Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Owsiano-czekoladowe kwadraciki, czyli Davy Crockett Bars

To wyjątkowo proste amerykańskie ciasto to powszechna przekąska w USA. W smaku można je porównać do słynnych chocolate chip cookies z dodatkiem płatków owsianych. Poznajcie przepis na ciasto nazwane imieniem Davy Crocketta.

fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Jest proste w wykonaniu, bardzo szybkie i do tego rozpływa się w ustach. Ciasto to ma postać cienkiego placka, które kroi się w kwadraty. Owsiano-czekoladowe kwadraciki są w USA znane jako Davy Crockett Bars. Skąd taka nazwa? Jak to często bywa – nie wiadomo. Być może chciano w ten sposób oddać hołd legendarnemu amerykańskiemu pionierowi. A trzeba dodać, że jest on bohaterem ludowym, bliskim zwykłym Amerykanom. Stąd ten prosty deser pasował do jego persony. Być może powstanie ciasto ma związek z powstaniem serialu telewizyjnego w latach 50. wytwórni Disneya. Niewykluczone, że wypiek ten był częścią kampanii promocyjnej.

Niezależnie od pochodzenia i nazewnictwa, trzeba wiedzieć, że ciasto to ma wiele wspólnego z kultowymi amerykańskimi ciastkami Chocolate Chip Cookies. Podstawowe składniki są te same, podobnie jak prostota przepisu i wykonania.

Przeczytaj także: Black and white cookies, czyli biało-czarne ciastka – nowojorski klasyk


PRZEPIS NA DAVY CROCKETT BARS

SKŁADNIKI:
200g masła
3/4 szklanka białego cukru
1 szklanka brązowego cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka płatków owsianych
200 g posiekanej czekolady

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Blachę o wymiarach 30 na 40 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Mikserem utrzyj cukier (biały i brązowy) z masłem. Dodawaj pojedynczo jajka i dokładnie ucieraj.
  4. Do masy dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i wanilię, nie przerywając miksowania.
  5. Gdy składniki się połączą dodaj płatki i czekoladę (może być zarówno gorzka, jak i mleczna – wedle uznania). Wymieszaj szpatułką.
  6. Przełóż masę do foremki i rozprowadź równomiernie.
  7. Piecz ok 15-20 min. Z blachy wyjmuj po ostudzeniu.
Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago