Nawet duża kuchnia może się wydawać mała i stłoczona. Wszystko zależy od tego, jak ją zaaranżujemy i udekorujemy. Szczególnie tych 7 rzeczy sprawia, że kuchnia wydaje się dużo mniejsza. Poznaj te najczęściej popełniane błędy i sposoby, jak ich unikać.
To, czy odbieramy przestrzeń jako dużą bądź małą, nie zawsze bezpośrednio wynika z metrażu. Częściej przesądzają zabiegi aranżacyjne, użyte kolory i rozplanowanie przestrzeni. Przy czym dużo łatwiej osiągnąć efekt mniejszej kuchni niż większej. Wszystko przez popularne zabiegi aranżacyjne, które zamiast optycznie dodawać centymetrów, to je zabierają. Są to powszechnie popełniane błędy przy aranżacji kuchni. Na szczęście można ich łatwo uniknąć, jeśli tylko się je pozna.
Przeczytaj także: 10 rozwiązań do kuchni, których użytkownicy żałują najbardziej
7 rzeczy, które sprawiają, że kuchnia wydaje się mniejsza
1. Zastawione blaty
To najpowszechniejszy błąd w aranżacji kuchni i zarazem najłatwiejszy do naprawienia. Na blatach stawiamy toster, blender, robota kuchennego, ekspres, chlebak, stojak z przyprawami, słój z ciastkami, dekoracyjną paterę, pojemniczek z herbatą, blok na noże czy w końcu deski do krojenia. Rzeczy, jakie wystawiamy na blaty można wymieniać w nieskończoność. Najczęściej stawiamy je z czystej wygody, aby ich nie wyciągać przy każdej potrzebie. Przez to jednak przestrzeń wydaje się zagracona i brakuje jej oddechu. W efekcie cała kuchnia zdaje się mniejsza.
Tymczasem wystarczy pochować wszystko do szafek i zostawić tylko tych kilka rzeczy, z których naprawdę korzystamy codziennie. Przy okazji będzie nam łatwiej utrzymać porządek w kuchni i odzyskamy nieco miejsca roboczego na blacie.
2. Wiszące garnki i patelnie
Podwieszane do sufitu na specjalnej konstrukcji garnki i patelnie to oryginalny sposób na ich przechowywanie. Takie wiszące kompozycje prezentują się efektownie i dodają kuchni aranżacyjnego smaczku. Problem jedynie w tym, że sprawiają, że kuchnia wydaje się dużo mniejsza. Niestety, tego typu rozwiązania mocno przysłaniają przestrzeń i ją ograniczają. Jedynie w naprawdę dużych kuchniach, coś takiego będzie prezentowało się dobrze.
Pamiętaj, że w małych i średnich kuchniach garnki i patelnie najlepiej trzymać w szafkach, poza zasięgiem wzroku.
3. Wzorzyste płytki na ścianie między szafkami
Płytki nad blatem kuchennym mają ogromny wpływ na ostateczny wyraz kuchni. Problem w tym, że czasem tak bardzo staramy się znaleźć ciekawy wzór, że zapominamy o całej reszcie. W efekcie decydujemy się na kafle o mocnych wzorach lub w silnie kontrastujących kolorach. Tak zabezpieczona ściana, jest pierwszą rzeczą jaką dostrzega po wejściu do kuchni. Mimo iż jest w tle, wychodzi na plan pierwszy i nie chce z niego zejść. Zbyt mocno oddziałowujące płytki na ścianie także powodują, że kuchnia wydaje się mniejsza.
Najlepiej wybierać płytki w stonowanych kolorach, które dobrze się komponują z mebli. Ze wzorów, szczególnie graficznych, lepiej w ogóle zrezygnować, na rzecz gładkich, jednokolorowych powierzchni bądź imitacji naturalnych kamieni.
4. Za dużo dekoracji
Choć kuchnia jest pomieszczeniem, w którym funkcja powinna zdecydowanie górować nad formą, to często o tym zapominamy. Wprowadzamy więc do tego pomieszczenia coraz więcej dekoracji, obrazków, durnostojek i tym podobnych. W kilku trafnie dobranych akcesoriach nie ma nic złego. Problem zaczyna się wówczas, gdy jest ich na tyle dużo, że zaczynają przejmować przestrzeń i generować wrażenie stłoczenia.
Nie ma idealnej ilości dekoracji, którą warto mieć w kuchni. Wszystko zależy od samego pomieszczenia, jak i naszych upodobań. Warto jednak pamiętać o umiarze i nie zamieniać kuchni w wystawkę.
5. Ciemne szafki
Co do zasady w ciemnych meblach kuchennych nie ma absolutnie nic złego. Wręcz przeciwnie – są teraz w modzie. Jeśli jednak zależy nam, aby kuchnia wyglądała na większą niż w rzeczywistości, lekką i przestronną, to ciemne kolory nie są właściwym kierunkiem. Czy to akceptujemy, czy nie, sprawiają one, że każda przestrzeń wydaje się mniejsza. Dlatego w małych kuchniach lepiej z nich po prostu zrezygnować.
W małych kuchniach lepiej pozostać przy jaśniejszej palecie kolorystycznej. Ewentualnie ciemne niech pozostaną jedynie dolne szafki kuchenne.
6. Za dużo mebli
W tą pułapkę łatwo wpaść. W końcu chcemy wygospodarować w kuchni wystarczająco dużo miejsca na przechowywanie, więc zabudowujemy ściany szczelnie szafkami. Do tego jeszcze stół, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie „prawdziwej” kuchni. Może jeszcze blat śniadaniowy i stołki barowe i jakieś wiszące półki. W efekcie wolna przestrzeń sprowadza się do wąskiego korytarza. W ten sposób osiągamy nie tylko wrażenie mniejszej kuchni, ale realnie ją pomniejszamy.
Czasem trzeba się po prostu pogodzić z tym, że w niedużej kuchni nie wszystko się zmieści. Zaakceptujmy brak miejsca na stół i nie wprowadzajmy szafek na absolutnie każdej ścianie. mądrze gospodarujmy przestrzenią i nie udajmy sami przed sobą, że jest z gumy.
7. Słabe oświetlenie
Porządne oświetlenie to coś, co doceniamy dopiero w sezonie jesienno-zimowym. Kiedy zmrok zapada już o 16, a czasem i wcześniej, nagle nasza kuchnia pogrążą się w mroku. Nie dość, że przez to wydaje się zdecydowanie mniejsza, to jeszcze gotowanie w niej jest naprawdę uciążliwe, a czasem wręcz niebezpieczne. Oświetlenie dekoracyjne warto zostawić do salonu czy sypialni, w kuchni powinno być wystarczająco mocne.
W kuchni należy zadbać nie tylko o lampę sufitową, ale także oświetlenie nad kuchennym blatem, w tym także nad zlewem. Z koli większość okapów ma wbudowaną lampę, dzięki czemu obszar nad płytą grzewczą powinien być wystarczająco jasny.