Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto w pełni z niego korzystać. Mój ulubiony sposób na zielone szparagi to prosty makaron doskonale podkreślający smak tych warzyw. Sama potrawa jest szalenie prosta do przyrządzenie, a kluczem do sukcesu są jakościowe składniki.
Szparagi to bez wątpienia najbardziej wyczekiwane wiosenne warzywa. Mają delikatny smak i można przyrządzić je na wiele sposobów. Nie wymagają długiej obróbki termicznej ani wielu przypraw. Wystarczą jedynie sól, pieprz i oliwa bądź masło, aby w pełni wydobyć ich smak. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto z niego korzystać pełnymi garściami. Moim ulubionym sposobem na szparagi jest pasta z tymi warzywami.
Szparagi najlepiej jeść solo bądź w daniach, w których mogą w pełni wybrzmieć. Dlatego tak bardzo lubię to danie – nie zawiera wielu składników, jest proste, szybkie i pozwala się delektować delikatnymi szparagami. Mała liczba komponentów powoduje, że należy postawić na jakościowe składniki. Szparagi obowiązkowo muszą być świeże i najlepiej dość cienkie. Makaron to koniecznie pappardelle – o szerokich, płaskich i długich wstążkach. Nie jest to makaron dostępny w każdym polskim sklepie, warto jednak poszukać. Do tego jeszcze potrzebne są masło, świeże jaja i pieprz. W zasadzie tylko tyle wystarczy, aby wykreować piękne i aromatyczne danie.
Pappardelle ze szparagami podaje się wyłącznie świeże, od razu po przyrządzeniu. Dobrze jest makaron i szparagi przyrządzać jednocześnie. Na koniec do gotowego dania na talerzach dodaje się świeże żółtko, które każdy indywidualnie powinien sam wmieszać w makaron – tak jadają Włosi. Żółtko zastępuje sos i odpowiada za kremową konsystencję.
Przeczytaj także: Panzanella – przepis na włoską sałatkę z pomidorów i grzanek
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
pęczek zielonych szparagów
ok. 200 g makaronu pappardelle
masło
2 świeże żółtka jaj
świeżo mielony pieprz
sól
natka pietruszki
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…
View Comments
Przyznam się, że nigdy nie jadłam szparagów. Nie mam pojęcia, jak smakują.