Szukasz pomysłu na efektowne nakrycie stołu na święta bądź specjalną okazję? Wystarczy do tego zwykła serwetka oraz obrączka do serwetek. Dzięki nim w szybko i prosto można wykreować ciekawą dekorację stołu. Przekonajcie się, jak łatwo składa się serwetkę w kokardę.
Efektownie złożona serwetka może wykreować piękne nakrycie stołu, szczególnie na święta. Od kilku lat wielką popularnością na bożonarodzeniowym stole cieszą się serwetki złożone w choinkę. Wyglądają one bardzo oryginalnie. Niestety taka serwetka ma już funkcję czysto dekoracyjną, gdyż jest bardzo pognieciona. Poza tym często goście nie chcą „niszczyć” pracy gospodarzy. Jeśli szukasz pomysłu na złożenie serwetki, tak aby można było z niej później faktycznie korzystać, a wciąż było elegancko i stylowo, możesz złożyć serwetkę w kokardę.
Serwetka złożona w kokardę jest dużo bardziej uniwersalna niż choinka. Będzie bowiem pasować na wiele okazji. Pięknie się prezentuje także na stołach urodzinowych czy komunijnych. Wszystko zależy od koloru samej serwetki. Czerwony bądź w odcieniu butelkowej zieleni będą idealne na Boże Narodzenie. Pastele będą pasować do w zasadzie każdej innej okazji, a na przyjęcie sylwestrowe bądź karnawałowe warto sięgnąć po złote, czarne bądź granatowe serwetki.
Złożenie serwetki w elegancką kokardę jest szalenie proste. Najlepsze będą do tego serwetki materiałowe o wymiarach 45 x 45 cm. Co prawda można też użyć papierowych, te jednak bywają dość sztywne. Poza tym potrzebne są obrączki do serwetek. Najlepsze będą klasyczne okrągłe, srebrne lub złote. Ewentualnie sprawdzą się w innych odcieniach, o ile pasują do koloru wybranych serwetek. Ja wybrałam bardzo klasyczne obrączki bez żadnych ozdób z oferty Zara Home.
Serwetkę trzeba rozłożyć, a później złożyć po przekątnej, tak aby stworzyć trójkąt.
Następnie należy zwijać serwetkę do środka, tak aby na końcu utworzyć z niej pasek.
Boki serwetki należy teraz zagiąć pod kątem do środka.
Gdy oba boki są już zagięte, serwetkę odwracamy na drugą stronę.
Teraz nie pozostaje nic innego, jak przecisnąć z jednej strony obrączkę. Trzeba nieco ścisnąć jeden bok, przytrzymując całość ręką, aby się nie rozpadła.
Taką kokardę z serwetki wystarczy położyć na talerzyku. Najlepiej będzie się prezentować na jednokolorowej zastawie dopasowanej kolorystycznie. Wówczas nic nie konkuruje z kokardą. Najlepsze jest to, że z takiej serwetki można później w trakcie posiłku normalnie korzystać, nie jest bowiem prawie w ogóle pognieciona i łatwo ją wyciągnąć z obrączki. Dzięki temu serwetka złożona w kokardę to rozwiązanie idealne.
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…