Choinka z pierniczków w kształcie gwiazdek to zarazem świetny przysmak na Boże Narodzenie, jak i piękna dekoracja. Przysmak wygląda bowiem efektownie, będzie więc prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Zapraszam na przepis na choinkę z piernika.
Pierniki i choinki to nieodłączne elementy obchodów świąt Bożego Narodzenia. Dlaczego więc nie zrobić piernikowej choinki? Wystarczy upiec pierniczki w kształcie gwiazdek i połączyć je lukrem. Taki przysmak wygląda wyjątkowo efektownie. Na świątecznym stole może z powodzeniem zastąpić typowy stroik, ale ta choinka jest o tyle lepsza, że można ją na koniec zjeść. Do wykonania choinki z ciastek potrzebny będzie zestaw foremek w kształcie gwiazdek. Można też samodzielnie wycinać poszczególne elementy, jednak jest to proces żmudny i łatwo o błąd. Gotową choinkę z piernika można dowolnie udekorować, np. zielonym lukrem i ozdobić kolorowymi drażami, bądź gotowymi ozdobami cukrowymi. Wtedy stworzymy prawdziwą choinkę. Ja jednak zdecydowałam się na wersję z białym lukrem. Moja choinka więc wygląda jakby była obsypana śniegiem. Żeby spotęgować ten efekt, dodałam gotowe cukrowe śnieżynki oraz cukier puder. Oto mój przepis na choinkę z piernika.
PRZEPIS NA CHOINKĘ Z PIERNIKA
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
200 g cukru pudru na lukier
opcjonalnie posypka
- Wymieszaj wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Posiekaj z masłem. Następnie dodaj jajko i zagnieć. Ciasto owiń w folię i wstaw na ok. godzinę do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem i natłuść. Ciasto rozwałkuj. Nie powinno być zbyt cienkie. Wytnij gwiazdki zaczynając od największej do najmniejszej. Jeśli zostanie ci ciasta wytnij więcej gwiazdek, które będą zapasowymi. Piecz 15 min.
- Gdy ciasteczka będą całkowicie zimne, można składać choinkę. Przygotuj lukier. Cukier energicznie ucieraj z 2-5 łyżkami gorącej wody. Wodę dodawaj stopniowo. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowy możesz przelać do rękawa cukierniczego bądź nakładać na ciasteczka nożem lub szpachelką.
- Na płaskim talerzu, paterze lub desce na środku nałóż odrobinę lukru i połóż największą gwiazdkę. Dzięki temu całość nie będzie się przesuwała. Pokryj całą powierzchnię lukrem, ale zostaw lekki odstęp od brzegu. Nałóż kolejną gwiazdkę i powtarzaj czynność. Na samym szczycie najmniejszą gwiazdkę ustaw pionowo.
- Choinkę z piernika można udekorować ozdobną posypką. Można też delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Choinka z piernika jest gotowa!
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood
cudowna :))