Stosunkowo od niedawna na polskich stołach można spotkać bataty, czyli słodkie ziemniaki. Szczególnie popularne są one w Amerykach. Stamtąd też pochodzą najpopularniejsze metody i przyrządzania. W USA najczęściej bataty podaje się w formie puree. Poznajcie sprawdzony przepis.
Bataty przywędrowały do Europy z Peru, skąd zostały przywiezione przez pierwszych kolonizatorów Nowego Świata. W połowie XVIII wieku upowszechniły się wśród mieszkańców kolonii amerykańskich. Zaczęły uchodzić nawet za afrodyzjak. Głównie podawano je jako dodatek do mięs. Od tamtego czasu powstało setki przepisów wykorzystujących słodkie ziemniaki. Najpopularniejsze z nich to pieczone bataty, placek na słodko i w końcu puree. To ostatnie stało się elementem obowiązkowym na amerykańskich stołach podczas Święta Dziękczynienia, a także na Boże Narodzenie. Stało się niemal daniem narodowym. Niezależnie od tego, puree z batatów to po prostu znakomity dodatek do dań mięsnych, o intrygującym, pomarańczowym kolorze – w sam raz na sezon jesienno-zimowy. Szczególnie dobrze się komponuje z ostrzejszymi potrawami, gdyż delikatnie łagodzi ich smak.
Purree z batatów można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy dodają sproszkowany imbir bądź cynamon. Ja jednak preferują wersję wytrawną, bez dodawania korzennych przypraw. W takiej postaci puree jest bardziej uniwersalne i bliższe europejskim kubkom smakowym.
Przeczytaj także: Chleb kukurydziany. Przepis na cornbread w wersji klasycznej
2 duże bataty
3 łyżeczki masła
duża garść natki pietruszki
2-3 łyżki śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 dymka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…
Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…
Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…
Szukasz modnych płytek do kuchni lub łazienki? W 2024 roku warto sięgnąć po podłużne i…
Chcesz oryginalnie i efektownie udekorować stół na wielkanocne śniadanie? Zajączek z serwetki to propozycja dla…
Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn…