Póki jeszcze trwa sezon na cukinię, polecam wam tę prostą, a zarazem wytrawną tarę. Przyrządzana na kruchym spodzie, w połączeniu z kozim serem smakuje wyśmienicie. To dobry pomysł na obiad, lunch czy kolację. Poznajcie przepis.
Cukinia to wspaniałe warzywo, które jednak potrzebuje odpowiedniego towarzystwo, aby w pełni wybrzmiało. Przeważnie wykorzystuje się ją w zupach, plackach czy gulaszach bądź leczo. Ja najbardziej lubię ja na tartach, gdzie nie tylko dobrze smakuje, ale też się świetnie prezentuje. W tym przepisie połączono kruchy spód, ser kozi i cukinię właśnie. Razem tworzą smakowitą kompozycję – świeżą i aromatyczną. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby przyrządzić to danie. Tarta, choć prosta, to zarazem ma w sobie coś wykwintnego. Dlatego tym daniem można łatwo zaimponować gościom. Przekonajcie się sami.
Przeczytaj także: Tarta ze szpinakiem i fetą – sprawdzony przepis
1 i 1/4 szklanki mąki
10 łyżeczek masła
5 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki białego octu winnego
2 nieduże cukinie
250-300 g sera koziego
oliwa z oliwek
skórka starta z cytryny
łyżeczka tymianku
pieprz i sól
Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…
Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…
Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…
Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…
Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…