie, jak i piękna dekoracja. Przysmak wygląda bowiem efektownie, będzie więc prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Zapraszam na przepis na choinkę z piernika.

Choinka z piernika na Boże Narodzenie
 

Pierniki i choinki to nieodłączne elementy obchodów świąt Bożego Narodzenia. Dlaczego więc nie zrobić piernikowej choinki? Wystarczy upiec pierniczki w kształcie gwiazdek i połączyć je lukrem. Taki przysmak wygląda wyjątkowo efektownie. Na świątecznym stole może z powodzeniem zastąpić typowy stroik, ale ta choinka jest o tyle lepsza, że można ją na koniec zjeść. Do wykonania choinki z ciastek potrzebny będzie zestaw foremek w kształcie gwiazdek. Można też samodzielnie wycinać poszczególne elementy, jednak jest to proces żmudny i łatwo o błąd. Gotową choinkę z piernika można dowolnie udekorować, np. zielonym lukrem i ozdobić kolorowymi drażami, bądź gotowymi ozdobami cukrowymi. Wtedy stworzymy prawdziwą choinkę. Ja jednak zdecydowałam się na wersję z białym lukrem. Moja choinka więc wygląda jakby była obsypana śniegiem. Żeby spotęgować ten efekt, dodałam gotowe cukrowe śnieżynki oraz cukier puder. Oto mój przepis na choinkę z piernika.


PRZEPIS NA CHOINKĘ Z PIERNIKA

2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
200 g cukru pudru na lukier
opcjonalnie posypka

  1. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Posiekaj z masłem. Następnie dodaj jajko i zagnieć. Ciasto owiń w folię i wstaw na ok. godzinę do lodówki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem i natłuść. Ciasto rozwałkuj. Nie powinno być zbyt cienkie. Wytnij gwiazdki zaczynając od największej do najmniejszej. Jeśli zostanie ci ciasta wytnij więcej gwiazdek, które będą zapasowymi. Piecz 15 min.
  3. Gdy ciasteczka będą całkowicie zimne, można składać choinkę. Przygotuj lukier. Cukier energicznie ucieraj z 2-5 łyżkami gorącej wody. Wodę dodawaj stopniowo. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowy możesz przelać do rękawa cukierniczego bądź nakładać na ciasteczka nożem lub szpachelką.
  4. Na płaskim talerzu, paterze lub desce na środku nałóż odrobinę lukru i połóż największą gwiazdkę. Dzięki temu całość nie będzie się przesuwała. Pokryj całą powierzchnię lukrem, ale zostaw lekki odstęp od brzegu. Nałóż kolejną gwiazdkę i powtarzaj czynność. Na samym szczycie najmniejszą gwiazdkę ustaw pionowo.
  5. Choinkę z piernika można udekorować ozdobną posypką. Można też delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Choinka z piernika jest gotowa!

Choinka z piernikowych gwiazdek

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Bookmark the permalink.