Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno zabraknąć także dodatków, które uzupełnią potrawy z rusztu. Tutaj z pomocą przychodzą sałatki. Poznaj trzy przepisy, które idealnie pasują do mięs, są pełne warzyw i smaku. To najlepsze sałatki na grilla — każdy się nimi zajada.
Na grilla nieodzowne są sałatki. Najlepiej jak są ze świeżych, sezonowych warzyw i dobrze komponują się z mięsnymi smakami. Powinny do tego wyglądać zachęcająco, być sycące i możliwe zdrowe, aby zapewnić równowagę do cięższych dań z rusztu. Te trzy sałatki właśnie takie są. Każda jest inna, niepowtarzalna, a zarazem uniwersalna — trudno znaleźć osobę, której by nie smakowały. Wszystkie są złożone z łatwo dostępnych, powszechnych latem składników, dzięki czemu ich przyrządzenie nie będzie kosztowane, a za to doskonale uzupełnią grillowy stół. Spróbuj wszystkich i wybierz swoją ulubioną sałatkę na grilla.
Przeczytaj także: Grill Weber i jego historia, czyli najlepszy design w ogrodzie
Sprawdzone sałatki na grilla
SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA NA GRILLA
Pierwsza z sałatek ma rodowód śródziemnomorski i smakuje jak lato w pełni. Przyrządza się ją ze świeżych warzyw, a składniki można modyfikować wedle uznania. Wielkimi zaletami tego przepisu jest jego prostota, a także fakt, że sałatka może długo postać. Zachowuje wygląd i walory smakowe nawet przez kilka dni, co stanowi wielką przewagę nad sałatkami majonezowymi. Najlepiej przechowywać ją w lodówce w zamkniętym pojemniku.
SKŁADNIKI:
3 różnokolorowe papryki
1 puszka czarnej fasoli
1 ogórek sałatkowy
2 laski selera naciowego
2 szklanki pomidorków koktajlowych
1 pęczek natki pietruszki
1 czerwona cebula
DRESSING:
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka brązowego cukru
sok z połowy cytryny
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
- Wszystkie warzywa umyj i osusz. Fasolę wypukaj w zimnej wodzie.
- Ogórek, paprykę, cebulę i seler pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół lub pokrój w plasterki. Natkę drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
- W osobnym naczyniu z podanych składników przygotuj dressing, łącząc je trzepaczką lub widelcem.
- Polej warzywa dressingiem i dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem dobrze jest wstawić sałatkę pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA NA GRILLA
Sałatka ziemniaczana to jeden z grillowych klasyków. Trudno się dziwić, doskonale pasuje do mięs, a przy tym jest sycąca i może stanowić danie samo w sobie. Poniższy przepis ma rodowód amerykański, a jak wiemy Amerykanie podchodzą do barbecue ze śmiertelną powagą
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
duży pęczek szczypiorku
DRESSING:
6 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany 18 proc.
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
odrobina octu winnego
- Obrane ziemniaki pokrój w równą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Uważaj, aby ich nie rozgotować! Rozgotowane nie będą odpowiednie do sałatki.
- Cebule drobno poszatkuj i zeszklij na patelni.
- Cebulę i ziemniaki odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj dressing, mieszając dokładnie wskazane składniki.
- W dużej misce umieść ziemniaki, cebulkę i 3/4 drobno posiekanego szczypiorku. Składniki zalej mniej więcej 2/3 dressingu. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp pozostałym szczypiorkiem. Pozostały sos postaw na stole, aby można było go dodać wedle uznania.
PANZANELLA NA GRILLA
Panzanella to włoska sałatka, która mimo niewielu składników dostarcza wielu doznań smakowych. Jest to idealna sałaka letnia, gdyż najlepiej ją przyrządzać ze świeżych, sezonowych pomidorów. W przepisie nie ma soli, aby pomidory nie puszczały wody. Warto dodać, że mimo iż są w niej grzanki, to potrawa może postać całkiem długo.
SKŁADNIKI:
1 kg mieszanych pomidorów (czerwone, żółte, koktajlowe)
ok. 300 g suchego chleba wiejskiego lub typu ciabatta
1 mała czerwona cebula
garść świeżych liści bazylii
DRESSING:
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
pieprz
- Z chleba przyrządź grzanki. Pokrój go w kostki i w piekarniku bądź na patelni opiecz z dodatkiem oliwy.
- Pomidory umyj i pokrój w kostkę o zbliżonych wymiarach do grzanek. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a bazylię posiekaj. Wszystkie składniki umieść w dużej misce.
- Przygotuj dressing. Czosnek przetrzyj na prasce i umieść w osobnym naczyniu. Dodaj oliwę, ocet, musztardę i pieprz. Mieszaj energicznie, aż składniki się połączą.
- Składniki zalej sosem i wymieszaj dokładnie.