Tapenada to pasta z oliwek, w której kumulują się śródziemnomorskie smaki. Jest wyrazista, pełna smaków i aromatyczna, a wszystko to zasługa odpowiednio dobranych składników. Warto dowiedzieć się więcej o tym przysmaku. Przepis na domową tapenadę.
Jeśli do tej pory oliwki dodawaliście jedynie do sałatek, koniecznie musicie wypróbować tę pastę. Tapenada to francuski przysmak wywodzący się z Prowansji, a więc basenu Morza Śródziemnego. Jej głównymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa. Choć oliwki w tym zestawieniu dominują, to nazwa pasty wzięła się od prowansalskiego określenia na kapary. Wszystkie komponenty blenduje się razem i podaje na chlebie, najlepiej bagietce. Czasem stosuje się jako nadzienie do mięs.
Do podstawowych składników tapenady często dodaje się też czosnek, anchois, suszone pomidory i inne, aby wzbogacić smak i przełamać oliwkową dominantę. Choć pastę można zrobić zarówno z zielonych jak i czarnych oliwek, to wydaje się, że z tych drugich jest zdecydowanie powszechniejsza. Dlatego poniżej zamieszczam przepis na tapenadę właśnie z czarnych oliwek. Polecam jej spożywanie na opieczonej bagietce bądź chlebie w stylu rustykalnym z dodatkiem świeżych pomidorów. W takiej formie będzie idealna jako przystawka bądź lekka kolacja w śródziemnomorskim stylu.
Przeczytaj także: Domowe krakersy z parmezanem i tymiankiem – idealna przystawka
szklanka czarnych oliwek
2 fileciki anchois
2 łyżeczki kaparów
1 duży ząbek czosnku
4-5 łyżek oliwy
kilka listków natki pietruszki
pieprz
Meta Gala 2024 tradycyjnie odbędzie się w pierwszy poniedziałek maja, który w tym roku wypada…
Met Gala to bezspornie najważniejsze wydarzenie w świecie mody, porównywalne do filmowych Oscarów. Odbywa się…
Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…
Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…
Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…