Kurczak na obiad bez nudy, a nawet z odrobiną wyrafinowania? To możliwe! Poznajcie przepis na kurczaka w pomidorach z oliwkami i kaparami. Jest bajecznie prosty i niezwykle samczy. Ma w smaku coś wyrafinowanego, przez co będziecie uchodzić za wykwintnych kucharzy. Poznajcie przepis.
Pomysł na obiad? Kurczak, ale jak go przyrządzić, żeby nie było nudno, a jednocześnie zbyt skomplikowanie? Ten przepis jest odpowiedzią na to pytanie. Kurczak w pomidorach z oliwkami i kaparami smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie nie mogłoby być prostsze. Wszystkie składniki po prostu wrzuca się do garnka i dusi przez ok. 45 minut. Nawet nie trzeba zbytnio doprawiać, a w szczególności solić. Kapary bowiem oddają sól i smak potrawie. Właśnie ich obecność, a także czarnych oliwek nadaje całemu daniu niepowtarzalnego smaku i odrobiny wyrafinowania. Spróbujecie raz i nigdy nie będzie mieli dosyć.
Do przyrządzenia tego dania potrzebne są podudzia, najlepiej z kością. Można też wykorzystać bez kości, wówczas mięso może się rozpaść. Kurczak w pomidorach z oliwkami i kaparami pasuje zarówno na obiad jak i proszoną kolację. Najlepiej podawać go z gotowanymi bądź pieczonymi ziemniakami i ewentualnie brokułami. Można jednak podawać potrawę także z chlebem.
400-500 g podudzi kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów
ok. 150 g kaparów
ok. 150 g czarnych oliwek
pieprz
zioła prowansalskie
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…