Kuchnia w stylu amerykańskim to wnętrze przestronne, najlepiej otwarte na salon i usytuowane na tyłach domu z wyjściem na ogród. Na tym jednak nie koniec. Co jeszcze wyróżnia kuchnię urządzoną w amerykańskim stylu? Przekonajcie się sami.
Amerykańskie domy są zdecydowanie większe od polskich i europejskich w ogóle. Jednak zarówno w naszych, jak i tych zza oceanu szczególną rolę odgrywa kuchnia. Nie ulega wątpliwości, że to pomieszczenie jest sercem domu niezależnie od szerokości geograficznej. Szczególnie jednak jest to wyeksponowane właśnie w domach amerykańskich. Tam wszak kuchnię rzadko kiedy zamyka się w odrębnych pomieszczeniach. Do tego amerykańskie kuchnie mają szczególny sznyt, który jest łatwo rozpoznawalny. Poznaj ich cechy charakterystyczne i zaaranżuj własną kuchnię w amerykańskim stylu.
Przeczytaj także: Zmywarka pod zabudowę czy wolnostojąca? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Amerykańska kuchnia, czyli jaka?
Amerykanie uwielbiają swoje kuchnie. Wydaje się, że to właśnie oni przyczynili się w dużej mierze do nobilitacji tego pomieszczenia. Ich dużo swobodniejszy styl bycia niż Europejczyków sprawił, że nie widzieli nic niestosownego w przyjmowaniu gości w kuchni i przebywaniu w niej tak samo jak w salonie. W latach 60. XX wieku na dobre zaczęło się otwieranie kuchni na salon.
Przeczytaj także: Amerykańskie wnętrza: Czym się wyróżnia amerykański styl w urządzaniu wnętrz
W amerykańskich domach kuchnia znajduje się przeważnie na tyłach domu i jej okna wychodzą na ogród (backyard). Zazwyczaj z kuchni można wyjść bezpośrednio na podwórko. Współcześnie widać tendencję do montowania dużych francuskich drzwi. Często do kuchni przylega spiżarnia w formie amerykańskiej szafy (closet), czyli zabudowanej, bądź osobnego pomieszczenia. Wynika to z zamiłowania Amerykanów do gromadzenia zapasów, co jest spuścizną kolonialnej przeszłości, a także luźnego zaludnienia i dużych odległości. Choćby w środkowych stanach w wielu miejscach wyjazd do sklepu to wielogodzinna wyprawa.
Często też w pobliżu amerykańskich kuchni jest toaleta. Natomiast niemal obowiązkowo kuchnia jest połączona z salonem bądź jadalnią. To wynika z zamiłowania to otwartych przestrzeni, jak i otwartego usposobienia Amerykanów. W wielu domach w obrębie kuchni jest też wygospodarowany kącik śniadaniowy (breakfest nook). W starszych budynkach był on akcentowany wykuszem. Współcześnie jest on aranżowany przy oknie, najczęściej nisko osadzonym.
Otwarty koncept amerykańskich kuchni ma rozliczne konsekwencje. Przede wszystkim narodziła się potrzeba wizualnego rozgraniczenia poszczególnych stref. Stąd tak wielką karierę w amerykańskich wnętrzach zaczęły robić półwyspy, a nade wszystko wyspy kuchenne. Wydaje się wręcz, że wyspa jest symbolem kuchni w amerykańskim stylu. Faktycznie Amerykanie je uwielbiają i często nadają im niebotyczne rozmiary. Z reguły to właśnie na wyspie jest zlewozmywak, tak aby w trakcie zmywania móc zachować kontakt wzrokowy z domownikami. Bywają w nich montowane zmywarki, lodówki na wino, piekarniki, płyty grzewcze i jest też miejsce na spożywanie posiłków.
Cechy charakterystyczne kuchni w amerykańskim stylu
Choć nie ma jednego wzoru na kuchnię w stylu amerykańskim, to z łatwością można wychwycić kilka elementów, które powtarzają się w wielu projektach.
- Zabudowa meblowa. W amerykańskich kuchniach meble najczęściej sięgają do samego sufitu. Koncepty bez górnych szafek nie cieszą się popularnością – im więcej miejsca na przechowywanie, tym lepiej.
- Meble typu „Shaker cabinets”. Bardzo klasyczne w wyrazie szafki z frezowaniem w USA określa się mianem „Shaker cabinets” od sekty Shakersów, która słynęła ze znakomitej stolarki i wyrobu mebli. Mają one dość tradycyjny wyraz i należą do niezwykle popularnych. Najlepiej jak są w kolorze białym.
- Ceramiczny zlewozmywak. Podczas gdy w Polsce niepodzielnie królują stalowe, tak w USA ceramiczne zlewozmywaki. Do tego w 95 proc. przypadków są planowane pod oknem. Amerykanie najczęściej wybierają duże jednokomorowe zlewy bez ociekacza i montowane podblatowo. Często w zlewozmywaku montowany jest młynek do rozdrabniania żywności.
- Kuchenka zamiast płyty grzewczej. W amerykańskich kuchniach zdecydowanie dominują kuchenki (range) nad samodzielnymi płytami grzewczymi. Amerykanie lubią jak są duże, najlepiej na sześć palników, a idealnie z czerwonymi pokrętłami. Warto też zauważyć, że Amerykanie zdecydowanie preferują gotowanie na gazowych kuchenkach niż elektrycznych.
- Dwudrzwiowe lodówki. W amerykańskich kuchniach wszystko wydaje się większe, a już na pewno lodówka. Typowy amerykański model jest dwudrzwiowy. Przeważnie też są wolnostojące i precyzyjnie obudowane zabudową meblową.
- Mikrofalówka. Obowiązkowym elementem wyposażenia amerykańskich kuchni jest mikrofalówka, i to najlepiej w zabudowie. Często można ją spotkać zabudowaną bezpośrednio nad kuchenką bądź pod blatem jak piekarnik.
- Pot filler. W Polsce to element w zasadzie nieznany, a w amerykańskich kuchniach często spotykany i bardzo pożądany. Chodzi o dodatkowy kran nad kuchenką, który służy do napełniania garnków.
- Wet bar. W wielu amerykańskich kuchniach, szczególnie tych w bogatszych domach, wydziela się kącik na tzw. wet bar – czyli miejsce do przygotowywania drinków i napojów. Powinien on zawierać mały, jednokomorowy zlew, lodówkę na napoje lub lód, optymalnie także lodówkę na wino oraz szafki na szklanki i kieliszki oraz inne akcesoria barmańskie.
- Dużo światła. Na koniec nie można zapomnieć o oświetleniu. W amerykańskiej kuchni powinno być jasno, dlatego jest w nich dużo punktów świetlnych i osobne lampy nad wyspą.
Amerykańska kuchnia: Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Choć, jak widać, kuchnie w amerykańskim stylu nie różnią się aż tak drastycznie od choćby polskich, to mają pewne cechy charakterystyczne. Jeśli planujemy przeszczepić je na polski grunt, warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka elementów.
W amerykańskich kuchniach niepodzielnie królują sprzęty AGD ze stali nierdzewnej, przypominające te z profesjonalnych kuchni. Do tego nie ma tendencji do AGD w zabudowie. Preferowane są sprzęty wolnostojące, które się obudowuje meblami.
W latach 80. panował boom na blaty kuchenne wyłożone płytkami ceramicznymi, dziś zdecydowanie na czasie są blaty kamienne – przede wszystkim granitowe i marmurowe – a także kwarcowe. Ścianę nad blatem najczęściej wykłada się płytkami typu metro bądź mozaiką lub maluje odpowiednią farbą. Inne rozwiązania są rzadko spotykane. Często też różnicuje się pokrycie ściany nad płytą grzewczą.
Przeczytaj także: Płytki metro na ścianach. Co warto o nich wiedzieć, pomysły na ułożenie
Warto jeszcze zwrócić uwagę na podłogi. W USA nie ma tak silnej potrzeby wykładania podłóg w kuchni płytkami. Tam dominuję posadzki drewniane, a ostatnio zyskują także winylowe.
Kuchnie amerykańskie z pewnością mają czar, szczególnie jeśli oglądaliśmy je jedynie na srebrnym ekranie. Należy pamiętać, że przeszczepiając tamtejsze rozwiązania na polski grunt, nie powiedzie się bez przestrzeni.
Zobacz więcej przykładów amerykańskich kuchni w filmach:
To ciekawe spostrzeżenie, że otwartość Amerykanów jest również widoczna w sposobie aranżacji kuchni. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi! Myślę, że w polskich realiach i mieszkaniach w bloku ciężko zaaranżować kuchnię w tym stylu, więc pozostaje cieszyć się ich charakterem oglądając amerykańskie seriale 😉