Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Idealne fish & chips. Sprawdzony przepis prosto z Anglii

Fish & chips to klasyka kuchni brytyjskiej. Zarówno Anglicy, Szkoci, Walijczycy i Irlandczycy zgodnie to przyznają. Choć jest to proste danie, to jest pyszne i sycące. Żeby przyrządzić idealną rybę z frytkami, warto znać kilka trików. Ten przepis was nie zawiedzie!

fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Czy może być coś bardziej brytyjskiego niż fish & chips? Z tego prostego dania słyną Brytyjczycy. W każdym zakątku kraju można znaleźć rybę z frytkami. Jest to szybkie, sycące i zwyczajnie smaczne danie. Serwują je zarówno tanie jadłodajnie, jak i drogie restauracje. Niemal zawsze do dania podawany jest sos tatarski, czasem mushy peas, czyli gnieciony groszek. Nic więcej nie potrzeba, żeby było smacznie.

Przeczytaj także: Scones – przepis na brytyjskie bułeczki. Idealne na śniadanie i podwieczorek


Jak narodził się brytyjski fish & chips?

Można by pomyśleć, że smażona w głębokim tłuszczu ryba musiała się narodzić w kraju otoczonym ze wszystkich stron przez wody. A jednak to wcale nie Brytyjczycy wpadli na pomysł takiego dania. Technikę smażenia ryby przywieźli przed setkami lat na Wyspy Brytyjskie sefardyjscy żydzi imigrujący z terenów dzisiejszej Hiszpanii i Portugalii. W tych krajach popularna była potrawa pescado frito, czyli smażona, obtoczona mąką ryba. Dlatego też początkowo smażoną rybę Brytyjczycy nazywali rybą po żydowsku. Warto też dodać, że pierwszy lokal serwujący fish & chips otworzył w Londynie w latach 60. XIX żydowski imigrant, Joseph Malin.

Jeśli chodzi o drugą część dania, czyli chips, to te zostały zaadaptowane od Belgów.

Fish & chips już w pierwszej połowie XX w. uchodził za tradycyjną brytyjską potrawę. Do tego stopnia, że podczas II wojny światowej ryba i frytki były wśród nielicznych produktów spożywczych nie objętych racjonowaniem w Wielkiej Brytanii. Winston Churchill obawiał się, że danie to było tak silnie zakorzenione w brytyjskiej kulturze, że jakiekolwiek ograniczenia w dostępie do niego zniszczyłoby morale narodu.

Sekret idealnych fish & chips

Żeby przyrządzić w domu idealne fish & chips, trzeba zacząć od ryby. Na Wyspach Brytyjskich do smażenia w głębokim tłuszczu najczęściej sięga się po łupacza i dorsza. Obie ryby mają białe mięso i zachowują integralną strukturę przy zetknięciu z nagrzanym olejem. Chyba nie trzeba dodawać, że ryba powinna być świeża.

Kilka wskazówek:

  • Jasne piwo w cieście do obtaczania ryby sprawia, że przyprawy czy jajka nie są już potrzebne. Piwo nadaje ciastu smak.
  • Można dodać do ciasta kieliszek wódki. Wódka zamiast wody zapobiega formacji glutenu i sprawia, że ciasto staje się delikatniejsze.
  • Warto w cieście połączyć mąkę pszenną z ryżową lub ziemniaczaną. Dzięki temu ciasto nabiera lekkości, a po usmażeniu zachowuje chrupkość, nawet gdy ryba jest już zimna, czego nie można powiedzieć o cieście wykonanym włącznie z mąki pszennej.
  • Ciasto można przyrządzić dzień wcześniej i trzymać w lodówce.


PRZEPIS NA IDEALNY FISH & CHIPS

2 duże kawałki dorsza
ok. 200 ml jasnego zimnego piwa
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka dużych ziemniaków
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia

CHIPS:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grube frytki.
  2. Obgotuj frytki w osolonej wodzie. Nie powinny być jednak miękkie. Powinny pozostać twardawe.
  3. Wyjmij z gorącej wody i opłukuj zimną, aby zatrzymać proces gotowania. Wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
  4. Po wyjęciu z lodówki, smaż w mocno rozgrzanym tłuszczu aż osiągną złoto-brązowy kolor.
  5. Posyp solą, gdy będą jeszcze gorące.

FISH:

  1. Rybę osusz ręcznikiem papierowym i porcjuj wedle uznania. Następnie posól oraz popierz z obu stron. Odstaw na pół godziny. (Sól wyciągnie wilgoć z ryby)
  2. Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wlewaj powoli piwo, mieszając całość za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno być gładkie i gęstsze niż to na naleśniki.
  3. Kawałki ryby najpierw obtocz w samej mące i otrzep z jej nadmiaru. Następnie zanurz w cieście.
  4. Rybę smaż w mocno nagrzanym tłuszczu ok. 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania brązowo-złotego koloru. Gdy ryba jest gruba, może być potrzebna dodatkowa minuta.

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago