Czerwona soczewica to wyjątkowo zdrowy produkt, który warto jeść jak najczęściej. Mój ulubiony sposób na soczewicę to zupa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, za to jest pyszna i sycąca. To danie zadowoli nawet najbardziej wymagających.
Soczewica coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Wreszcie doceniliśmy jej zalety zdrowotne, kulinarne i smakowe. Choć soczewicę można przyrządzić na wiele sposobów, ja uwielbiam ją w zupie. Mój przepis na zupę z czerwonej soczewicy jest tak prosty, że niemal bez wysiłkowy, a danie udaje się za każdym razem. Potrawa jest lekka, a jednocześnie sycąca, ma w sobie mnóstwo świeżości i odrobinę pikanterii. Musicie koniecznie spróbować.
Soczewica czerwona to roślina strączkowa, należąca do rodziny bobowatych. Jadalną częścią tej rośliny są nasiona. Uprawiana jest w Azji, Ameryce, Afryce oraz Australii oraz w Europie (głównie w rejonach śródziemnomorskich). Mamy kilka odmian soczewicy, różniących się przede wszystkim kolorem, a także smakiem oraz sposobem przyrządzania. I tak mamy soczewicę: czerwoną, żółtą, zieloną, brązową i czarną. Czerwona jest najbardziej popularna, co wynika z krótkiego czasu gotowania i braku konieczności namaczania.
Czerwona soczewica stanowi bogate źródło białka oraz witamin z grupy B, witaminy K, oraz takich składników mineralnych jak magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, mangan oraz miedź. Soczewica pomaga w zapobieganiu nadciśnienia, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Warto podkreślić również, że wspomaga walkę ze stresem i bezsennością, zapobiega skurczom mięśni, ze względu na sporą ilość magnezu. Do tego wszystkiego ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą po nią sięgać osoby chorujące na cukrzycą.
Przeczytaj także: Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na aromatyczną zupę
SKŁADNIKI
15 dag czerwonej soczewicy
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 cebula
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
ok. 1 l wody lub bulionu roślinnego
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki imbiru
natka pietruszki
sól i pieprz
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…