25 klasycznych amerykańskich deserów. Nie tylko Apple Pie

Apple pie to zapewne najbardziej znany amerykański deser, ale nie jedyny. Amerykanie lubią słodkie smaki i to widać w ich narodowej kuchni. Obfituje ona w ciasta z kremem, tarty, owocowe przysmaki i mnóstwo czekolady. Poznaj 25 klasycznych amerykańskich deserów, których warto spróbować choć raz w życiu.

fot. Blandine JOANNIC

Amerykanie uwielbiają słodkości. Wystarczy wspomnieć, że typowe amerykańskie śniadanie jest na słodko – płatki śniadaniowe, tosty z masłem orzechowym i dżemem lub pankejki z syropem klonowym. Do tego kraj obfituje w naturalne zasoby cukru w postaci trzciny cukrowej, syropu klonowego, syropu kukurydzianego i słodkich owoców. Nic więc dziwnego, że na przestrzeni lat Amerykanie wypracowali całą gamę deserów, które weszły do kanonu kuchni amerykańskiej, a niekiedy i światowej.

Słodkości, jakie królują w USA, powstały dzięki mieszance wpływów kuchni angielskiej, francuskiej oraz hiszpańskiej w zderzeniu z lokalnymi składnikami, jak pekany czy limonki. Z tego połączenia narodziło się wiele deserów, których próżno szukać gdziekolwiek indziej. Obok tego mamy wiele ciast, które są bardzo bliskie wypiekom europejskim – są ich niejako zamerykanizowaną wersję. Stąd wśród klasycznych deserów w USA znajdziemy zarówno pozycje swojsko brzmiące, jak i dość egzotyczne. Dzięki temu każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Znamienne dla amerykańskich deserów są dość proste przepisy. To dobra wiadomość dla wszystkich amatorów gotowania, gdyż można je łatwo odtworzyć w domu. Sprawdzone receptury na liczne ciasta z USA można znaleźć na stronie www.przepisy.pl. 

Poznajcie klasyczne desery prosta ze Stanów Zjednoczonych, których warto spróbować choć raz w życiu.

25 klasycznych amerykańskich deserów

  1. Apple Pie

Królową amerykańskich deserów jest szarlotka, czyli Apple pie. Znacząco się ona różni od swojej europejskiej siostry. Przede wszystkim ma formę placka, którego wnętrze wypełnia duża ilość jabłek pokrojonych w spore kawałki. Inaczej niż w Polsce, w USA jabłka nie są poddawane żadnej obróbce cieplnej przed pieczeniem. Dzięki temu to one całkowicie dominują – otacza je jedynie cienka warstwa kruchego ciasta. Apple pie najlepiej smakuje na ciepło z kulką waniliowych lodów. Niby prosty deser, ale jednocześnie szalenie satysfakcjonujący.

  1. Sernik nowojorski

Ani wiedeński, ani japoński sernik nie umywają się do nowojorskiego. Słynie on z niezwykłej delikatności i kremowego, rozpływającego się w ustach wnętrza. Sernik ten faktycznie narodził się w Nowym Jorku i wyróżnia go zastosowanie serka kremowego typu Philiadelfia zamiast sera twarogowego, jak w europejskich odpowiednikach. To przesądza o smaku i fakturze wypieku. Sernik nowojorski jest dekadencki – lekki i sycący zarazem.

fot. Anna Oporska/LfH

  1. Banana Split

Spośród klasycznych amerykańskich deserów ten jest zapewne najprostszy. Składa się z przepołowionego banana, wzdłuż którego układa się w rządku trzy kulki lodów – waniliowe, truskawkowe i czekoladowe. Do tego polewa toffi lub czekoladowa, bita śmietana i wisienka na szczycie. Ważny jest tu sposób podania – niemal obowiązkowo w szklanym podłużnym naczyniu, nieco przypominającym łódkę. Ten deser został stworzony do dzielenia się ze współbiesiadnikami.

