Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Gulasz z ciecierzycy – sycący pomysł na obiad

Ciecierzyca to jeden z ulubionych składników zwolenników diety wegańskiej. Mi osobiście długo wydawała się mdła. Dopiero ten przepis pozwolił mi w pełni docenić cieciorkę. Ten gulasz to pełna aromatu, sycąca i satysfakcjonująca potrawa nie tylko dla wegan.

fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Aromatyczny gulasz z ciecierzycy to przepis Alison Roman, amerykańskiej autorki kulinarnej, która współpracuje z New York Timesem. Wykreowała ona danie proste, a jednocześnie aromatyczne i pełne smaku, które można zrobić z tego, co się ma w szafkach. Jego podstawą jest puszkowana ciecierzyca. Oczywiście cieciorkę można też ugotować samodzielnie, ale zdecydowanie szybciej, prościej i równie smacznie jest sięgnąć po tę w puszce. Jednym z ważniejszych składników jest też mleko kokosowe. Koniecznie powinno być pełnotłuste. Tylko takie zagwarantuje najlepszy smak.

Gulasz jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielkiej wprawy kulinarnej. Zawsze się udaje i jest niezwykle aromatyczny. Jest to doskonała potrawa nie tylko wegetariańska, ale też wegańska, o ile bulion mięsny zastąpimy warzywnym.

Przeczytaj także: Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą – przepis


PRZEPIS NA GULASZ Z CIECIERZYCY

2 puszki ciecierzycy
1 puszka mleka kokosowego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
świeży imbir wielkości kciuka
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
ok. 250 g liści szpinaku
oliwa
sól, pieprz

  1. Drobno posiekaj czosnek i imbir. Cebulę cienko pokrój w ćwiartki.
  2. W dużym garnku rozgrzej sporą ilość oliwy z oliwek. Wrzuć posiekane warzywa. Lekko popieprz i posól. Smaż na średnim ogniu ok. 5 min., mieszając od czasu do czasu.
  3. Odcedź i wypłucz w zimnej wodzie ciecierzycę. Wrzuć ją do garnka.
  4. Dopraw warzywa kurkumą, chili i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i gotuj kilka minut, mieszając regularnie.
  5. Wlej do garnka mleko kokosowe oraz bulion. Gotuj bez przykrycia ok. 45 min. W tym czasie potrawa się zredukuje i zagęści. Na koniec lekko rozgnieć część ciecierzycy drewnianą łyżką.
  6. Dodaj szpinak i gotuj jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kleksem jogurtu greckiego, natką pietruszki lub kolendrą. Gulasz można jest sam, z chlebem (najlepiej naan) bądź z ryżem zależnie od upodobań.
Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago