Masz już dość klasycznej pomidorowej? Ta zupa z pomidorów wyniesie ją na zupełnie inny poziom. Ma kremową konsystencję, świeżość pomidorów, nutę słodyczy i ostrości w jednym. Wszystko to zasługa sposobu przyrządzenia i odpowiednich przypraw. Poznajcie przepis na najlepszą zupę z pieczonych pomidorów.
Ta zupa jest pełna smaku, ma wyjątkową konsystencję, rozgrzewa i syci. Dystansuje klasyczną pomidorówkę o całe lata świetlne. Kremowa zupa z pieczonych pomidorów zwyczajnie nie ma sobie równych. Powstaje ze świeżych pomidorów, z których dzięki pieczeniu, wydobywają się wszystkie smaki. Odpowiednie przyprawy robią resztę „roboty”. Świeżość pomidorów sprawia, że pasuje na letnie obiady, z kolei kremowa konsystencja i rozgrzewające właściwości sprawiają, że doskonale się sprawdza podczas chłodnych dni. Jest wszechstronna, zwyczajnie pyszna i prosta do przygotowania. Jej przyrządzenie nie wymaga wielu składników, a mimo to ma wielowymiarowy smak. Można ją podawać samą, z chlebem bądź grzankami. Ja proponuję na wierzch dodać kleks z czerwonego pesto z suszonych pomidorów i odrobiną świeżej pietruszki.
Przeczytaj także: Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na aromatyczną zupę
8-10 pomidorów
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka chilli
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
bulion warzywny
150 ml śmietany 30%
Meta Gala 2024 tradycyjnie odbędzie się w pierwszy poniedziałek maja, który w tym roku wypada…
Met Gala to bezspornie najważniejsze wydarzenie w świecie mody, porównywalne do filmowych Oscarów. Odbywa się…
Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…
Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…
Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…