  1. Chocolate Chip Cookies

Trudne o bardziej znane amerykańskie ciastko. Jest słodkie, miękkie, niemal ciągnące się w środku, z kawałkami mlecznej czekolady. Streszcza w sobie wszystko to, co w deserach amerykańskich najlepsze – prostotę, przewagę treści nad formą i bogaty, satysfakcjonujący smak. A to wszystko zamknięte w niepozornym na pierwszy rzut oka ciasteczku.

  1. Texas Sheet Cake

Jak na Texas przystało, nawet desery są tam większe. Cechą charakterystyczną tego wypieku, jest to, że jest pieczone na dużej, płaskiej blasze. Jest to czekoladowe ciasto ucierane o dość wilgotnej, mięsistej strukturze. Jest niewysokie, a jego wierzch pokrywa gruba warstwa czekoladowej polewy bądź czekoladowego lukru. Podaje się je pokrojowe w kostki.

  1. Pecan pie

Pecan Pie, czyli placek z orzechami pekan, to absolutny klasyk kuchni amerykańskiej i tradycyjny deser na Dzień Dziękczynienia. Zgodnie z nazwą głównym składnikiem są pekany, które naturalnie rosną w południowych stanach USA. Często drzewa pekanowe można spotkać w przydomowych ogródkach. Orzechy są zalane syropem kukurydzianym. W latach 20. XX wieku producent syropu firma Karo zamieszczała przepis na placek pekanowy na butelkach. Dzięki temu rozsławił ten typowo południowy wypiek.

fot. Anna Oporska/LfH

  1. Key Lime Pie

Kolejny klasyczny amerykański deser to placek limonkowy. To wyjątkowo świeży w smaku wypiek idealny na lato. Narodził się na Florydzie, gdzie rosną limonki odmiany Key Lime. To właśnie im ciasto zawdzięcza swoją nazwę. Nadzienie placka składa się z soku z tych owoców, jajek i melka skondensowanego. Tylko tyle wystarczy, aby wykreować niepowtarzalny smak. Kwaskowatość owoców równoważy słodka bita śmietana wieńcząca całość.

  1. Mississippi Mud Cake

W wolnym tłumaczeniu nazwa oznacza błotne ciasto Mississippi. Pochodzi ze stanu Mississippi, ma ciemnobrązowy kolor, lepkie wnętrze i nieregularną powierzchnię, co wyjaśnia nazwę. Składa się z trzech warstw – podstawę stanowi wilgotne, czekoladowe ciasto przypominające brownie. Wyżej jest krem z pianek marshmallows. Wszystko wieńczy czekoladowa polewa. Taka kombinacja przekłada się na wyjątkowo dekadenckie ciasto.

  1. Bananas Foster

Kolejny klasyczny amerykański deser na liście narodził się w Nowym Orleanie w stanie Luizjana. W połowie XX w. miasto było ważnym hubem przeładunkowym bananów. Obfitość tych owoców powodowała, że restauratorzy chętnie z nimi eksperymentowali. W tym deserze banany są przyrządzane na ciepło z masłem, cukrem i rumem, a podaje się je z lodami waniliowymi. Deser nazwano na cześć miejscowego polityka.

  1. Black & White Cookies

Czarno-białe ciastka to jeden z cukierniczych symboli Nowego Jorku. Miękki, niemal biszkoptowy duży krążek pokrywa gruba waniliowo-czekoladowa polewa. To ona dzieli ciastko na białą i czarną połowę. Ten prosty i zarazem satysfakcjonujący przysmak, doskonale komponuje się z kawą. Być może dlatego zawojował serca najpierw nowojorczyków, a później wszystkich Amerykanów. Dziś można go kupić w całych Stanach.

fot. Anna Oporska/LfH

  1. Boston Cream Pie

Boston cream pie jest oficjalnym deserem stanu Massachusetts. Narodził się w drugiej połowie XIX wieku w Bostonie. Przepis wykreował francuski szef kuchni. Ciasto składa się trzech elementów – biszkoptu, kremu i polewy czekoladowej. Taka kompozycja ma w sobie nutę wyrafinowania, ale i swojskości. Całość jest zarazem lekka i bogata w smaku.

  1. Brownie

To ciasto zdobyło międzynarodową sławę i trudno się dziwić. Ma bogaty, czekoladowy smak, wilgotne, czasem lepkie wnętrze i jest szalenie satysfakcjonujące. Zostało wykreowano w Chicago przy okazji Wystawy Światowej w 1893 roku. Pierwotnie ciasto wieńczyła glazura z moreli, z czasem jednak z niej zrezygnowano, aby oddać pierwszeństwo czekoladzie. Dziś trudno o bardziej znany deser.

Przepis na najlepsze brownie na Przepisy.pl >>

  1. Brzoskwiniowy cobbler

Cobbler to deser składający się z nadzienia owocowego wlewanego do dużego naczynia do pieczenia i zapiekanego pod cienką warstwą ciasta. Ten typ deseru upowszechnił się na amerykańskim Południu. W wersji brzoskwiniowej deser pochodzi z Georgii, która nazywana jest brzoskwiniowym stanem. Owoc ten jest jej ważnym symbolem. Sam cobbler jest słodki i mimo prostych składników, wielowymiarowy w smaku, a przy okazji szalenie prosty w przyrządzeniu.

  1. Red Velvet Cake

Wśród amerykańskich deserów ten z wyglądu prezentuje się najefektowniej. Czerwone placki ciasta są przekładane śnieżnobiałym kremem. Daje to elegancki i szykowny efekt. Placki ciasta są wilgotniejsze od biszkoptu, o nieco bardziej zwartej strukturze i bogatszym smaku. Maślano-śmietanowy krem doskonale się z nimi komponuje. Pierwotnie ciasto barwiono kakaem, jednak w czasie II wojny światowej brakowało żywności, zastąpione je więc barwnikami spożywczymi. Tak ciasto o aksamitnej strukturze zyskało swój charakterystyczny czerwony kolor.

  1. S’mores

Kolejny smakołyk nazywany jest deserem skautów. Powinno się go bowiem przyrządzać nad ogniskiem. Składa się z zapieczonej na ogniu pianki marshmallow, kostki czekolady, a także dwóch kawałków krakersów typu graham jako zewnętrzne warstwy. Sama nazwa choć ma hiszpańskie brzmienie, to po prostu skrócona wersja słów something more (coś więcej). W Stanach Zjednoczonych 10 sierpnia świętuje się Narodowy Dzień S’mores.

fot. Taste of Home

  1. Mrożony jogurt

Ten typowo amerykański deser wymyślił przedsiębiorca H.P. Hood. Stworzył on maszynę do serwowania zmrożonego jogurtu, który w smaku przypominał lody, ale był od nich lżejszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Maszyny do mrożonego jogurtu są samoobsługowe i można samodzielnie dopierać dodatki. Tego nie dostaniecie poza USA.

  1. Buckeyes

Amerykanie uwielbiają masło orzechowe, które stosują w setkach deserów. Najbardziej znanym z nich wydają się kulki buckeyes. Ich wnętrze składa się głównie z masła orzechowego, pokrytego polewą czekoladową. Przysmak ten został wymyślony w latach 60. w stanie Ohio. Nazwa oznacza kasztanowiec, bo do owoców tego drzewa kulki są podobne. A jakby tego było mało, Ohio jest nazywane kasztanowym stanem.

  1. Hummingbird Cake

Ciasto kolibra wbrew nazwie nie jest przyrządzane z ptaków. Jest to ciasto przekładane kremem, którego głównymi składnikami są banany i ananas. Pierwszy przepis na nie powstał na Jamajce, gdzie produkty te są powszechnie dostępne. Tam też ukształtowała się nazwa, choć jej pochodzenie nie jest jasne. W latach 60. przepis trafił do USA. Dzięki modzie na puszkowane ananasy szybko zyskał na popularności. Zmodyfikowaną wersję przepisu opublikowano w piśmie Southern Living i od tego czasu przysmak uchodzi za amerykański.

  1. Doughnuts

Amerykańskie pączki są doskonale rozpoznawalne i jakże inne od naszych. Są okrągłe z dziurką i nie mają nadzienia. Kluczowa w ich przypadku jest lukrowa polewa o niemal dowolnym smaku. Na niej mogą się pojawiać różne dodatki, głównie kolorowe posypki, kawałki czekolady, orzechy czy wiórki kokosowe. Stanowią główny dodatek do porannej kawy dla milionów Amerykanów.

  1. Old-Fashioned Whoopie Pies

Ciasto Whoopie, nazywane również czarnym księżycem, to amerykański wypiek, który przypomina kanapkę. Składa się z dwóch okrągłych kawałków ciasta czekoladowego w kształcie kopca, ze słodkim, kremowym nadzieniem pomiędzy nimi. Deser ten pochodzi ze wschodniego wybrzeża USA. Najprawdopodobniej powstał w środowisku Amiszów.

fot. Clever Cupcakes

  1. Cupcake

Na pierwszy rzut oka łatwo je pomylić z muffinami, jednak poza kształtem różni je niemal wszystko. Nazwa oznacza tyle co ciasto pieczone w małej foremce. Cupcake składa się z ciasta przypominającego to z red velvet cake oraz kremu kładzionego na wierzchu. Podobno miały one stanowić alternatywę dla ciast krojonych na kawałki.

  1. Watergate Salad

Ten deser to w dużym uproszczeniu sałatka owocowa z bitą śmietaną. Jednym z obowiązkowych składników jest ananas z puszki. Dzięki zbieżności nazwy deseru z aferą szpiegowską za prezydentury Richarda Nixona, sałatka mocno zyskała na popularności. Dziś jest szczególnie lubiana na środkowym zachodzie USA. Prawie zawsze pojawia się na rozmaitych przyjęciach.

  1. Baked Alaska

Kolejny na liście deser rzadko bywa znany poza granicami USA. Powstał w Nowym Jorku na upamiętnienie zakupu Alaski od Rosjan. Deser składa się z lodów umieszczonych w foremce na placek. Następnie jest warstwa biszkoptu bądź puddingu. Całość wieńczy opalana beza francuska. Ze względu na obecność lodów przysmak bywa nazywany także norweskim omletem.

fot. Red

  1. Sweet Potato Pie

Placek ze słodkich ziemniaków to ważne danie w kuchni amerykańskiego Południa. Znane jest już od czasów kolonialnych. Ale już wcześniej rdzenni Amerykanie stosowali w podobny sposób słodkie ziemniaki. Placek ten mocno się upowszechnił wśród Afroamerykanów. Współcześnie jest to jedno z dań tradycyjnie serwowanych na Dzień Dziękczynienia. Dzięki użyciu słodkich ziemniaków jako podstawy nadzienia, placek ma gęstą, kremową konsystencję.

  1. Confetti Cake

Ostatnie na liście klasycznych amerykańskich deserów jest ciasto confetti. W jasnym cieście typu biszkoptowego jest zanurzona kolorowa posypka, która przypomina confetti – stąd nazwa. Często całość wieńczy kolorowa polewa. Co ciekawe, wypiek ten powstał z inicjatywy producenta gotowych mixów do ciast. Nowe ciasto szybko zyskało na popularności. Dziś jest lubianym wyborem na przyjęcia w szczególności urodzinowe. Trzeba przyznać, że nawet historia powstania tego deseru ma w sobie coś iście amerykańskiego.

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.