Zapomnijcie o hamburgerach i nowojorskiej pizzy. Kuchnia amerykańska jest znaczeni bogatsza niż mogłoby się wydawać. Te mało znane, a warte uwagi potrawy, są na to najlepszym dowodem. Poznajcie je wszystkie.
Tak jak kuchnia polska to nie tylko ziemniaki, kotlety schabowe i pierogi, tak kuchnia amerykańska nie sprowadza się jedynie do hamburgerów i frytek. Starałam się was o tym przekonać w licznych artykułach, jak:
W Stanach Zjednoczonych to, co się je, zależy przede wszystkim od regionu. Zupełnie inaczej wygląda menu typowej rodziny w Kalifornii, a inaczej w Nevadzie, Teksasie czy na Alasce. Jest to wynikiem historii, dostępności produktów w poszczególnych regionach, jak i kulinarnych wpływów. Podczas, gdy kuchnia wschodniego wybrzeża była w dużej mierze kształtowana przez wpływy angielskie, żydowskie i francuskie, tak Teksasu przez meksykańskie. Z kolei w stanach centralnych osiedlali się Niemcy, Słowianie i Skandynawowie, którzy odcisnęli swoje piętno na miejscowej kuchni. Na południu z kolei widać silne wpływy afrykańskie. Na przestrzeni wieków osadnicy znane sobie przepisy, dostosowywali do zastanych produktów, tworząc zupełnie nowe dania.
Zebrane poniżej mniej znanej potrawy amerykańskie oddają ową różnorodność. O niektórych daniach mogliście usłyszeć, większość pewnie będzie jednak zaskoczeniem. Przekonajcie się sami.
Zestawienie otwiera kanapka, której nazwę można przetłumaczyć jako „niechlujny Joe”. Składa się ona z mielonej wołowiny lub wieprzowiny, cebuli, sosu pomidorowego lub keczupu, sosu Worcestershire i innych przypraw, podawana na bułce hamburgerowej. Danie powstało w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku i dziś jest popularną potrawą domową.
Zapomnijcie o ketchupie, ocet to najlepsza rzecz, z jaką można jeść frytki. Nie wiedzieć czemu ocet jest swoistym fetyszem na wschodnim wybrzeżu na terenie Nowej Anglii. Stąd znajdziemy tam też chipsy z octem. Jest to zresztą jeden z ulubionych miejscowych smaków chipsów.
Ta potrawa wywodzi się z kuchni rdzennych Amerykanów. Jest to rodzaj kaszki z gotowanej mąki kukurydzianej. Można ją porównać do polenty. Jest to tradycyjna potrawa śniadaniowa.
Pierwszy na liście deser, który przyrządza się tradycyjnie nad ogniskiem. Składa się z zapieczonej na ogniu pianki marshmallow, kostki czekolady, a także dwóch kawałków krakersów typu graham jako zewnętrzne warstwy. S’mores stało się inspiracja dla szeregu innych deserów i ciast wykorzystujących te trzy bazowe składniki.
Ta potrawa jest sztandarowym daniem kuchni tex-mex. Jest to grillowane mięso, najczęściej wołowina lub kurczak, pokrojone w cienkie paski wraz z grillowanymi warzywami – papryką i cebulą. Podaje się je same, z ryżem lub tortillą.
Kolejny deser na liście narodził się w stanie Maryland i ma charakterystyczny czerwony kolor. Jest to delikatne ciasto czekoladowe przekładane białym kremem. Współcześnie czerwoną barwę tego wypieku uzyskuje się dzięki barwnikom spożywczym. Oryginalnie jednak barwa pochodziła od kakao bogatego w antocyjany czyli naturalny barwnik obecny także w takich owocach jak żurawiny, borówki czy truskawki.
Choć ta potrawa ma mrożącą krew w żyłach nazwę, to jest naprawdę smaczna. Powstała w stanie Utah i jest to jedno z tych dań, które przynosi się na większe spotkania towarzyskie. Składa się z kremowej zupy z puszki, sera, cebuli, czosnku i oczywiście ziemniaków.
Kolejna potrawa narodziła się Ohio i jest szczególnie popularna w mieście Cincinnati. A swoje powstanie zawdzięcza niemieckim osadnikom. Goetta to kiełbasa mięsno-zbożowa, która składa się głównie z mielonego mięsa, płatków owsianych i przypraw. Przeważnie bywa formowana w prostokątne formy i serwowana między tostami.
Już po brzmieniu nazwy tej potrawy można się domyśleć, że pochodzi z południa USA, a dokładnie z Luizjany. Jets to rodzaj gulaszu z kiełbasą i krewetkami. W Nowym Orleanie smakuje najlepiej.
Czas na ciasto prosto z Mississippi. Nazwane od ciemnych i lepkich błot biegnących wzdłuż rzeki Mississippi. Jest to mocno czekoladowe ciasto składające się z kruchego spodu i wypełnienia, w którym znajdziemy czekoladową masę przypominającą pudding, bitą śmietanę oraz marshmallows. Zwykle podawany jest z lodami.
Skoro makaron, to można się domyślić, że danie to powstało dzięki włoskim wpływom. Jest to rodzaj pasty zazwyczaj bez mięsa, ale można do niej dodać kiełbasę lub pancettę. Składa się z makaronu typu penne oraz sosu na bazie wódki, śmietany, pomidorów, cebuli i sera. Czasem dodaje się jeszcze groszek. Pasta stała się szalenie popularna w latach 80. Choć powstała we Włoszech, to stała się podstawą kuchni amerykańskiej.
Jest to rodzaj gulaszu, prawdopodobnie o korzeniach belgijski. Ma one dość lekką konsystencję, gotuje się go na bazie bulionu, warzyw i mięsa, najczęściej kurczaka. Danie jest bardzo popularne w środkowo-zachdonich stanach.
Stek Diane to danie ze smażonego na patelni befsztyka z sosem z przyprawionych soków z patelni, czasem flambirowanym. Do sosu dodaje się musztardę, sos Worcestershire, śmietanę i koniak. Prawdopodobnie został wynaleziony w Londynie lub Nowym Jorku w latach trzydziestych XX wieku.
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…
View Comments
Dodałabym do listy jeszcze Boston Chowder, czyli zupa rybaków z Nowej Anglii. Teraz bardziej potrawa dla turystów.