10 NAJLEPSZYCH FILMÓW O GOTOWANIU I JEDZENIU

Filmy o gotowaniu i jedzeniu to najbardziej smakowity gatunek, który od pewnego czasu robi zawrotną karierę. One nie tylko znakomicie zaostrzają apetyt, ale także inspirują do kulinarnych eksperymentów i odkrywania nowych smaków. Oto 10 najlepszych filmów z jedzeniem w roli głównej.

Podróż na sto stóp film

 

Filmy o jedzeniu i gotowaniu mogą filmowcom nastręczyć kłopotów. Trudno tu bowiem sugestywnie pokazać smak. Jednak wraz z rosnącą popularnością tematyki kulinarnej pojawia się coraz więcej godnych polecenia produkcji. Najczęściej tematyka kulinarna pojawia się w komediach, choć nie jest to regułą.

Przeczytaj także: Top 12: Najlepsze filmowe uczty – rozkosze dla podniebienia i oczu

Zaletą filmów „jedzeniowych” jest inspirowanie do kulinarnych eksperymentów i do próbowania nowych potraw oraz smaków. To z filmu po raz pierwszy usłyszałam o Croque Monsieur, czyli zapiekanej francuskiej kanapce, która pojawiła się w komedii „To skomplikowane”. Z kolei, dzięki babeczkom z filmu „Paterson” przekonałam się dobitnie, jak ważna jest prezentacja dań. A po obejrzeniu „Tost. Historia chłopięcego głodu” upiekłam swoją pierwszą tartę cytrynową. Mam nadzieję, że do takich kulinarnych odkryć zachęcą was poniżej wymienione filmy. To top 10 filmów o gotowaniu i jedzeniu. 

 


10. SOUL KITCHEN (2009)


SOUL KITCHEN film

Zestawienie otwiera niemiecki film „Soul Kitchen” o właścicielu restauracji w Hamburgu. Zinosowi nie wiedzie się w życiu, ani w kuchni. W końcu zatrudnia szefa kuchni, który właśnie został wyrzucony z pracy z ekskluzywnej restauracji za to, że nie chciał podgrzać klientowi gazpacho. Początkowo nowy kucharz gwiazdorzy i współpraca nie układa się najlepiej. W końcu jednak zaczyna gotować to co chce. Gdy nic go nie ogranicza, wznosi się na kulinarne wyżyny, a lokal staje się miejscowym przebojem. Ten film ogląda się z prawdziwą przyjemnością.

Główne danie: Zupa mistrza akupunktury

 


9. RATATUJ (Ratatouille, 2007)


Trochę niespodziewanie na listę trafił film animowany, a do tego ze szczurem w roli głównej. Remy chce zostać kucharzem. Pewnego dnia trafia do renomowanej francuskiej restauracji, gdzie zdobywa kulinarne szlify. Ten film z przyjemnością oglądają wszyscy widzowie, niezależnie od wieku. Pokazuje, że gotowanie może być prawdziwą pasją i sztuką zarazem.

Główne danie: Omlet Remy’ego

 


8. CZEKOLADA (Chocolat, 2000)


Czekolada film

„Czekolada” z Juliette Binoche to bardzo zmysłowy film. Główna bohaterka w małym francuskim miasteczku otwiera sklep z tytułową czekoladą. Jest ona tam dostępna pod niemal każdą postacią i szybko podbija serca miejscowych. Niestety burmistrz nie podziela entuzjazmu mieszkańców miasta. Robi wszystko, żeby czekoladowy biznes upadł. Bardzo ciekawa historia o tym, jaki wpływ może mieć na nas jedzenie i ile dawać przyjemności.

Danie główne: Trufle czekoladowe

 


7. JEDZ I PIJ MĘŻCZYZNO I KOBIETO (Yin shi nan nu, 1994)


Jedz i pij mężczyzno i kobieto film

Stosunkowo mało znany w Polsce film, a jednak w kulinarnej kategorii jeden z najlepszych. Chu to wielki mistrz kucharski, który obecnie jest na emeryturze. Mieszka w Taipei z trzema córkami. Najważniejszym wydarzeniem w domu jest niedzielny obiad. To prawdziwa uczta pełna orientalnych smaków przyrządzonych po mistrzowsku i z miłością. Ważna lekcja dotycząca celebracji wspólnych posiłków.

Danie główne: Tajwańskie smażone małże

 


6. NIEBO W GĘBIE (Les Saveurs du Palais, 2012)


Niebo w gębie film

Film inspirowany prawdziwą, niezwykłą historią prezydenta Francji François Mitteranda i jego szefa kuchni, którym była kobieta – Hortense Laborie. Mistrzyni kuchni z Dordonii dostała propozycję nie do odrzucenia zostania osobistym kucharzem prezydenta. Jej niezwykłe potrawy, trafiają nie tylko do podniebienia, ale i do serca głowy francuskiego państwa. Życie na szczytach władzy nie jest jednak łatwe. Niemniej miło popatrzeć na wykwintną kuchnię w najlepszym wydaniu.

Danie główne: Zupa grzybowa z grzankami

 


5. PODRÓŻ NA STO STÓP  (The Hundred-Foot Journey, 2014)


Podróż na sto stóp film

Każda kultura ma swoją kuchnię. To nas różni, ale potrafi też połączyć. Hinduska rodzina trafia do Francji i tam zakłada indyjską restaurację. Tak się składa, że po drugiej stronie ulicy działa prestiżowa restauracja z gwiazdką Michelina. Między właścicielami obu lokali rozgrywa się specyficzna wojna o kulinarną wyższość. Koniec końców miłość do gotowania wygrywa i smaki orientalne łączą się z francuskimi. To się nazywa kuchnia ponad podziałami.

Danie główne: Pigeon aux Truffes i curry

 


4. JULIE I JULIA (Julie & Julia, 2009)


Julia Child to kobieta, która nauczyła Amerykanów jak gotować. Jednak jej droga do kulinarnych szczytów wcale nie była prosta. Child jest pierwszą bohaterką filmu, drugą jest Julie Powell blogerka, która postanawia wykonać wszystkie przepisy kulinarne swojej idolki. Równolegle obserwujemy drogę Juli Child oraz jej fanki. W tym filmie jest mnóstwo pasji do gotowania i smaków. Można się też z niego wiele nauczyć, np. że masła nigdy dość, a jeżeli jedzenie spadło na podłogę, zawsze można je podnieść, o ile nikt nie widzi.

Danie główne: Wołowina po burgundzku

 


3. SMAK CURRY (The Lunchbox, 2013)


Smak curry film

Jedzenie potrafi zbliżać, a nawet odmienić ludzkie życie. O tym przekonuje indyjski film „Smak curry”, który jednocześnie stanowi wspaniałą lekcję na temat kultury jedzenia w Indiach. Kobieta codziennie wysyła mężowi obiad do pracy za pośrednictwem tak zwanych dabbawala. Pewnego dnia to, co przygotowała pomyłkowo trafia do innego mężczyzny. Jedzenie tak go zachwyca, że postanawia wysłać liścik do nieznajomej. Między nimi zaczyna rodzić się smakowita, a zarazem subtelnie zarysowana więź.

Danie główne: Curry

 


2. UCZTA BABETTE (Babettes gæstebud, 1986)


Film Uczta Babette

Akcja tego filmu rozgrywa się w XIX wieku w bardzo ascetycznej społeczności. Tytułowa Babette jest pomocą domową w domu dwóch starszych sióstr. Tak jak one żyje bardzo skromnie. W końcu jednak chce pójść we własną stronę. Zanim jednak opuści dom swoich chlebodawczyń, postanawia dla nich i ich przyjaciół urządzić przyjęcie. Kolacja zamienia się w prawdziwą ucztę, która odmienia coś w sercach wszystkich biesiadników. Jedzenie ma tu wymiar niemal duchowy.

Danie główne: Przepiórki w sarkofagach

 


1. SZEF (Chef, 2014)


Film Szef

Ten film niezawodnie wprawi was w dobry humor. Carl Casper jest szefem kuchni z aspiracjami. Jednak właściciel restauracji, w której pracuje nie podziela jego ambicji, co nieuchronnie prowadzi do konfliktu. Gdy Carl traci pracę, na nowo odkrywa radość z gotowania w foodtrucku. Z kuchni na kółkach sprzedaje kanapki kubańskie, które staje się hitem na ulicach amerykańskich miast. Tego filmu lepiej nie oglądać na pusty żołądek.

Danie główne: Kanapka kubańska

 

 

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. projektantka

    ratatuj, julie and julia i czekolada, reszta jeszcze przede mną 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *