Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Najlepsze burgery w Warszawie. TOP 10 warszawskich burgerowni

Burger to klasyk kuchni amerykańskiej, który opanował świat. Podbił także polskie podniebienia, o czym świadczą coraz liczniejsze burgerownie, które na głowę biją wszelkie fast foody. Jeśli masz ochotę na sycące mięso w bułce, ten przewodnik jest dla ciebie. Oto 10 miejsc, gdzie serwują najlepsze burgery w Warszawie. Nie możesz ich przegapić.

fot. JuiceMania/Pixabay License

Trudno o bardziej uniwersalną, sycącą i satysfakcjonującą potrawę niż burger. Jednocześnie jest to danie wyjątkowo demokratyczne — zajadają się nim wszyscy niezależnie od profesji, statusu społecznego czy pochodzenia. Mięso w bułce — bo w tym w istocie jest buregr — to typowo amerykańskie danie, które narodziło się z wygody. Nie wymaga użycia sztućców ani talerzy, można go zjeść na stojąco, a nawet w biegu, a jego przyrządzenie jest stosunkowo szybkie. Nic dziwnego, że trafił do menu tzw. fast foodów, czyli barów szybkiej obsługi. Jednak to nie tam serwują najlepsze burgery. Te wymagają składników wysokiej jakości i kulinarnej wiedzy. Dlatego, jeśli szukasz najlepszych burgerów w Warszawie, najlepiej skierować swoje kroki do profesjonalnych burgerowni. Na szczęście tych w stolicy ni brakuje. Poniżej znajdziesz 10 polecanych miejscówek, z których nie wyjdziesz głodny.

Przeczytaj także: 10 najpopularniejszych amerykańskich kanapek


TOP 10: Najlepsze burgery w Warszawie

POGROMCY MEATÓW

ul. Koszykowa 1

W tym miejscu pracują ludzie, którzy na mięsie znają się, jak mało kto. Starannie wyselekcjonowane, najwyższej jakości mięso to znak rozpoznawczy tych burgerów. Ale właściciele Pogromców Meatów na tym nie poprzestają — sami wypiekają bułki i z równą starannością dobierają inne dodatki. To przekłada się na jakość i smak. To zdecydowanie miejsce dla pasjonatów burgerów. Plusem są też sezonowe propozycje burgerowe.

fot. facebook.com/pogrmcy.meatow

HAMBURGER Z KARAIBÓW

ul. Puławska 140
ul. Burdzińskiego 5

To jedno z tych miejsc, które na stałe wpisały się w kulinarną mapę stolicy i na burgerowy top. Hamburger z Karaibów działa już od 2011 r. i od tego czasu trzyma jakość. W menu znajdziemy zarówno klasyki, jak i nowości inspirowane kuchniami różnych regionów, stąd burger cypryjski z halloumi czy czeski z panierowanym serem. Doskonała jakość i soczysta wołowina to znaki rozpoznawcze tego miejsca. Pierwotny lokal na Puławskiej jest nieduży, ale zawsze można zamówić na wynos bądź na dowóz.

fot. facebook.com/HamburgerPulawska140



ROGER THAT FOODS

ul. Postępu 5

Na Mordorze w food court Postępu 5 mieści się jedna z lepszych burgerowni w Warszawie. W niedużym, acz klimatycznym lokalu można zjeść solidnego burgera. W dużych bułkach zamknięte jest jakościowe mięso z ciekawymi i wyszukanymi dodatkami. Znakiem rozpoznawczym Roger That Foods jest nóż wbity w burgera, który pomaga utrzymać go w ryzach. Dla złaknionych czegoś dobrego pracowników okolicznych korporacji, zdecydowanie miejsce warte polecenia.

