Fish & chips to klasyka kuchni brytyjskiej. Zarówno Anglicy, Szkoci, Walijczycy i Irlandczycy zgodnie to przyznają. Choć jest to proste danie, to jest pyszne i sycące. Żeby przyrządzić idealną rybę z frytkami, warto znać kilka trików. Ten przepis was nie zawiedzie!
Czy może być coś bardziej brytyjskiego niż fish & chips? Z tego prostego dania słyną Brytyjczycy. W każdym zakątku kraju można znaleźć rybę z frytkami. Jest to szybkie, sycące i zwyczajnie smaczne danie. Serwują je zarówno tanie jadłodajnie, jak i drogie restauracje. Niemal zawsze do dania podawany jest sos tatarski, czasem mushy peas, czyli gnieciony groszek. Nic więcej nie potrzeba, żeby było smacznie.
Przeczytaj także: Scones – przepis na brytyjskie bułeczki. Idealne na śniadanie i podwieczorek
Można by pomyśleć, że smażona w głębokim tłuszczu ryba musiała się narodzić w kraju otoczonym ze wszystkich stron przez wody. A jednak to wcale nie Brytyjczycy wpadli na pomysł takiego dania. Technikę smażenia ryby przywieźli przed setkami lat na Wyspy Brytyjskie sefardyjscy żydzi imigrujący z terenów dzisiejszej Hiszpanii i Portugalii. W tych krajach popularna była potrawa pescado frito, czyli smażona, obtoczona mąką ryba. Dlatego też początkowo smażoną rybę Brytyjczycy nazywali rybą po żydowsku. Warto też dodać, że pierwszy lokal serwujący fish & chips otworzył w Londynie w latach 60. XIX żydowski imigrant, Joseph Malin.
Jeśli chodzi o drugą część dania, czyli chips, to te zostały zaadaptowane od Belgów.
Fish & chips już w pierwszej połowie XX w. uchodził za tradycyjną brytyjską potrawę. Do tego stopnia, że podczas II wojny światowej ryba i frytki były wśród nielicznych produktów spożywczych nie objętych racjonowaniem w Wielkiej Brytanii. Winston Churchill obawiał się, że danie to było tak silnie zakorzenione w brytyjskiej kulturze, że jakiekolwiek ograniczenia w dostępie do niego zniszczyłoby morale narodu.
Żeby przyrządzić w domu idealne fish & chips, trzeba zacząć od ryby. Na Wyspach Brytyjskich do smażenia w głębokim tłuszczu najczęściej sięga się po łupacza i dorsza. Obie ryby mają białe mięso i zachowują integralną strukturę przy zetknięciu z nagrzanym olejem. Chyba nie trzeba dodawać, że ryba powinna być świeża.
Kilka wskazówek:
2 duże kawałki dorsza
ok. 200 ml jasnego zimnego piwa
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka dużych ziemniaków
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
CHIPS:
FISH:
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…