Zupa z czerwonej soczewicy – przepis

Czerwona soczewica to wyjątkowo zdrowy produkt, który warto jeść jak najczęściej. Mój ulubiony sposób na soczewicę to zupa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, za to jest pyszna i sycąca. To danie zadowoli nawet najbardziej wymagających.

Zupa z czerwonej soczewicy - przepis
fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Soczewica coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Wreszcie doceniliśmy jej zalety zdrowotne, kulinarne i smakowe. Choć soczewicę można przyrządzić na wiele sposobów, ja uwielbiam ją w zupie. Mój przepis na zupę z czerwonej soczewicy jest tak prosty, że niemal bez wysiłkowy, a danie udaje się za każdym razem. Potrawa jest lekka, a jednocześnie sycąca, ma w sobie mnóstwo świeżości i odrobinę pikanterii. Musicie koniecznie spróbować.

Zalety czerwonej soczewicy

Soczewica czerwona to roślina strączkowa, należąca do rodziny bobowatych. Jadalną częścią tej rośliny są nasiona. Uprawiana jest w Azji, Ameryce, Afryce oraz Australii oraz w Europie (głównie w rejonach śródziemnomorskich). Mamy kilka odmian soczewicy, różniących się przede wszystkim kolorem, a także smakiem oraz sposobem przyrządzania. I tak mamy soczewicę: czerwoną, żółtą, zieloną, brązową i czarną. Czerwona jest najbardziej popularna, co wynika z krótkiego czasu gotowania i braku konieczności namaczania.

Czerwona soczewica stanowi bogate źródło białka oraz witamin z grupy B, witaminy K, oraz takich składników mineralnych jak magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, mangan oraz miedź. Soczewica pomaga w zapobieganiu nadciśnienia, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Warto podkreślić również, że wspomaga walkę ze stresem i bezsennością, zapobiega skurczom mięśni, ze względu na sporą ilość magnezu. Do tego wszystkiego ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą po nią sięgać osoby chorujące na cukrzycą.

Przeczytaj także: Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na aromatyczną zupę



PRZEPIS NA ZUPĘ Z CZERWONEJ SOCZEWICY

SKŁADNIKI
15 dag czerwonej soczewicy
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 cebula
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
ok. 1 l wody lub bulionu roślinnego
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki chili

1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki imbiru
natka pietruszki
sól i pieprz

  1. Cebulę poszatkuj drobno. W garnku podsmażaj na sporej ilości oliwy przez ok. 5 min. Pod koniec dodaj przetarty czosnek oraz przyprawy: chili, ostrą paprykę, kurkumę, imbir. Mieszaj ok. pół minuty aż przyprawy się skarmelizują.
  2. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszaj i po chwili dodaj pomidory z puszki. Duś przez kilka minut.
  3. Wlej do garnka wodę lub bulion i doprowadź do wrzenia.
  4. Dodaj do garnka soczewicę i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. Soczewica wchłonie spora ilość wody i zupa zgęstnieje.
  5. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Zupa z czerwonej soczewicy - przepis
Zupa z czerwonej soczewicy - przepis
Zupa z czerwonej soczewicy - przepis
Zupa z czerwonej soczewicy - przepis


About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.