Póki jeszcze trwa sezon na cukinię, polecam wam tę prostą, a zarazem wytrawną tarę. Przyrządzana na kruchym spodzie, w połączeniu z kozim serem smakuje wyśmienicie. To dobry pomysł na obiad, lunch czy kolację. Poznajcie przepis.
Cukinia to wspaniałe warzywo, które jednak potrzebuje odpowiedniego towarzystwo, aby w pełni wybrzmiało. Przeważnie wykorzystuje się ją w zupach, plackach czy gulaszach bądź leczo. Ja najbardziej lubię ja na tartach, gdzie nie tylko dobrze smakuje, ale też się świetnie prezentuje. W tym przepisie połączono kruchy spód, ser kozi i cukinię właśnie. Razem tworzą smakowitą kompozycję – świeżą i aromatyczną. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby przyrządzić to danie. Tarta, choć prosta, to zarazem ma w sobie coś wykwintnego. Dlatego tym daniem można łatwo zaimponować gościom. Przekonajcie się sami.
Przeczytaj także: Tarta ze szpinakiem i fetą – sprawdzony przepis
1 i 1/4 szklanki mąki
10 łyżeczek masła
5 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki białego octu winnego
2 nieduże cukinie
250-300 g sera koziego
oliwa z oliwek
skórka starta z cytryny
łyżeczka tymianku
pieprz i sól
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…