Ciecierzyca to jeden z ulubionych składników zwolenników diety wegańskiej. Mi osobiście długo wydawała się mdła. Dopiero ten przepis pozwolił mi w pełni docenić cieciorkę. Ten gulasz to pełna aromatu, sycąca i satysfakcjonująca potrawa nie tylko dla wegan.
Aromatyczny gulasz z ciecierzycy to przepis Alison Roman, amerykańskiej autorki kulinarnej, która współpracuje z New York Timesem. Wykreowała ona danie proste, a jednocześnie aromatyczne i pełne smaku, które można zrobić z tego, co się ma w szafkach. Jego podstawą jest puszkowana ciecierzyca. Oczywiście cieciorkę można też ugotować samodzielnie, ale zdecydowanie szybciej, prościej i równie smacznie jest sięgnąć po tę w puszce. Jednym z ważniejszych składników jest też mleko kokosowe. Koniecznie powinno być pełnotłuste. Tylko takie zagwarantuje najlepszy smak.
Gulasz jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielkiej wprawy kulinarnej. Zawsze się udaje i jest niezwykle aromatyczny. Jest to doskonała potrawa nie tylko wegetariańska, ale też wegańska, o ile bulion mięsny zastąpimy warzywnym.
Przeczytaj także: Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą – przepis
2 puszki ciecierzycy
1 puszka mleka kokosowego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
świeży imbir wielkości kciuka
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
ok. 250 g liści szpinaku
oliwa
sól, pieprz
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…
Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…
Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…
Szukasz modnych płytek do kuchni lub łazienki? W 2024 roku warto sięgnąć po podłużne i…
Chcesz oryginalnie i efektownie udekorować stół na wielkanocne śniadanie? Zajączek z serwetki to propozycja dla…
Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn…