Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Torta Pasqualina, czyli włoskie wielkanocne ciasto szpinakowe

Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy na Wielkanoc, niemal zawsze jednak w składzie są jajka. Nie inaczej jest w przypadku włoskiego przysmaku. Torta Pasqualina to wytrawne ciasto ze szpinakiem i jajkami właśnie. Poznajcie ten wielkanocny specjał.

fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

 

Torta Pasqualina to rodzaj wytrawnej tarty czy też placka prosto z Włoch. Jest to danie tradycyjnie przyrządzane na Wielkanoc ze szpinakiem i jajkami. Szpinakowe nadzienie jest otulone kruchym ciastem, choć niektórzy zastępują je ciastem francuskim. Kluczowe jednak jest to, co dzieje się w środku, a tam szpinak jest połączony z serem i uzupełniony o całe jaja. To ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale przy okazji znakomicie się prezentuje na wielkanocnym stole.

Wielkanocny przysmak

Niewątpliwą zaletą tego wielkanocnego włoskiego ciasta jest prostota jego wykonania. Można też wprowadzać małe modyfikacje nadzienia. Przykładowo ser ricotta z przepisu można zastąpić kremowym serkiem kanapkowym typu Philadelfia. Do tego do szpinaku można dodać czosnek bądź podsmażoną cebulkę. Na początku jednak warto wykonać ten przysmak według oryginalnego przepisu, a później modyfikować go wedle własnych upodobań.

Przeczytaj także: Deviled eggs – przepis na faszerowane jajka z USA

PRZEPIS NA TORTA PASQUALINA

KRUCHY SPÓD
2 i 1/2 szklanki mąki
125 g zimnego masła

1 jajko
½ łyżeczki soli
90 ml zimnej wody
WYPEŁNIENIE
500 g rozdrobnionego
mrożonego szpinaku
250 g ricotty
35 g startego parmezanu
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 roztrzepane jajko
4 jajka

  1. Zagnieć ciasto na spód. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Przygotuj wypełnienie. Zamrożony szpinak wrzuć do rondla i gotuj aż cała woda odparuj. Dodaj łyżkę oliwy, a następnie ricottę, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu często mieszając aż składniki stworzą jednolitą, kremową masę bez wody.
  3. Po zdjęciu z gazu dodaj parmezan i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa będzie już ostudzona, dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części – jedna powinna być nieco większa od drugiej. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią foremkę o średnicy ok. 20-23 cm.
  5. Przełóż do środka masę szpinakową. Zrób cztery zagłębienia w nadzieniu i wbij do nich jajka.
  6. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nim szpinak z jajkami. Nadmiar ciasta odetnij, a brzegi pozawijaj. Posmaruj wierzch mieszanką mleka i roztrzepanego żółtka.
  7. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed krojeniem odczekaj co najmniej kilkanaście minut.

Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Met Gala 2024: temat przewodni, goście, gdzie oglądać?

Meta Gala 2024 tradycyjnie odbędzie się w pierwszy poniedziałek maja, który w tym roku wypada…

3 dni ago

Met Gala — czym jest? Historia najważniejszego wydarzenia modowego na świecie

Met Gala to bezspornie najważniejsze wydarzenie w świecie mody, porównywalne do filmowych Oscarów. Odbywa się…

4 dni ago

Garderoba Beth z serialu „Yellowstone”. Styl country w nowoczesnym wydaniu

Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…

4 dni ago

Ranczo z serialu „Yellowstone” istnieje naprawdę. Dom z bali imponuje

Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…

1 tydzień ago

Domy z bali wracają do łask. Na czym polega ich fenomen?

Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…

3 tygodnie ago

3 niezawodne sałatki na grilla. Proste smaczne i uniwersalne

Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…

1 miesiąc ago