Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Panzanella – przepis na włoską sałatkę z pomidorów i grzanek

Panzanella to włoska sałatka, której podstawą są dojrzałe pomidory i grzanki. Narodziła się z oszczędności. Stanowiła bowiem sposób na wykorzystanie suchego chleba. We współczesnych wariacjach można ją spotkać dodatkowo z ogórkami czy mozzarellą. Ja jednak najbardziej lubią klasyczną, jedynie z pomidorami i grzankami. Cały sekret kryje się w składnikach.

 
Panzanella to prosta i pyszna sałatka, która świetnie smakuje sama oraz jako dodatek do mięs. Tak jak wiele potraw, narodziła się z potrzeby. W czasach kiedy do pieczywa nie dodawano utrwalaczy, które przedłużają ich świeżość o całe tygodnie, chleb zsychał się dość szybko. Włoskie, a dokładnie toskańskie gospodynie zaczęły więc z czerstwych bochenków robić grzanki i łączyć je z dojrzałymi pomidorami oraz sosem. Tak powstało danie, które do dziś jest we Włoszech i na cały świecie uwielbiane. Podstawą panzanelli jest oczywiście chleb. Najlepszy będzie wiejski, tradycyjny, ale może być też ciabata. Odpadają natomiast bagietki i bułki o podobnej, luźnej strukturze. Wiele włoskich gospodyń odcina skórki, jednak warto je zostawić. Zyskujemy wówczas większą chrupkość i zróżnicowanie tekstur.

Kolejny ze składników panzanelli to pomidory. Muszą być dojrzałe, słodkie. Warto przy tym pomieszać czerwone z żółtymi i koktajlowymi. Wówczas uzyskamy większą różnorodność zarówno smakową jak i wizualną. Pozostałe tradycyjne składniki sałatki to bazylia, oliwa z oliwek, czosnek i czerwona cebula. Bywa, że jeszcze dodaje się anchois, rzadziej mozzarellę. Ser ten jednak można spotkać w wielu współczesnych odmianach panzarelli, podobnie jak ogórki, paprykę, a nawet seler. Według mnie warto najpierw spróbować tradycyjnej wersji, która jest po prostu pyszna.

Przeczytaj także: Chrupiąca sałatka z koprem włoskim – przepis


 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ PANZANELLĘ

1 kg mieszanych pomidorów (czerwone, żółte, koktajlowe)
ok. 300 g suchego chleba wiejskiego lub ciabatta
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
garść świeżych liści bazylii
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu winnego
pieprz

  1. Do panzanelli najlepszy jest suchy chleb. Pokrój go w kostki i w piekarniku bądź na patelni opiecz z dodatkiem oliwy, tworząc grzanki. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Umyj i pokrój pomidory w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Przełóż je do dużej miski.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przetrzyj na prasce do czosnku i razem z cebulą przełóż do osobnej miseczki.
  4. Dodaj oliwę, ocet, musztardę i pieprz. Mieszaj energicznie aż składniki się połączą.
  5. Do pomidorów dodaj grzanki i posiekaną bazylię. Dodaj sos i wymieszaj dokładnie.
  6. Sól nie jest konieczna, ale możesz ją dodać do smaku. Sałatkę najlepiej podawać po kilkunastu minutach. Przed nałożeniem na talerze warto ją przemieszać.


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago