Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Kremowa zupa z pieczonych pomidorów – przepis

Masz już dość klasycznej pomidorowej? Ta zupa z pomidorów wyniesie ją na zupełnie inny poziom. Ma kremową konsystencję, świeżość pomidorów, nutę słodyczy i ostrości w jednym. Wszystko to zasługa sposobu przyrządzenia i odpowiednich przypraw. Poznajcie przepis na najlepszą zupę z pieczonych pomidorów. 

 

Ta zupa jest pełna smaku, ma wyjątkową konsystencję, rozgrzewa i syci. Dystansuje klasyczną pomidorówkę o całe lata świetlne. Kremowa zupa z pieczonych pomidorów zwyczajnie nie ma sobie równych. Powstaje ze świeżych pomidorów, z których dzięki pieczeniu, wydobywają się wszystkie smaki. Odpowiednie przyprawy robią resztę „roboty”. Świeżość pomidorów sprawia, że pasuje na letnie obiady, z kolei kremowa konsystencja i rozgrzewające właściwości sprawiają, że doskonale się sprawdza podczas chłodnych dni. Jest wszechstronna, zwyczajnie pyszna i prosta do przygotowania. Jej przyrządzenie nie wymaga wielu składników, a mimo to ma wielowymiarowy smak. Można ją podawać samą, z chlebem bądź grzankami. Ja proponuję na wierzch dodać kleks z czerwonego pesto z suszonych pomidorów i odrobiną świeżej pietruszki.

Przeczytaj także: Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na aromatyczną zupę


 

PRZEPIS NA ZUPĘ Z PIECZONYCH POMIDORÓW

8-10 pomidorów
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka chilli
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
bulion warzywny
150 ml śmietany 30%

  1. Pokrój cebulę w półksiężyce, a czosnek w plasterki.
  2. Prostokątną foremkę do ciasta postaw na kuchence, posłuży zamiast patelni. Rozgrzej w foremce sporą ilość oliwy. Podsmaż cebulę i czosnek.
  3. Dodaj sól, pieprz i chilli. Smaż przez kilka minut.
  4. Przekrój pomidory na pół i ułóż w foremce. Podsmażaj przez kilka minut z obu stron. Na koniec dodaj ocet balsamiczny.
  5. Pomidory w foremce wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez ok. 20-25 minut.
  6. Po upieczeniu znów postaw foremkę na kuchence. Podgrzewaj przez kilka minut.
  7. Dodaj bulion, tak aby nie zakrył całkowicie pomidorów. Dodaj śmietanę.
  8. Zestaw z ognia i zblenduj zupę. Gotowe!
  9. Podawaj z „kleksem” czerwonego pesto z suszonych pomidorów i świeżą pietruszką.

 


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

4 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

5 miesięcy ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

7 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

7 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

7 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

7 miesięcy ago