Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Ciasteczka bananowo-marchewkowe – smaczne i zdrowe

Szukasz ciasteczek, które były by nie tylko dobre, ale i zdrowe? Które można jeść bez poczucia winy, a wręcz są dobre dla twojego zdrowia? Te bananowo-marchewkowe ciasteczka nie mają sobie równych. Są smaczne, pełne korzystnych składników i są proste do zrobienia. Stanowią znakomitą przekąskę.

 

Gotowe słodycze mają w sobie tony cukru i utrwalaczy. Nie mają w sobie nic dobrego dla naszego zdrowia. Co jednak, kiedy po prostu masz ochotę na coś słodkiego i owoc to zdecydowanie za mało? Te ciasteczka to prawdziwe wybawienie. Mają głęboki, słodki smak, a przy tym nie przyczynią się do powiększenie obwodu bioder. Nie ma w nich cukru, masła ani mąki. Naturalną słodycz zapewnia miód i banan, a odpowiednią konsystencję masło orzechowe. Ciasteczka bananowo-marchewkowe według tego przepisu docenią nawet najbardziej zagorzali zwolennicy słodyczy. Jednak zamiast niezdrowego cukru otrzymasz pełen cennych składników zastrzyk energii. Ciasteczka te świetnie działają jako przekąska, ale warto je zjeść także na śniadanie.


PRZEPIS NA CIASTECZKA BANANOWO-MARCHEWKOWE

    1 duży banan
1 duża starta marchew
½ szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki miodu
1 i 1/4 szklanka płatków owsianych
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki rodzynek
1 łyżeczka esencji z wanilii
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. W dużej misce rozgnieć banana. Dodaj masło orzechowe, miód i wanilię. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do mikstury dodaj płatki, cynamon, gałkę muszkatołową i sodę. Mieszaj do dobrego połączenia składników.
  4. Zetrzyj marchew na dużych oczkach. Dodaj do mieszanki razem z rodzynkami i posiekanymi orzechami.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj ciasteczka o średnicy ok. 5 centymetrów. Piecz 15 minut.

Do ciasta można dodać jednego więcej banana, wówczas ciasteczka będą bardziej miękki i wilgotne.

Przeczytaj także: Chlebek bananowy – najlepszy przepis



Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago