Marmurowe blaty kuchenne uchodzą za najpiękniejsze. Wyglądają elegancko i szykowanie. Jednak piękna powierzchnia marmuru może skrywać kilka brzydkich sekretów. Nie ujmuję im urody, ale warto wiedzieć o kilku rzeczach o marmurowych blatach przed ich zakupem.
Blat Marmurowy: porowaty i podatny na zabrudzenia
Marmur jest podatny na czynniki barwiące jak czerwone wino, soki, oleje, które wnikają głęboko w kamień. Kiedy to się wydarzy, nie można już wrócić do stanu pierwotnego. Dlatego konieczna jest profesjonalna impregnacja powierzchni marmurowego blatu, aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom w przyszłości. Niestety proces ten należy powtarzać mniej więcej co pół roku, jeśli dużo gotujemy i blaty są intensywnie użytkowane. Co jednak najgorsze, nawet impregnacja nie zabezpiecza blatu w 100%. Pozostawione na długi czas tłuste naczynia czy kubek z kawą mogą spowodować przebarwienia na blacie. Trzeba więc o nie wyjątkowo dbać.
Przeczytaj także: 8 rzeczy, które warto wiedzieć o blatach ze spieków kwarcowych
Uszkodzenia marmurowego blatu
Wydaje się, że uszkodzenia marmurowego blatu są wręcz nieuchronne. Marmur jest bardziej miękki i co za tym idzie bardziej podatny na ścieranie niż inne kamienie, jak granit. Trzeba więc uważać w czasie krojenia i siekania, żeby nóż nie wbił czy nie otarł się 0 blat. Do tego marmur źle reaguje na kwasy. Zbyt długa ekspozycja marmurowego blatu na kwasy, np. te z cytryny, trwale uszkadza poler marmuru i prowadzi do jego matowienia. Blat staje się przez to także bardziej podatny na uszkodzenia.
Przeczytaj także: Kuchnia w stylu industrialnym – jakie blaty kuchenne są warte uwagi?
Podsumowując, marmurowe blaty łatwo uszkodzić i wymagają dużej uwagi. Jeśli jednak będziemy zwyczajnie uważać, dbać o nie i unikać cytryn, to będziemy się z nich mogli cieszyć przez długi czas. Mimo tych niedogodności nie można zaprzeczyć, że marmurowe blaty w kuchni wyglądają po prostu pięknie. Wystarczy spojrzeć na poniższe aranżacje kuchni. Nie zniechęcajcie się do marmurowych blatów, miejcie jednak świadomość, że wymagają nieco większej uwagi niż inne typy blatów.