Ciecierzyca to jeden z ulubionych składników zwolenników diety wegańskiej. Mi osobiście długo wydawała się mdła. Dopiero ten przepis pozwolił mi w pełni docenić cieciorkę. Ten gulasz to pełna aromatu, sycąca i satysfakcjonująca potrawa nie tylko dla wegan.
Aromatyczny gulasz z ciecierzycy to przepis Alison Roman, amerykańskiej autorki kulinarnej, która współpracuje z New York Timesem. Wykreowała ona danie proste, a jednocześnie aromatyczne i pełne smaku, które można zrobić z tego, co się ma w szafkach. Jego podstawą jest puszkowana ciecierzyca. Oczywiście cieciorkę można też ugotować samodzielnie, ale zdecydowanie szybciej, prościej i równie smacznie jest sięgnąć po tę w puszce. Jednym z ważniejszych składników jest też mleko kokosowe. Koniecznie powinno być pełnotłuste. Tylko takie zagwarantuje najlepszy smak.
Gulasz jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielkiej wprawy kulinarnej. Zawsze się udaje i jest niezwykle aromatyczny. Jest to doskonała potrawa nie tylko wegetariańska, ale też wegańska, o ile bulion mięsny zastąpimy warzywnym.
Przeczytaj także: Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą – przepis
2 puszki ciecierzycy
1 puszka mleka kokosowego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
świeży imbir wielkości kciuka
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
ok. 250 g liści szpinaku
oliwa
sól, pieprz
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…