Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Ciasteczka bananowo-marchewkowe – smaczne i zdrowe

Szukasz ciasteczek, które były by nie tylko dobre, ale i zdrowe? Które można jeść bez poczucia winy, a wręcz są dobre dla twojego zdrowia? Te bananowo-marchewkowe ciasteczka nie mają sobie równych. Są smaczne, pełne korzystnych składników i są proste do zrobienia. Stanowią znakomitą przekąskę.

 

Gotowe słodycze mają w sobie tony cukru i utrwalaczy. Nie mają w sobie nic dobrego dla naszego zdrowia. Co jednak, kiedy po prostu masz ochotę na coś słodkiego i owoc to zdecydowanie za mało? Te ciasteczka to prawdziwe wybawienie. Mają głęboki, słodki smak, a przy tym nie przyczynią się do powiększenie obwodu bioder. Nie ma w nich cukru, masła ani mąki. Naturalną słodycz zapewnia miód i banan, a odpowiednią konsystencję masło orzechowe. Ciasteczka bananowo-marchewkowe według tego przepisu docenią nawet najbardziej zagorzali zwolennicy słodyczy. Jednak zamiast niezdrowego cukru otrzymasz pełen cennych składników zastrzyk energii. Ciasteczka te świetnie działają jako przekąska, ale warto je zjeść także na śniadanie.


PRZEPIS NA CIASTECZKA BANANOWO-MARCHEWKOWE

    1 duży banan
1 duża starta marchew
½ szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki miodu
1 i 1/4 szklanka płatków owsianych
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki rodzynek
1 łyżeczka esencji z wanilii
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. W dużej misce rozgnieć banana. Dodaj masło orzechowe, miód i wanilię. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do mikstury dodaj płatki, cynamon, gałkę muszkatołową i sodę. Mieszaj do dobrego połączenia składników.
  4. Zetrzyj marchew na dużych oczkach. Dodaj do mieszanki razem z rodzynkami i posiekanymi orzechami.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj ciasteczka o średnicy ok. 5 centymetrów. Piecz 15 minut.

Do ciasta można dodać jednego więcej banana, wówczas ciasteczka będą bardziej miękki i wilgotne.

Przeczytaj także: Chlebek bananowy – najlepszy przepis



Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Met Gala 2024: temat przewodni, goście, gdzie oglądać?

Meta Gala 2024 tradycyjnie odbędzie się w pierwszy poniedziałek maja, który w tym roku wypada…

11 godzin ago

Met Gala — czym jest? Historia najważniejszego wydarzenia modowego na świecie

Met Gala to bezspornie najważniejsze wydarzenie w świecie mody, porównywalne do filmowych Oscarów. Odbywa się…

1 dzień ago

Garderoba Beth z serialu „Yellowstone”. Styl country w nowoczesnym wydaniu

Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…

1 dzień ago

Ranczo z serialu „Yellowstone” istnieje naprawdę. Dom z bali imponuje

Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…

5 dni ago

Domy z bali wracają do łask. Na czym polega ich fenomen?

Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…

3 tygodnie ago

3 niezawodne sałatki na grilla. Proste smaczne i uniwersalne

Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…

4 tygodnie ago