Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą – przepis

Szukasz przepisu na danie, które można wykonać z tego co się ma w spiżarni i które jest pełne smaku? Jeśli tak, ten gulasz jest dla ciebie. Jego podstawą są różne gatunki fasoli z puszki. Nie obawiajcie się jednak – danie wcale nie jest ciężkie, za to aromatyczne i proste w przygotowaniu.

fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Każdy powinien mieć kilka sprawdzonych przepisów na dania, które można wykonać z tego, co się ma w szafkach czy spiżarni. Są one niezwykle przydatne, gdy lodówka świeci już pustkami, a wciąż mamy ochotę na domowe jedzenie pełne smaku. Jedną z takich potraw dla mnie jest ten gulasz z białej fasoli z pikantną nutą. Jest to lekko zmodyfikowana wersja przepisu autorstwa Alison Roman, amerykańskiej autorki książek kucharskich i kulinarnej autorki New York Timesa. Roman uwielbia gotowanie z puszkowanych warzyw – nie wymagają dodatkowej obróbki, są więc wygodne i przyśpieszają cały proces. Dzięki temu przepisowi i ja doceniłam ich zalety.

Gulasz w praktyce

Gulasz z fasoli to danie wegańskie, choć przy podawaniu można dodać kleks śmietany czy nieco sera feta. Podstawą potrawy są różne rodzaje białej fasoli. Nie powinna to być jednak fasola jaś. Ewentualnie można dodać jedynie jedną puszkę. Do tego przepisu powinno się wybrać delikatniejsze odmiany fasoli, które mają bardziej kremową konsystencję i są lżejsze. Chodzi o fasolę cannellini czy półksiężycowatą (butter beans). Ja dodałam też puszkę nieco cięższej fasoli Pinto, którą ostatecznie można zastąpić inną.

Przeczytaj także: Kurczak w pomidorach z oliwkami i kaparami – przepis


PRZEPIS NA GULASZ Z BIAŁEJ FASOLI

Puszka fasoli cannellini
Puszka fasoli półksiężycowatej
Puszka fasoli Pinto
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 łyżeczki mielonego chilli
Oliwa
1 l bulionu warzywnego
2 garście świeżego szpinaku
Sól i pieprz
Odrobina soku z cytryny lub octu

  • Fasolę odsącz i wypłucz zimną wodą.
  • Posiekaj cebulę w półksiężyce. W garnku rozgrzej sporą ilość oliwy i wrzuć do środka cebulę.
  • Po kilku minutach dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Posól i popierz.
  • Smaż na średniowysokim ogniu przez kolejnych kilka minut. Następnie dodaj chilli i przecier. Wymieszaj dokładnie. Po chwili dodaj odsączoną fasolę. Gotuj tak przez kilka minut, często mieszając. Łyżką należy rozgnieść część fasoli, aby gulasz się później zagęścił.
  • Dodaj gorący bulion i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia przez ok. 30 min.
  • Pod koniec gotowania dodaj szpinak, można go zastąpić jarmużem, a w ostateczności mrożonym, o ile nie jest rozdrobniony.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać jeszcze odrobinę chilli. Dodaj odrobię soku z cytryny bądź octu, a także łyżkę oliwy. Gotuj jeszcze kilka minut.
  • Gulasz podawaj posypany natką pietruszki, bądź z odrobiną serem feta, kleksem śmietany lub innymi wybranymi dodatkami.
Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

4 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

5 miesięcy ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

7 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

7 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

7 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

7 miesięcy ago