fot. facebook.com/rogerthatfoods

BYDŁO I POWIDŁO

ul. Kolejowa 47/U25

Ten lokal działa od 2013 roku i cieszy się dużą renomą. Można w nim zjeść nie tylko burgery, ale też steki i nafaszerowane mięsem kanapki. Jednak to burgery przyciągają do tego lokalu najmocniej. Obok klasycznych pozycji w menu pojawiają się także okresowo wersje eksperymentalne, jak pizzo-burger. Mięso pochodzi z polskich i argentyńskich hodowli i jest pierwszorzędnej jakości. Lokal ten słynie ze świeżych składników i starannego ich komponowania.

fot. facebook.com/bydloipowidlo



ĆWIERĆFUNCIAK

u. Andersa 30

Czas przenieść się na Muranów do niewielkiej burgerowni z wielkim potencjałem. W menu jest wiele burgerów w iście amerykańskim stylu, jak i wariacje na temat bułki z mięsem. Są opcje sezonowe, z niestandardowymi dodatkami, jak i burger w wersji vege. Jedynym wyzwaniem jest ugryzienie burgera z Ćwierćfunciaka za jednym podejściem.

fot. facebook.com/cwiercfunciak

SMASHNY BURGER

ul. Wilcza 26

Mimo że działa dopiero od 2021 roku, ta burgerownia cieszy się dużą popularnością wśród warszawiaków i są ku temu dobre powody. Zgodnie z nazwą serwuje się tu pochodzące z Kalifornii smash burgery. Od klasycznych burgerów różnią się przygotowaniem kotleta – klopsy rozbija się łopatką na cienkie plastry, smaży, a następnie układa na sobie w bułce. Są zdecydowanie łatwiejsze w konsumpcji, ale nie bez znaczenia są też walory smakowe. W menu znajdziemy pięć burgerów, ale każdy to starannie zaplanowany rarytas.

fot. facebook.com/smashnywarsaw



MIĘDZY BUŁKAMI

al. Jerozolimskie 23

Znakomita lokalizacja centrum Warszawy to tylko jeden z atutów tej burgerowni. Do tego dochodzą pierwszorzędna wołowina, samodzielnie przyrządzane sosy, pomysłowe dodatki i zawsze świeże bułki. Obok klasycznych burgerów znajdziemy tu bardziej fantazyjne propozycje, jak Polish Burger z kurkami na winie. Lokal ma też ofertę dla vegan, a także bułkę bezglutenową.

fot. facebook.com/MiedzyBulkami

TEDDY’S BURGER N’BAR

Malczewskiego 42

Teddy’s to burgerownia w iście amerykańskim stylu. W mokotowskiej lokalizacji mieści się od trzech lat i stale poszerza swoją ofertę. Obok klasycznych burgerów, znajdziemy tu autorskie propozycje, w tym także dla wegan i wegetarian. Jakościowe mięso, solidnie przyrządzone zawsze podawane jest w towarzystwie pierwszorzędnych dodatków. Te burgery cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko.

fot. facebook.com/teddysburgerbar



BARN BURGER

ul. Złota 9

Kolejna na liście burgerownia może się poszczycić świetną lokalizacją i niesztampowymi nazwami burgerów, jak Heart Attack, Sekret Zdzicha, Poranek Kojota o Patoinflacji nie wspominając. Równie kreatywne co nazwy są dodatki, za to już wołowina to czysta klasyka i klasa. Mięso jest zawsze świeże i starannie przyrządzone. W wystroju lokalu starano się przemycić nawiązania do kultury amerykańskiej.

fot. facebook.com/BarnBurger

WÓŁ NA STÓŁ

ul. Piękna 28/34
al. KEN 52

Wół na Stół działa od 2014 rok i jest to lokal, który specjalizuje się w daniach z wołowiny — nazwa zobowiązuje. Zatem obok burgerów dostaniemy tu także steki. W przypadku tych pierwszych można liczyć na świeże składniki od lokalnych producentów i wypiekane na miejscu bułki. Wszystko to przekłada się na jakość i doznania smakowe. W menu coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy ostrzejszych smaków, warzywnych dodatków, jak i klasycznych amerykańskich burgerów.

fot. facebook.com/WolnaStol

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago