Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Sernik nowojorski – sprawdzony przepis na klasyczny amerykański deser

Sernik nowojorski to klasyczny deser kuchni amerykańskiej, a konkretnie Nowego Jorku. Spośród innych serników wyróżnia się wyjątkową kremowością i delikatnością. Jego przyrządzenie wbrew pozorom nie jest trudne. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.

fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Jest kremowy, bogaty w smaku i niezwykle satysfakcjonujący. Tak w skrócie można opisać sernik nowojorski — klasyka kuchni amerykańskiej i zgodnie z nazwą — nowojorskiej. Jak wiadomo, przepisów na sernik jest cała masa. W zasadzie każdy kraj czy region ma swój sposób na ich wypiek. Jak to się więc stało, że właśnie ten z Nowego Jorku, o niezbyt skomplikowanej recepturze stał się takim hitem? Wydaje się, że jego siła tkwi właśnie w prostocie i niemal hedonistycznym doświadczeniu smakowej rozkoszy.

Skąd się wziął sernik nowojorski?

Na początku XX wieku sernik cieszył się wśród nowojorczyków wielką popularnością, dlatego niemal każda restauracja i cukiernia miały go w swojej ofercie. Przy czym każda miała inną recepturę, często bardzo różne od siebie. Dopiero w 1929 Arnold Reuben, właściciel legendarnej Turf Restaurant przy skrzyżowaniu 49. ulicy i Broadwayu twierdził, że to jego rodzina opracowała pierwszy sernik z kremowego serka. Warto dodać, że to ten sam Reuben od słynnej kanapki Ruben z marynowaną wołowiną. Tymczasem inne piekarnie korzystały z sera twarogowego. W nowej wersji ciasto było znacznie delikatniejsze. Kremowy sernik wszedł na stałe do menu restauracji i stał się bardzo popularny wśród jej klientów.

Za popularnością sernika nowojorskiego przemawia jego prostota. Składników tak naprawdę jest niewiele i nie są bardzo wyszukane. Dlatego przepis ten jest dostępny dla każdego. Przekonajcie się sami.

Przeczytaj także: Apple pie, czyli przepis na amerykańską szarlotkę

PRZEPIS NA SERNIK NOWOJORSKI

SPÓD:
200 g ciastek typu digestive
125 g masła
MASA SEROWA:
0,5 kg pełnotłustego sera do sernika (np. Piątnica)
250 g mascarpone
250 g kremowego serka typu Philadelphia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki mąki
1 szklanka cukru
5 dużych jaj i 1 żółtko
80 ml śmietan 36%
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
100 g białej czekolady
ok. 4 łyżki śmietany 36%

  1. Przygotuj spód: rozpuść masło. Ciastka rozdrobnij w malakserze. Do pokruszonych ciastek dodaj masło i cukier. Dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie herbatniki były pokryte masłem.
  2. Natłuść foremkę o średnicy ok. 23 cm i wyklej dno i boki dokładnie ciastkami z masłem. Odstaw do lodówki na czas przyrządzania serowego wnętrza.
  3. W misce miksuj na wolnych obrotach ser z mascarpone i serkiem kremowym. Dodaj ekstrakt z wanilii.
  4. Do masy serowej dodaj cukier i mąkę. Miksuj dokładnie cały czas na wolnych obrotach.
  5. Dodawaj po jednym jajku w pokojowej temperaturze. Od czasu do czasu zeskrob masę z boków miski. Na koniec dodaj żółtko.
  6. Dodaj śmietanę i ponownie miksuj.
  7. Gotową masę przelej na przygotowany spód w foremce.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 40 minut.
  9. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw sernik w środku do wystygnięcia.
  10. Przygotuj polewę. Do rondla przełóż śmietanę i rozdrobnioną czekoladę. Na wolnym ogniu mieszaj do połączenia składników. Polewą pokryj wierzch sernika.
  11. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na noc. Wówczas sernik przybierze docelową konsystencję.

<!– Composite Start –>

<!– Composite End –>

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

View Comments

  • Swietny przepis - podobny jak mojej babci ale bardziej mi odpowiada

  • dzień dobry! jaki to jest serek typu philadelphia? z tych dostepnych w polsce. tak żeby najlepiej oddał smak sernika?

  • Upiekłam ten sernik... To jest najbardziej kremowy sernik, jaki w życiu jadłam!!! Bardzo polecam ten przepis, jest bardzo prosty w wykonaniu, a efekt zachwycający:) z braku wymaganych ciasteczek użyłam zwykłych herbatników, różnica w smaku jest oczywiście wyczówalna, ale jak najbardziej dają radę. Pozdrawiam i dziękuję:)

  • Ale super wygląda! Może nie na te święta, ale na kolejną okazję przygotuję sernik w wydaniu nowojorskim, bo ta kremowość mnie kupiła :)

  • Prezentuje się obłędnie - uwielbiam serniki w każdej postaci (oprócz tych z rodzynkami i owocami) i ten przepis już na starcie mnie kupił :)

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago