Sernik nowojorski to klasyczny deser kuchni amerykańskiej, a konkretnie Nowego Jorku. Spośród innych serników wyróżnia się wyjątkową kremowością i delikatnością. Jego przyrządzenie wbrew pozorom nie jest trudne. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.
Jest kremowy, bogaty w smaku i niezwykle satysfakcjonujący. Tak w skrócie można opisać sernik nowojorski — klasyka kuchni amerykańskiej i zgodnie z nazwą — nowojorskiej. Jak wiadomo, przepisów na sernik jest cała masa. W zasadzie każdy kraj czy region ma swój sposób na ich wypiek. Jak to się więc stało, że właśnie ten z Nowego Jorku, o niezbyt skomplikowanej recepturze stał się takim hitem? Wydaje się, że jego siła tkwi właśnie w prostocie i niemal hedonistycznym doświadczeniu smakowej rozkoszy.
Na początku XX wieku sernik cieszył się wśród nowojorczyków wielką popularnością, dlatego niemal każda restauracja i cukiernia miały go w swojej ofercie. Przy czym każda miała inną recepturę, często bardzo różne od siebie. Dopiero w 1929 Arnold Reuben, właściciel legendarnej Turf Restaurant przy skrzyżowaniu 49. ulicy i Broadwayu twierdził, że to jego rodzina opracowała pierwszy sernik z kremowego serka. Warto dodać, że to ten sam Reuben od słynnej kanapki Ruben z marynowaną wołowiną. Tymczasem inne piekarnie korzystały z sera twarogowego. W nowej wersji ciasto było znacznie delikatniejsze. Kremowy sernik wszedł na stałe do menu restauracji i stał się bardzo popularny wśród jej klientów.
Za popularnością sernika nowojorskiego przemawia jego prostota. Składników tak naprawdę jest niewiele i nie są bardzo wyszukane. Dlatego przepis ten jest dostępny dla każdego. Przekonajcie się sami.
Przeczytaj także: Apple pie, czyli przepis na amerykańską szarlotkę
SPÓD:
200 g ciastek typu digestive
125 g masła
MASA SEROWA:
0,5 kg pełnotłustego sera do sernika (np. Piątnica)
250 g mascarpone
250 g kremowego serka typu Philadelphia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki mąki
1 szklanka cukru
5 dużych jaj i 1 żółtko
80 ml śmietan 36%
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
100 g białej czekolady
ok. 4 łyżki śmietany 36%
<!– Composite Start –>
<!– Composite End –>
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…
View Comments
Swietny przepis - podobny jak mojej babci ale bardziej mi odpowiada
dzień dobry! jaki to jest serek typu philadelphia? z tych dostepnych w polsce. tak żeby najlepiej oddał smak sernika?
Upiekłam ten sernik... To jest najbardziej kremowy sernik, jaki w życiu jadłam!!! Bardzo polecam ten przepis, jest bardzo prosty w wykonaniu, a efekt zachwycający:) z braku wymaganych ciasteczek użyłam zwykłych herbatników, różnica w smaku jest oczywiście wyczówalna, ale jak najbardziej dają radę. Pozdrawiam i dziękuję:)
Ale super wygląda! Może nie na te święta, ale na kolejną okazję przygotuję sernik w wydaniu nowojorskim, bo ta kremowość mnie kupiła :)
Prezentuje się obłędnie - uwielbiam serniki w każdej postaci (oprócz tych z rodzynkami i owocami) i ten przepis już na starcie mnie kupił :)