Piekarnik elektryczny – jaki wybrać? Rodzaje piekarników

Piekarnik to jedno z tych urządzeń, bez których trudno jest się obejść. Często włączają go nie tylko miłośnicy ciast, ale także Ci, którzy zamiast smażyć, wolą piec: warzywa, mięso czy ryby. Piekarnik elektryczny ma więc mnóstwo zastosowań; szczególnie teraz, gdy producenci prześcigają się w oferowaniu coraz to nowszych dodatkowych funkcji. Jaki rodzaj piekarnika wybrać, na co zwracać uwagę? Dowiedz się z poniższego poradnika.

Piekarnik elektryczny – jaki wybrać? Rodzaje piekarnikówfot. Pexels

Piekarnik do zabudowy czy wolnostojący?

Zanim przyjrzymy się charakterystyce poszczególnych rodzajów piekarników (znajdziesz je tutaj), warto będzie poznać za i przeciw piekarnikom wolnostojącym i do zabudowy. Który z nich lepiej się sprawdzi?

Piekarnik wolnostojący to coraz rzadziej stosowane rozwiązanie. Dlaczego? Powodów może być kilka. Niektórym osobom bardziej odpowiada estetyka kuchni, w której wszystkie urządzenia są zabudowane. Dzięki temu stanowią pewną połączoną całość. Innym argumentem przemawiającym za piekarnikiem do zabudowy jest łatwiejsze utrzymanie czystości. Modele wolnostojące brudzą się z każdej strony, przez co trzeba poświęcić nieco więcej czasu na utrzymanie ich w czystości.

Co przemawia zatem za zakupem piekarnika wolnostojącego? Tego typu sprzęty są zdecydowanie łatwiejsze w montażu, a w razie potrzeby ich przeniesienie nie będzie stanowiło takiego kłopotu jak w przypadku piekarnika do zabudowy. Piekarniki wolnostojące są też bardziej kompaktowe, dzięki czemu sprawdzą się w małych kuchniach.

Piekarnik z termoobiegiem

Piekarniki elektryczne z termoobiegiem to obecnie najpopularniejsze modele. W zasadzie mało który model nie jest wyposażony w tę funkcję, w przeciwieństwie do piekarników gazowych, w których taka opcja nie występuje. Termoobieg sprawia, że temperatura wewnątrz całego piekarnika jest taka sama. Dzięki temu potrawy pieką się równomiernie, a także szybciej niż wtedy gdy nie skorzystamy z tej funkcji. Uruchamiając termoobieg, możemy też użyć nieco niższej – średnio o 20°C – temperatury.

Piekarnik z funkcją mikrofali

Twoim problemem jest niewystarczająca ilość miejsca w kuchni? Wtedy sprawdzą się urządzenia typu 2w1, w tym piekarnik z funkcją mikrofali. Jak to działa? Urządzenia możemy używać na kilka sposobów: jako tradycyjnego piekarnika, kuchenki mikrofalowej albo kombinacji tych dwóch sprzętów. Będzie to skutkować nie tylko zaoszczędzeniem miejsca, ale też… skróceniem czasu przyrządzania posiłków. Okazuje się bowiem, że połączenie tradycyjnego pieczenia z mikrofalami może przyspieszyć czas przygotowania dania nawet o połowę.

Do wyboru mamy dwa rodzaje piekarników z funkcją mikrofali. Mogą mieć one wymiary standardowych piekarników lub być modelami kompaktowymi, o wysokości 45 centymetrów. To drugie rozwiązanie sprawdzi się wtedy, gdy miejsce w naszej kuchni jest mocno ograniczone.

Piekarnik parowy

Jaki piekarnik pozwoli na przygotowanie zdrowych dań? Jeżeli wyjątkowo zależy Ci na przyrządzaniu niskokalorycznych i niskotłuszczowych potraw, zainteresuj się piekarnikiem parowym. Możesz w nim gotować przy użyciu samej pary, piec jak w tradycyjnym piekarniku elektrycznym lub połączyć pieczenie z parą.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. My mamy “parówkę” Electroluxa ze steamcrispem i bardzo polecam. W porównaniu ze starym “kopciuchem”, który wysuszał każde mięso na wiór to niebo a ziemia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.