Fish & chips to klasyka kuchni brytyjskiej. Zarówno Anglicy, Szkoci, Walijczycy i Irlandczycy zgodnie to przyznają. Choć jest to proste danie, to jest pyszne i sycące. Żeby przyrządzić idealną rybę z frytkami, warto znać kilka trików. Ten przepis was nie zawiedzie!
Czy może być coś bardziej brytyjskiego niż fish & chips? Z tego prostego dania słyną Brytyjczycy. W każdym zakątku kraju można znaleźć rybę z frytkami. Jest to szybkie, sycące i zwyczajnie smaczne danie. Serwują je zarówno tanie jadłodajnie, jak i drogie restauracje. Niemal zawsze do dania podawany jest sos tatarski, czasem mushy peas, czyli gnieciony groszek. Nic więcej nie potrzeba, żeby było smacznie.
Przeczytaj także: Scones – przepis na brytyjskie bułeczki. Idealne na śniadanie i podwieczorek
Można by pomyśleć, że smażona w głębokim tłuszczu ryba musiała się narodzić w kraju otoczonym ze wszystkich stron przez wody. A jednak to wcale nie Brytyjczycy wpadli na pomysł takiego dania. Technikę smażenia ryby przywieźli przed setkami lat na Wyspy Brytyjskie sefardyjscy żydzi imigrujący z terenów dzisiejszej Hiszpanii i Portugalii. W tych krajach popularna była potrawa pescado frito, czyli smażona, obtoczona mąką ryba. Dlatego też początkowo smażoną rybę Brytyjczycy nazywali rybą po żydowsku. Warto też dodać, że pierwszy lokal serwujący fish & chips otworzył w Londynie w latach 60. XIX żydowski imigrant, Joseph Malin.
Jeśli chodzi o drugą część dania, czyli chips, to te zostały zaadaptowane od Belgów.
Fish & chips już w pierwszej połowie XX w. uchodził za tradycyjną brytyjską potrawę. Do tego stopnia, że podczas II wojny światowej ryba i frytki były wśród nielicznych produktów spożywczych nie objętych racjonowaniem w Wielkiej Brytanii. Winston Churchill obawiał się, że danie to było tak silnie zakorzenione w brytyjskiej kulturze, że jakiekolwiek ograniczenia w dostępie do niego zniszczyłoby morale narodu.
Żeby przyrządzić w domu idealne fish & chips, trzeba zacząć od ryby. Na Wyspach Brytyjskich do smażenia w głębokim tłuszczu najczęściej sięga się po łupacza i dorsza. Obie ryby mają białe mięso i zachowują integralną strukturę przy zetknięciu z nagrzanym olejem. Chyba nie trzeba dodawać, że ryba powinna być świeża.
Kilka wskazówek:
2 duże kawałki dorsza
ok. 200 ml jasnego zimnego piwa
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka dużych ziemniaków
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
CHIPS:
FISH:
Met Gala to bezspornie najważniejsze wydarzenie w świecie mody, porównywalne do filmowych Oscarów. Odbywa się…
Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…
Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…
Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…
Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…