Bułeczki z bekonem to wariacja na temat brytyjskich scones, które tradycyjne wypiekane są na słodko. Stanowią doskonałą słoną przekąskę na co dzień i na przyjęcia. Mogą też stanowić dodatek do mięs. Są dość sycące, a jednocześnie szybkie i łatwe do przyrządzenia.
Wcale nie jest łatwo znaleźć słoną przekąskę, która jest sycąca, pełna smaku, a jednocześnie niezbyt kłopotliwa do przyrządzenia. Dlatego tak bardzo lubię ten przepis. Bułeczki z bekonem, a w zasadzie scones na słono, to idealna przekąska zarówno na przyjęcia, jak i na co dzień. Można je jeść bez żadnych dodatków, ale też z masłem, dipami bądź pastami kanapkowymi. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Pasuje na śniadanie, jak i dodatek do mięs, zup czy gulaszy. Ja osobiście lubię je jeść bez niczego. Warto przy tym dodać, że bułeczki z bekonem, choć wyglądają jak z piekarni, są zaskakująco proste do wykonania i nie wymagają wielu kosztownych składników. Dzięki temu można je piec nawet codziennie.
Do przyrządzenia tych słonych bułeczek zamiast bekonu można wykorzystać szynkę, a nawet kiełbasę. Podobnie parmezan z przepisu można zastąpić innym twardym serem jak gouda czy cheddar. W zależności od upodobań do bułeczek można dodać także cebulkę, a nawet pieczarki. Warto jednak pierwszy raz zastosować składniki podane poniżej i ewentualnie później wprowadzać własne modyfikacje.
Przeczytaj także: Scones – przepis na brytyjskie bułeczki. Idealne na śniadanie i podwieczorek
PRZEPIS NA BUŁECZKI Z BEKONEM
2 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
6 łyżeczek masła
1 łyżka cukru
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
30 gram boczku w plastrach
40 g startego parmezanu
Garść posiekanej natki pietruszki
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Boczek podsmaż na patelni, tak aby lekko zbrązowiał. Ostudź i pokrój w cienkie paski.
- Mąkę, wszystkie przyprawy i sypkie składniki wsyp do dużej miski. Wymieszaj. Dodaj masło i połącz je z mąką.
- Dodaj do miski parmezan, bekon i natkę. Dodaj połowę maślanki i zacznij wyrabiać ciasto. W miarę potrzeby dodaj resztę maślanki. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, aby po upieczeniu nie było twarde.
- Uformuj z ciasta placek o grubości ok. 1,5-2 cm. Okrągła wykrawaczką do ciastek wycinaj z niego bułeczki o średnicy między 5 a 7 cm.
- Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch posmaruj lekko mlekiem lub śmietaną.
- Piecz ok. 18 minut. Można jeść od razu po upieczeniu.