Kuchnia amerykańska obfituje w liczne ciasta i desery. Jednym z klasycznych wypieków jest Boston cream pie. Zgodnie z nazwą ciasto narodziło się w Bostonie i składa się z trzech elementów. Poznajcie oryginalny przepis.
Jednym z klasycznych deserów kuchni amerykańskiej jest Boston cream pie. Jest to ciasto składające się z trzech elementów: biszkoptu, kremu i czekoladowej polewy.
Przepis na Boston cream pie narodził się w drugiej połowie XIX wieku – zgodnie z nazwą – w Bostonie, najprawdopodobniej w hotelu Parker House. Jak podaje właściciel obiektu, miał je wykreować w 1881 roku Francuz, Raelyn. Był on szefem hotelowej kuchni w latach 1865-1881. Swój przepis miał stworzyć, wychodząc od innego popularnego wówczas wypieku – American pudding-cake. Do swojego ciasta na bazie biszkoptu z gęstym kremem dodał polewę czekoladową, co w owych czasach było zupełną nowością. To sprawiło, że ciasto z hotelu Parker House szybko zyskiwało na popularności.
Nazwa Boston cream pie pojawiła się po raz pierwszy w książce kucharskiej z 1878 r. Jednak przepis jaki znamy współcześnie, został spisany w 1887 roku. We wcześniejszych wersjach do wypieku dodawano migdały i rum, których teraz już nie ma w przepisie na Boston cream pie.
Dziś Boston cream pie jest oficjalnym deserem stanu Massachusetts i cieszy się niesłabnącą popularnością. Samo przyrządzenie tego ciasta można określić jako średnio trudne i wymaga nieco cierpliwości. Wysiłek jednak się zdecydowanie opłaca. Lekki biszkopt, gęsty, kremowy środek i wieńcząca całość czekolada to kompozycja idealna.
Przeczytaj także: Sernik nowojorski – przepis na klasyczny amerykański deser
BISZKOPT
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
3 łyżki mleka
szczypta soli
KREM
6 żółtek
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
2 łyżki masła
POLEWA
ok. 120 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
1/2 szklanki śmietanki 30%
Uwagi! Szklanka ma u mnie 250 ml pojemności. Biszkopt piekłam w foremkach o średnicy 23 cm. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Powinniśmy go włożyć na co najmniej dwie godziny do lodówki przed przełożeniem biszkoptu, ale najlepiej na 24 godziny. Biszkopt przed pokryciem kremem można delikatnie nasączyć.
Przygotowanie kremu:
Przygotowanie biszkoptu:
Przygotowanie polewy:
Połam czekoladę i przełóż do rondla. Zalej śmietanką i podgrzewaj całość na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Gdy składniki połączą się w gładką masę zestaw z ognia.
Jeden biszkopt połóż na paterze. Na wierzch wyłóż krem i równomiernie rozprowadź na placku. Połóż drugi biszkopt i mocno dociśnij. Na wierzch wylej polewę czekoladową. Rozprowadź szpatułką polewę, pozwól jej swobodnie spływać po bokach ciasta.
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…