Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Puree z batatów – sprawdzony przepis na słodkie ziemniaki

Stosunkowo od niedawna na polskich stołach można spotkać bataty, czyli słodkie ziemniaki. Szczególnie popularne są one w Amerykach. Stamtąd też pochodzą najpopularniejsze metody i przyrządzania. W USA najczęściej bataty podaje się w formie puree. Poznajcie sprawdzony przepis. 

 

Bataty przywędrowały do Europy z Peru, skąd zostały przywiezione przez pierwszych kolonizatorów Nowego Świata. W połowie XVIII wieku upowszechniły się wśród mieszkańców kolonii amerykańskich. Zaczęły uchodzić nawet za afrodyzjak. Głównie podawano je jako dodatek do mięs. Od tamtego czasu powstało setki przepisów wykorzystujących słodkie ziemniaki. Najpopularniejsze z nich to pieczone bataty, placek na słodko i w końcu puree. To ostatnie stało się elementem obowiązkowym na amerykańskich stołach podczas Święta Dziękczynienia, a także na Boże Narodzenie. Stało się niemal daniem narodowym. Niezależnie od tego, puree z batatów to po prostu znakomity dodatek do dań mięsnych, o intrygującym, pomarańczowym kolorze – w sam raz na sezon jesienno-zimowy. Szczególnie dobrze się komponuje z ostrzejszymi potrawami, gdyż delikatnie łagodzi ich smak.

Purree z batatów można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy dodają sproszkowany imbir bądź cynamon. Ja jednak preferują wersję wytrawną, bez dodawania korzennych przypraw. W takiej postaci puree jest bardziej uniwersalne i bliższe europejskim kubkom smakowym.

Przeczytaj także: Chleb kukurydziany. Przepis na cornbread w wersji klasycznej


 

PRZEPIS NA PUREE Z BATATÓW

2 duże bataty
3 łyżeczki masła
duża garść natki pietruszki
2-3 łyżki śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 dymka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz

  1. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj na miękko w osolonej wodzie.
  2. Posiekaj drobno pietruszkę, zieloną część dymki i przeciśnij czosnek przez praskę.
  3. Gdy bataty się ugotują, odcedź wodę. Dodaj masło i pozostałe składniki. W zależności od osobistych preferencji można dodać więcej śmietany. Zacznij jednak od dwóch łyżek i po spróbowaniu ewentualnie dodaj więcej.
  4. Dokładnie rozgnieć bataty i wymieszaj składniki za pomocą tłuczka do ziemniaków. Jeśli preferujesz zupełnie gładką, kremową konsystencję, możesz sięgnąć po blender.
  5. Podawaj puree posypane świeżą pietruszką i wiórkami z boczku. Możesz też dodać kleks śmietany na wierzchu. Bądź podać śmietanę w osobnym naczyniu.


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago