Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Orzechowa tarta ze Szwajcarii, czyli Engadiner Nusstorte

Ta tarta to klasyczny szwajcarski wypiek. W kruchym cieście zamknięte są karmelizowane orzechy włoskie. Ciasto to można spotkać pod dwiema nazwami Bündner Nusstorte lub Engadiner Nusstorte. Jeśli tak jak ja, macie nadmiar orzechów, to jest doskonały sposób na ich wykorzystanie.

 

Engadiner Nusstorte – tarta z karmelizowanymi orzechami – to klasyk kuchni szwajcarskiej. Przyznam jednak, że poznałam go bliżej dopiero niedawno, gdy weszłam w posiadanie dużej ilości orzechów włoskich, z którymi nie do końca wiedziałam, co zrobić. A podstawą tego ciasta są właśnie orzechy. One stanowią wręcz esencję tarty. Są karmelizowane i otoczone klasycznym, kruchym ciastem. Dopiero później przekonałam się, że tarta stanowi tradycyjny wypiek szwajcarski, a dokładnie pochodzi z kantonu Gryzonii. 

Co zrobić z orzechami włoskimi?

Tarta z karmelizowanymi orzechami jaką ją znamy dzisiaj narodziła się w latach 20., choć różne wersje tego ciasta znane były już znacznie wcześniej. Przy czym w starszych przepisach najczęściej orzechy były mieszane razem z ciastem. Z kolei we współczesnej wersji są elementem nadzienia. Za twórcę Engadiner Nusstorte uważa się mieszkańca doliny Engandia (stąd pierwszy człon nazwy), piekarza Fausta Pulta. Szwajcarzy podają nawet dokładny rok narodzin ciasta – 1926. 

Przedmiotem pewnej debaty jest obecność orzechów włoskich w cieście. W końcu nie rosną one w Szwajcarii. Prawdopodobnie ich obecność zawdzięcza się wymianie z Francją bądź Włochami. Dopiero jednak szwajcarscy piekarze wymyślili, jak najlepiej wykorzystać orzechy włoskie. 

Nie tylko smak przesądza o popularności tarty z karmelizowanymi orzechami. Istotna jest także trwałość tego ciasta. Można je trzymać nawet kilka miesięcy, a do tego jest bardzo sycące. Poznajcie zatem przepis na klasyczną, szwajcarską tartę z karmelizowanymi orzechami włoskimi. 

Przeczytaj także: Pecan pie, czyli ciasto z pekanów. Klasyczny amerykański przysmak

PRZEPIS NA TARTĘ Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI

KRUCHY SPÓD
2 i 1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
175 g masła
1 jajko
szczypta soli
NADZIENIE
300 g orzechów włoskich
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
200 ml śmietany 30%
2 łyżki miodu

  1. Zagnieć wszystkie składniki na kruchy spód. Zawiń w folię i wstaw co najmniej an 30 minut do lodówki.
  2. W dużym rondlu o grubym dnie gotuj cukier i wodę aż cukier się skarmelizuje i nabierze złocisto-brązowego koloru.
  3. Zmniejsz ogień pod karmelem i wlej śmietankę, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, dodaj posiekane orzechy. Gotuj przez kilka minut. Na koniec dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Rozwałkuj jeden z placków i wyłóż nim lekko natłuszczoną foremkę o średnicy ok. 23-26 cm.
  5. Przełóż masę orzechową do foremki. Rozwałkuj pozostałą część ciasta na okrągły placek i przykryj nim całość.
  6. Pozawijaj brzegi i lekko pozakłuwaj wierzch ciasta.
  7. Piecz w 200 stopniach prze ok. 35-40 minut.
  8. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood
Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago