Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy na Wielkanoc, niemal zawsze jednak w składzie są jajka. Nie inaczej jest w przypadku włoskiego przysmaku. Torta Pasqualina to wytrawne ciasto ze szpinakiem i jajkami właśnie. Poznajcie ten wielkanocny specjał.
Torta Pasqualina to rodzaj wytrawnej tarty czy też placka prosto z Włoch. Jest to danie tradycyjnie przyrządzane na Wielkanoc ze szpinakiem i jajkami. Szpinakowe nadzienie jest otulone kruchym ciastem, choć niektórzy zastępują je ciastem francuskim. Kluczowe jednak jest to, co dzieje się w środku, a tam szpinak jest połączony z serem i uzupełniony o całe jaja. To ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale przy okazji znakomicie się prezentuje na wielkanocnym stole.
Niewątpliwą zaletą tego wielkanocnego włoskiego ciasta jest prostota jego wykonania. Można też wprowadzać małe modyfikacje nadzienia. Przykładowo ser ricotta z przepisu można zastąpić kremowym serkiem kanapkowym typu Philadelfia. Do tego do szpinaku można dodać czosnek bądź podsmażoną cebulkę. Na początku jednak warto wykonać ten przysmak według oryginalnego przepisu, a później modyfikować go wedle własnych upodobań.
Przeczytaj także: Deviled eggs – przepis na faszerowane jajka z USA
KRUCHY SPÓD
2 i 1/2 szklanki mąki
125 g zimnego masła
1 jajko
½ łyżeczki soli
90 ml zimnej wody
WYPEŁNIENIE
500 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
250 g ricotty
35 g startego parmezanu
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 roztrzepane jajko
4 jajka
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood
Meta Gala 2024 tradycyjnie odbędzie się w pierwszy poniedziałek maja, który w tym roku wypada…
Met Gala to bezspornie najważniejsze wydarzenie w świecie mody, porównywalne do filmowych Oscarów. Odbywa się…
Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…
Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…
Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…