Penne alla vodka zostało niedawno spopularyzowane przez modelkę Gigi Hadid. Jednak dla mieszkańców USA potrawa ta nie jest niczym nowym. Jest to bowiem klasyka kuchnia włosko-amerykańskiej. Poznajcie przepis na ten pyszny makaron.
Penne alla vodka, czyli makaron z wódką, to zasadniczo pasta z sosem pomidorowym z dodatkiem wódki i śmietany. Potrawa ta jest współcześnie dużo lepiej znana w USA niż we Włoszech, skąd przepis pochodzi. W istocie jest to drugi najpopularniejszy makaron w Ameryce po spaghetti bolognese, podczas gdy w Italii przyjdzie nam długo szukać tego dania w menu jakiejś restauracji.
Choć wciąż trwają spory o początki penne alla vodka, to przyjmuje się, że po raz pierwszy wódki do makaronu dodano w 1974 roku. Wówczas włoski aktor, Ugo Tognazzi, opublikował swoją książkę kucharską. Publikacja nazywała się „L’Abbuffone”, co stanowiło nawiązanie do jednego z jego filmów i wolnym tłumaczeniu znaczy tyle, co „Bufetowy”. Właśnie w owej książce pojawił się przepis na pastę all’infuriata, czyli wściekły makaron. Sam autor opisuje to danie jako własną wersję pasty arrabbiata z dodatkiem kieliszka wódki i chili. Co ciekawe, Tognazzi zaleca użycie polskiej wódki.
Choć jako kinomaniakowi, ta wersja bardzo się podoba, to jednak inne źródła podają, że penne alla vodka powstało po raz pierwszy w restauracji Dante w Bolonii. Są też tacy, który jako miejsce narodzin tego makaronu wskazują Amerykę. Podobno w latach 80. potrawę miał wykreować pochodzący z Rzymu szef nowojorskiej restauracji na zlecenie producenta wódki, który chciał spopularyzować ten trunek we Włoszech.
Jednak twierdzenia o amerykańskim pochodzeniu penne alla vodka wydają się fałszywe, gdyż danie to było już powszechnie znane we Włoszech, zanim trafiło do USA. Nie zmienia to faktu, że dziś jest to potrawa bardziej amerykańska niż włoska.
Tak jak padło na wstępie, w dużym uproszczeniu, penne alla vodka to po prostu sos pomidorowy z dodatkiem wódki i śmietany. Śmietana z sosem pomidorowym to połączenie we włoskiej kuchni rzadko spotykane. W końcu składniki te mają skłonność do rozwarstwiania się. Tu z pomocą przychodzi wódka, która ma je spajać.
Penne alla vodka doczekało się wielu wersji. Niektórzy dodają na początku boczek lub włoską szynkę (ja nie), jedni dają pomidory z puszki, inni tylko przecier pomidorowy, a są i tacy, którzy dodają i jedno i drugie. Można też dodać czosnek lub nie. Niezależnie od tych różnic, penne alla vodka jest proste w przyrządzeniu, zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie. Poznajcie przepis.
Przeczytaj także: Makaron ze szparagami – prosty, szybki i pełen smaku
SKŁADNIKI
3 łyżki masła
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
ok. 150 g przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki płatków chili
5 łyżek wódki
ok. 125 ml śmietany 30%
1/2 szklanki startego parmezanu
porcja penne dla dwóch osób
kilka liści świeżej bazylii
sól
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…