Czym się różnią mieszanki i rodzaje kawy? Jakie wybrać?

Bez kawy wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Aromatyczny, czarny napój pobudza i wprawia w lepszy nastrój od samego rana. Wiadomo również, że odpowiednio parzona kawa wysokiej jakości, jak od Bialetti, ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Czym się różnią mieszanki i rodzaje kawy? Jakie wybrać?
fot. unsplash.com

Kawa poprawia nastrój i dodaje energii, jednak to nie wszystko. Badania dowiodły, że poprawia krążenie krwi i wpływa pozytywnie na pracę serca. Dzięki niej komórki są lepiej dotlenione, co poprawia kondycję całego organizmu. Zawiera również łatwo przyswajalne przeciwutleniacze.

Kawę cenimy także za jej walory smakowe. Jednak Robusta, Arabika i ich mieszanki, w wersji kawy mielonej i ziarnistej, znacznie się od sienie różnią. Poznaj ich właściwości i wybierz najlepszą do swoich potrzeb.

Bialetti – producent kaw i akcesoriów do jej parzenia

Bialetti to włoska firma znana na całym świecie. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości akcesoriów kuchennych, a szczególnie służących do parzenia kawy. Jest to jedna z najlepiej rozpoznawalnych marek kojarzonych z kawą. Jej twórca, Alfonso Bialetti, uważał, że parzenie kawy powinno być prostą czynnością, którą każdy może wykonać w domu, uzyskując aromatyczny i smaczny napój. W 1933 roku stworzył swoją pierwszą kawiarkę.

Kawiarki i ekspresy Bialetti do dziś są chętnie kupowane i cenione ze względu na łatwą obsługę i stylowy design. Firma produkuje również pyszne kawy, wypalane na ciemno sposobem włoskim. W większości są to mieszanki Arabiki i Robusty, ziarniste lub mielone. Kawę ziarnistą najlepiej jest przyrządzać w ekspresie, który wydobędzie w pełni jej wyrazisty smak. Bardzo dobrze łączy się z mlekiem. Natomiast jako kawa do kawiarki najlepiej sprawdzi się drobno mielona.

Czym się różnią mieszanki i rodzaje kawy? Jakie wybrać?
fot. unsplash.com

Czy kawa ziarnista i mielona różnią się w smaku?

Jeżeli chodzi o smak, przewagę ma kawa ziarnista. W ziarnach dłużej zachowuje się aromat, dlatego napój przygotowany z kawy świeżo zmielonej będzie bardziej wyrazisty. Bardzo dobra jest kawa przygotowana w ekspresie z młynkiem. Jeżeli zaś mamy osobne urządzenie do mielenia kawy z regulacją, możemy zmielić ziarna grubiej lub drobniej, w zależności od upodobania. Kawa grubo mielona jest mniej zawiesista i delikatniejsza w smaku.

Kawa mielona powinna być prawidłowo, szczelnie zapakowana, wówczas nie traci tak szybko aromatu. Kawiarka Bialetti pozwala na przygotowanie pysznego napoju z kawy mielonej łatwo i szybko, w ciągu kilku minut. Urządzenie składa się z pojemnika górnego i dolnego oraz filtra. Kawę mieloną umieszczamy w filtrze, do dolnego zbiornika nalewamy wodę, łączymy wszystkie elementy i kładziemy kawiarkę na palniku. Para z gotującej się wody przejdzie do górnego pojemnika poprzez sitko z kawą, tworząc napar. Gotową kawę wlewamy bezpośrednio do filiżanek.

Arabika i Robusta – najpopularniejsze rodzaje kawy

Odmian kawowców jest na świecie około 500, lecz na szeroką skalę uprawiane są tylko trzy rodzaje:

  • Arabika,
  • Robusta,
  • Liberika.

Ta ostatnia jest rzadziej spotykana. Z kolei Arabika pochodzi z południowej Arabii. Uznaje się ją za najszlachetniejszą odmianę kawy i jest dość trudna w uprawie. Jej ziarna są podłużne i płaskie lub lekko wklęsłe. Kawa Arabika zawiera mniej kofeiny niż Robusta, jest też delikatniejsza w smaku i kwaskowata.

Czym się różnią mieszanki i rodzaje kawy? Jakie wybrać?
fot. unsplash.com

Ziarna robusty są trochę mniejsze, mają zielonkawy odcień i biegnącą wzdłuż charakterystyczną rysę. Ten gatunek kawy zawiera więcej kofeiny i jest ostrzejszy, cięższy w smaku. Bardziej czuć w niej gorycz niż kwaśność. Robusta jest stosunkowo łatwa w uprawie i odporna na szkodniki.

Tradycyjna, włoska kawa Bialetti

Kawa Bialetti, zarówno ziarnista jak i mielona, to zwykle połączenie Arabiki i Robusty. Wyjątkiem jest mielona Moka Delicato, stuprocentowa Arabika. W jej delikatnym smaku wyczuwa się nutę orzecha laskowego i suszonych owoców. Również ziarnista Experto Grani Delicato to czysta Arabika.

Firma oferuje kawy mielone o różnym smaku, intensywności, aromacie i stopniu palenia. Moka Intenso bazuje na ziarnach Robusty. Jest wyrazista w smaku, z zapachem kakao i pieczonego chleba. Inne aromaty mielonych kaw Bialetti to wanilia, karmel, kwiaty, czekolada. Kawy ziarniste tej marki różnią się proporcjami Arabiki i Robusty, intensywnością palenia oraz, tak jak mielone, wyczuwalnymi nutami aromatów.

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.