Burger to klasyk kuchni amerykańskiej, który opanował świat. Podbił także polskie podniebienia, o czym świadczą coraz liczniejsze burgerownie, które na głowę biją wszelkie fast foody. Jeśli masz ochotę na sycące mięso w bułce, ten przewodnik jest dla ciebie. Oto 10 miejsc, gdzie serwują najlepsze burgery w Warszawie. Nie możesz ich przegapić.
Trudno o bardziej uniwersalną, sycącą i satysfakcjonującą potrawę niż burger. Jednocześnie jest to danie wyjątkowo demokratyczne — zajadają się nim wszyscy niezależnie od profesji, statusu społecznego czy pochodzenia. Mięso w bułce — bo w tym w istocie jest buregr — to typowo amerykańskie danie, które narodziło się z wygody. Nie wymaga użycia sztućców ani talerzy, można go zjeść na stojąco, a nawet w biegu, a jego przyrządzenie jest stosunkowo szybkie. Nic dziwnego, że trafił do menu tzw. fast foodów, czyli barów szybkiej obsługi. Jednak to nie tam serwują najlepsze burgery. Te wymagają składników wysokiej jakości i kulinarnej wiedzy. Dlatego, jeśli szukasz najlepszych burgerów w Warszawie, najlepiej skierować swoje kroki do profesjonalnych burgerowni. Na szczęście tych w stolicy ni brakuje. Poniżej znajdziesz 10 polecanych miejscówek, z których nie wyjdziesz głodny.
Przeczytaj także: 10 najpopularniejszych amerykańskich kanapek
TOP 10: Najlepsze burgery w Warszawie
POGROMCY MEATÓW
ul. Koszykowa 1
W tym miejscu pracują ludzie, którzy na mięsie znają się, jak mało kto. Starannie wyselekcjonowane, najwyższej jakości mięso to znak rozpoznawczy tych burgerów. Ale właściciele Pogromców Meatów na tym nie poprzestają — sami wypiekają bułki i z równą starannością dobierają inne dodatki. To przekłada się na jakość i smak. To zdecydowanie miejsce dla pasjonatów burgerów. Plusem są też sezonowe propozycje burgerowe.
HAMBURGER Z KARAIBÓW
ul. Puławska 140
ul. Burdzińskiego 5
To jedno z tych miejsc, które na stałe wpisały się w kulinarną mapę stolicy i na burgerowy top. Hamburger z Karaibów działa już od 2011 r. i od tego czasu trzyma jakość. W menu znajdziemy zarówno klasyki, jak i nowości inspirowane kuchniami różnych regionów, stąd burger cypryjski z halloumi czy czeski z panierowanym serem. Doskonała jakość i soczysta wołowina to znaki rozpoznawcze tego miejsca. Pierwotny lokal na Puławskiej jest nieduży, ale zawsze można zamówić na wynos bądź na dowóz.
ROGER THAT FOODS
ul. Postępu 5
Na Mordorze w food court Postępu 5 mieści się jedna z lepszych burgerowni w Warszawie. W niedużym, acz klimatycznym lokalu można zjeść solidnego burgera. W dużych bułkach zamknięte jest jakościowe mięso z ciekawymi i wyszukanymi dodatkami. Znakiem rozpoznawczym Roger That Foods jest nóż wbity w burgera, który pomaga utrzymać go w ryzach. Dla złaknionych czegoś dobrego pracowników okolicznych korporacji, zdecydowanie miejsce warte polecenia.
BYDŁO I POWIDŁO
ul. Kolejowa 47/U25
Ten lokal działa od 2013 roku i cieszy się dużą renomą. Można w nim zjeść nie tylko burgery, ale też steki i nafaszerowane mięsem kanapki. Jednak to burgery przyciągają do tego lokalu najmocniej. Obok klasycznych pozycji w menu pojawiają się także okresowo wersje eksperymentalne, jak pizzo-burger. Mięso pochodzi z polskich i argentyńskich hodowli i jest pierwszorzędnej jakości. Lokal ten słynie ze świeżych składników i starannego ich komponowania.
ĆWIERĆFUNCIAK
u. Andersa 30
Czas przenieść się na Muranów do niewielkiej burgerowni z wielkim potencjałem. W menu jest wiele burgerów w iście amerykańskim stylu, jak i wariacje na temat bułki z mięsem. Są opcje sezonowe, z niestandardowymi dodatkami, jak i burger w wersji vege. Jedynym wyzwaniem jest ugryzienie burgera z Ćwierćfunciaka za jednym podejściem.
SMASHNY BURGER
ul. Wilcza 26
Mimo że działa dopiero od 2021 roku, ta burgerownia cieszy się dużą popularnością wśród warszawiaków i są ku temu dobre powody. Zgodnie z nazwą serwuje się tu pochodzące z Kalifornii smash burgery. Od klasycznych burgerów różnią się przygotowaniem kotleta – klopsy rozbija się łopatką na cienkie plastry, smaży, a następnie układa na sobie w bułce. Są zdecydowanie łatwiejsze w konsumpcji, ale nie bez znaczenia są też walory smakowe. W menu znajdziemy pięć burgerów, ale każdy to starannie zaplanowany rarytas.
MIĘDZY BUŁKAMI
al. Jerozolimskie 23
Znakomita lokalizacja centrum Warszawy to tylko jeden z atutów tej burgerowni. Do tego dochodzą pierwszorzędna wołowina, samodzielnie przyrządzane sosy, pomysłowe dodatki i zawsze świeże bułki. Obok klasycznych burgerów znajdziemy tu bardziej fantazyjne propozycje, jak Polish Burger z kurkami na winie. Lokal ma też ofertę dla vegan, a także bułkę bezglutenową.
TEDDY’S BURGER N’BAR
Malczewskiego 42
Teddy’s to burgerownia w iście amerykańskim stylu. W mokotowskiej lokalizacji mieści się od trzech lat i stale poszerza swoją ofertę. Obok klasycznych burgerów, znajdziemy tu autorskie propozycje, w tym także dla wegan i wegetarian. Jakościowe mięso, solidnie przyrządzone zawsze podawane jest w towarzystwie pierwszorzędnych dodatków. Te burgery cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko.
BARN BURGER
ul. Złota 9
Kolejna na liście burgerownia może się poszczycić świetną lokalizacją i niesztampowymi nazwami burgerów, jak Heart Attack, Sekret Zdzicha, Poranek Kojota o Patoinflacji nie wspominając. Równie kreatywne co nazwy są dodatki, za to już wołowina to czysta klasyka i klasa. Mięso jest zawsze świeże i starannie przyrządzone. W wystroju lokalu starano się przemycić nawiązania do kultury amerykańskiej.
WÓŁ NA STÓŁ
ul. Piękna 28/34
al. KEN 52
Wół na Stół działa od 2014 rok i jest to lokal, który specjalizuje się w daniach z wołowiny — nazwa zobowiązuje. Zatem obok burgerów dostaniemy tu także steki. W przypadku tych pierwszych można liczyć na świeże składniki od lokalnych producentów i wypiekane na miejscu bułki. Wszystko to przekłada się na jakość i doznania smakowe. W menu coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy ostrzejszych smaków, warzywnych dodatków, jak i klasycznych amerykańskich burgerów.